- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Είμαστε αρκετά κοντά στο να γίνουμε cyborgs;
Το AlterEgo είναι το επόμενο βήμα της ψηφιακής επανάστασης
Για πρώτη φορά, ο 24χρονος ερευνητής επαυξημένης νοημοσύνης έκανε μια ζωντανή δημόσια επίδειξη του AlterEgo
Σε ένα συνέδριο TED την περασμένη εβδομάδα, ο Arnav Kapur του εργαστηρίου πολυμέσων του MIT μας έδειξε ότι είμαστε αρκετά κοντά στο να γίνουμε cyborgs. Για πρώτη φορά, ο 24χρονος ερευνητής επαυξημένης νοημοσύνης έκανε μια ζωντανή δημόσια επίδειξη του AlterEgo. Της φορητής συσκευής που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή σε οποιαδήποτε υπολογιστική συσκευή χωρίς να πληκτρολογούν ή να χρησιμοποιούν τη φωνή μας. Με τη βοήθεια του φίλου του Eric, έδειξε πώς θα μπορούσε κανείς να ψάξει για πληροφορίες στο διαδίκτυο σιωπηλά. «Τι καιρό έχει τώρα στο Βανκούβερ;», ρώτησε ο Kapur δυνατά. Στη συνέχεια ο Eric επανέλαβε το ερώτημα του Kapur, μέσα από το στόμα του και σιωπηλά. Μετά από περίπου 15 δευτερόλεπτα ο Eric είπε στο κοινό: «Η θερμοκρασία είναι στους 50 βαθμούς Φαρενάιτ και ο καιρός είναι βροχερός εδώ στο Βανκούβερ».
Ο Kapur εξήγησε ότι το AlterEgo λειτουργεί χρησιμοποιώντας τα μη ανιχνεύσιμα νευρομυϊκά σήματα από τη γλώσσα και το πίσω μέρος του ουρανίσκου και τα μεταφράζει σε υπολογιστικές εντολές. Τα σήματα αυτά μεταδίδονται μέσω ενός «αυτοκόλλητου», μια συσκευή σιλικόνης που φοριέται κατά μήκος του λαιμού και της γνάθου του χρήστη και οι απαντήσεις έρχονται μέσω ενός ακουστικού. Αυτό είναι μια μεγάλη εξέλιξη γιατί το πρωτότυπο AlterEgo το 2018 έκανε το χρήστη να μοιάζει σαν να έχει επίδεσμο στο κεφάλι. Ο Kapur είπε ότι έχει επικεντρωθεί στο ραφινάρισμα της συσκευής προκειμένου να περνάει απαρατήρητη. Πράγματι, το σχέδιο που έδειξε στο TED ήταν σχεδόν αόρατο, φαίνοταν μόνο το καλώδιο των ακουστικών του Eric.
«Πιστεύω ότι η πληροφορική, η τεχνητή νοημοσύνη και το ίντερνετ θα συγχωνευτούν με το ανθρώπινο είδος και θα αποτελούν επεκτάσεις των γνωστικών μας ικανοτήτων», είπε ο Kapur. Μίλησε για τις δυνατότητες που προσφέρει στο χρήστη το εργαλείο του. Τέλεια μνήμη, ταχύτατες αριθμητικές πράξεις, σιωπηλά γραπτά μηνύματα σε άλλους, αυτόματη μετάφραση αυτών που λες σε οποιαδήποτε γλώσσα. Αυτοί που θα μπορούσαν να είναι οι πρώτοι μεγάλοι κερδισμένοι του AlterEgo θα μπορούσαν να είναι άνθρωποι που έχουν χάσει την ικανότητά τους να μιλούν λόγω νευρολογικών ασθενειών, καρκίνου του λαιμού ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Έδειξε μάλιστα ένα σύντομο βίντεο ενός ασθενούς με ALS που χρησιμοποιούσε το AlterEgo για να προφέρει τις σκέψεις του. Η ελπίδα είναι να αναπτυχθεί για ανθρώπους που το χρειάζονται επειγόντως αλλά τους σκεφτόμαστε όλους, ανέφερε ο Kapur. «Το βλέπουμε ως τον επόμενο προσωπικό υπολογιστή».
Η έρευνά του προσφέρει ένα αντίβαρο στην απόλυτη κυριαρχία των οθονών που μεσολαβούν σήμερα για τις συναλλαγές μας σε δημόσιες υπηρεσίες, δρόμους, νοσοκομεία και αεροδρόμια. Και όλα αυτά χωρίς αυτός που το χρησιμοποιεί να μοιάζει με ρομπότ (βλέπε Google Glass), «θέλουμε τους ανθρώπους να μοιάζουν με ανθρώπους». «Η συσκευή δεν διαβάζει ούτε καταγράφει τις σκέψεις» είπε ο Kapur για να απαντήσει στους ηθικούς προβληματισμούς. «Καταγράφει πληροφορίες που θέλετε να επικοινωνήσετε μέσω της εσκεμμένης εμπλοκής των εσωτερικών συστημάτων ομιλίας», συμπλήρωσε λέγοντας ότι η βούληση είναι βασική αρχή στην έρευνα του.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η ανακάλυψη της ερευνητικής ομάδας από το Σαν Φρανσίσκο. Αυτοί πήγαν το θέμα ένα βήμα παρακάτω. Πειραματίστηκαν σε ασθενείς με επιληψία που θα έκαναν εγχείρηση και τους τοποθέτησαν αισθητήρες εσωτερικά στον εγκέφαλο. Με αυτούς έπιασαν τα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλός στα χείλη, τη γλώσσα, τη γνάθο και τον λάρυγγα όταν μιλούσαν και ενεργοποιούσαν μια συσκευή που ήταν ικανή να δημιουργεί πλήρεις φράσεις. Και αυτή η τεχνολογία δεν διαβάζει την σκέψη, παρακολουθεί τους νευρώνες που δίνουν εντολη στα φωνητικά όργανα μας να κινηθούν. Παλιότερα ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει τέτοια κινητικά σήματα από άλλα μέρη του εγκεφάλου για τον έλεγχο των ρομποτικών πρόσθετων μελών. Και αυτή η έρευνα είναι ένα σοβαρό βήμα προς ένα σύστημα που θα μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με σοβαρή παραλυσία να μιλήσουν. Και ίσως προς gadgets που θα παίρνουν μηνύματα κατευθείαν από τον εγκέφαλο μας.