- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Έλληνες φοιτητές έφτιαξαν ειδικό γάντι που μεταφράζει τη νοηματική
Το γάντι μεταφράζει κινήσεις και χειρονομίες και τις εμφανίζει στην οθόνη του κινητού
Mια ομάδα φοιτητών απο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο έφτιαξαν το «έξυπνο γάντι» που μεταφράζεις τις χειρονομίες της νοηματικής γλώσσας
Πόσοι από εμάς ξέρουμε τη νοηματική γλώσσα; Πιθανότατα ελάχιστοι. Και πόσοι από εμάς θα μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με ένα κωφό ή κωφάλαλο άτομο σε περίπτωση που χρειαστεί; Πιθανότατα δεν θα τα καταφέρουμε. Tη λύση όμως στο πρόβλημα σκέφτηκαν μια παρέα φοιτητών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με το project τους Sing me up. Πιο συγκεκριμμένα, η Έλενα, η Ευδοκία, η Άντα και ο Γιώργος κατασκευάζουν «έξυπνα» γάντια για την αυτοματοποιημένη μετάφραση της νοηματικής γλώσσας.
Πώς λειτουργεί
Τα γάντια είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες, οι οποίοι ανιχνεύουν τις κινήσεις που θα γίνονται στη νοηματική γλώσσα. Οι αισθητήρες επικοινωνούν αυτόματα με μία εφαρμογή, η οποία μεταφράζει αυτές τις χειρονομίες σε γραπτό ή προφορικό λόγο. Μέσω της εφαρμογής, θα προβάλλεται η μετάφραση στην οθόνη ή θα προφέρεται από αυτή. Στη συνέχεια, η απάντηση του συνομιλητή θα εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού μέσω συστήματος αναγνώρισης φωνής. Το Sign Me Up απευθύνεται όχι μόνο σε κωφά άτομα και άτομα με τα οποία συναναστρέφονται ή έρχονται σε επαφή στην ιδιωτική και όχι μόνο ζωή τους αλλά και σε επιχειρήσεις, δίνοντάς τους την ευκαιρία να επικοινωνούν εύκολα και γρήγορα, καλύπτοντας ένα κενό στην αγορά και δίνοντας λύση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας αριθμός συμπολιτών μας για τις οποίες δεν υπάρχει καν επαρκής ενημέρωση.
Όπως εξηγεί στην ATHENS VOICE η Έλενα Δούρου, CEO του Sing Me Up: «Η ενημέρωση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι ελλιπής από την πλευρά της πολιτείας και φαίνεται ότι το κράτος δεν διευκολύνει άμεσα αυτά τα άτομα. Για παράδειγμα, στις δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να εξυπηρετηθούν αποκλειστικά με διερμηνέα. Κι εδώ ερχόμαστε εμείς να προσφέρουμε αυτή τη διευκόλυνση. Έπειτα, στα σχολεία η εκπαίδευση πάνω σε αυτό δεν τίθεται καν ως μάθημα επιλογής και είναι αποκλειστικά στο χέρι του μαθητή αν θα ενδιαφερθεί για να μάθει περισσότερα. Τα πιο πολλά παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεταξύ κωφού και κωφάλαλου».
H καινοτομία
Η πρωτοπορία που χαρακτηρίζει τη Sing Me Up είναι ότι στοχεύει να μεταφράζει την ελληνική νοηματική γλώσσα, σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό που εστιάζει στην αγγλική. Ταυτόχρονα, κάποιες αντίστοιχες προσπάθειες που έχουν υλοποιηθεί κατά καιρούς απαιτούν τη χρήση σταθερού ηλεκτρονικού υπολογιστή, γεγονός που δημιουργεί περιορισμούς στην επικοινωνία. Στόχος όμως του Sign Me Up είναι να δημιουργήσει ένα προϊόν που θα απευθύνεται σε όλους και θα επιτρέπει την επικοινωνία απαλλαγμένη από περιορισμούς.
Πού θα το βρεις
Το πρώτο δοκιμαστικό γάντι έχει ολοκληρωθεί, με τη δυνατότητα μερικής μετάφρασης από την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, και συνεχίζονται κάποιες επιπλέον πιλοτικές δοκιμές. Η ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία συνοδεύει τα γάντια θα διατίθεται μέσω ηλεκτρονικών καναλιών (Play store, App store), με κόστος 1.99 ευρώ για 5 άτομα, ενώ το ζευγάρι γαντιών θα πωλείται στην τιμή των 250 ευρώ. Όσον αφορά την εφαρμογή, το άτομο που την «κατεβάζει», θα λαμβάνει έναν κωδικό τον οποίο θα μπορεί να διαμοιράσει σε 4 ακόμη άτομα με τα οποία επικοινωνεί συχνά. Ο κωδικός αυτός θα δίνει τη δυνατότητα στα υπόλοιπα άτομα να «κατεβάσουν» την εφαρμογή χωρίς κάποιο κόστος. Το Sign Me Up προσφέρει τη δυνατότητα επικοινωνίας, χωρίς να υπάρχει δέσμευση χώρου, διευκολύνοντας οποιαδήποτε μορφή καθημερινής επικοινωνίας ενός κωφού. Ακόμα, η Sign Me Up θα ξεκινήσει μεταφράζοντας την ελληνική νοηματική γλώσσα και ακολούθως τις υπόλοιπες.
Το εγχείρημα αυτό απευθύνεται εκτός από ιδιώτες και σε οργανισμούς-επιχειρήσεις, όπως μουσεία, νοσοκομεία, σχολεία, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες. Στην αγορά κυκλοφορεί πιλοτικά από τον Οκτώβριο του 2019 και το 2022 θα είναι έτοιμο να βγει στην αγορά ως τελικό προϊόν.
Πόσο εύκολο είναι όμως για ένα νέο άτομο να κάνει πράξη την ιδέα του και να δημιουργήσει μια startup από το μηδέν; «Πολλοί πιστεύουν ότι αν υπάρχει μια καινοτόμα ιδέα ο δρόμος είναι ανοιχτός. Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να φτάσει κανείς την ιδέα του στην αγορά και μάλιστα να τη διατηρήσει ίδια με την αρχική. Ο startupper πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κάνει αλλαγές, αν δει ότι ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται. Έπειτα, σιγά-σιγά επέρχεται κορεσμός στις startups και αυτό που θα προταθεί πρέπει πλέον αν είναι πολύ καινοτόμο για να πιάσει» εξηγεί η ομάδα του Sign Me Up και συμπληρώνει: «Οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι οικονομικές και αφορούν την εύρεση κεφαλαίου, ενώ συνέχεια προκύπτουν προβλήματα που δεν είχες υπολογίσει. Κάποιοι λένε ότι θα προσπαθήσουν να “τρέξουν” μια startup και παράλληλα θα δουλεύουν σε κάτι άλλο, στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν βγαίνει».
Στο λεγόμενο «οικοσύστημα» υπάρχουν οργανισμοί που επενδύουν και στηρίζουν τη νεανική επιχειρηματικότητα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Στον 5ο Πανελλαδικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2019» του Σωματείου, διαγωνίστηκαν με τις έξυπνες επιχειρηματικές τους ιδέες 20 ομάδες φοιτητών και φοιτητριών, ενώ ανάμεσα σε αυτές που διακρίθηκαν ήταν και το Sing Me Up.