Τεχνολογια - Επιστημη

Spektr-RG: «Σηκώθηκε» το τηλεσκόπιο που θα χαρτογραφήσει το σύμπαν

Είναι η πιο σημαντική ρωσική διαστημική αποστολή στη μετασοβιετική εποχή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τηλεσκόπιο Spektr-RG
Τηλεσκόπιο Spektr-RG / RUSSIANSPACEWEB.COM

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Spektr-RG «σηκώθηκε» και είναι έτοιμο να χαρτογραφήσει το σύμπαν.

Μία από τις σημαντικότερες ρωσικές διαστημικές αποστολές στη μετασοβιετική εποχή εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Spektr-RG, ένα γερμανο-ρωσικό εγχείρημα, θα χαρτογραφήσει το σύμπαν από άκρη σε άκρη με πρωτοφανή για τα σημερινά δεδομένα λεπτομέρεια.

Χάρη στις ακτίνες-Χ υψηλής ενέργειας, το Spektr-RG  θα προσπαθήσει να φωτίσει το μυστήριο της σκοτεινής ενέργειας, δηλαδή της αιτίας που επιταχύνεται η διαστολή του σύμπαντος (η σκοτεινή ενέργεια υπολογίζεται ότι αποτελεί περίπου το 70% του σύμπαντος έναντι 26% της σκοτεινής ύλης και μόνο 4% της κοινής ύλης).

Lanzamiento del cohete Proton-M con el observatorio espacial Spektr-RG a bordo

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δύο-σε-ένα τηλεσκόπια, αφού αποτελείται από το γερμανικό eROSITA (θα λειτουργεί στη ζώνη ακτινοβολίας των 0,2 ως 10 keV) και το ρωσικό ART-XC (θα καλύπτει την υψηλότερη ακτινοβολία των 5 ως 30 keV), το πρώτο επιστημονικό όργανο του είδους του που έχει ποτέ κατασκευάσει η Ρωσία.

Το Spektr-RG εκτιμάται ότι θα μπορέσει να εντοπίσει έως και τρεις εκατομμύρια τεράστιες μαύρες τρύπες στο σύμπαν κατά τη διάρκεια της αποστολής του.

The eROSITA X-ray telescope - On the hunt for Dark Energy

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηχητικά βιβλία, Spotify και πνευματικά δικαιώματα
Ηχητικά βιβλία, Spotify και πνευματικά δικαιώματα

Με τα ηχητικά βιβλία, οι αναγνώστες πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση σε μια τεράστια βιβλιοθήκη – αλλά ο έλεγχος αυτής της βιβλιοθήκης εναπόκειται τελικά στην πλατφόρμα που τη φιλοξενεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.