Γιατί οι άνθρωποι στο internet γράφουν τόσες κακίες;
Τα ψυχολογικά στοιχεία που δημιουργούν ένα διαδικτυακό τρολ
Η έρευνα του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας εντοπίζει τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των διαδικτυακών τρολ
Από τη δημιουργία των social media και μετά, όλο και πιο συχνά φαίνεται να βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που αναρωτιόμαστε τι στο καλό πάει στραβά με τον κόσμο. Η αίτια είναι ότι καθημερινά πέφτουμε πάνω σε δημοσιεύσεις και σχόλια, που δεν φαίνεται να έχουν κανέναν άλλο λόγο ύπαρξης πέρα από το να πληγώσουν και να προσβάλουν.
Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει κάποιον να σχολιάσει στη φωτογραφία μίας εντελώς άγνωστης γυναίκας μόνο και μόνο για να την αποκαλέσει χοντρή και να απαντήσει σε κάποιον επίσης άγνωστο αποκλειστικά για να τον ενημερώσει ότι τον θεωρεί χαζό; Ευτυχώς για την περιέργειά μας, την ίδια απορία φαίνεται ότι είχαν και οι ερευνητές της Σχολής Υγείας και Ψυχολογίας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.
Η ομάδα της σχολής ξεκίνησε μία διαδικτυακή έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 415 άτομα ηλικίας κατά μέσο όρο 23 ετών. Σε αυτήν πραγματοποίησαν μία σειρά από ερωτήσεις, ώστε να συμπεράνουν τόσο πόσοι από τους συμμετέχοντες ανήκουν στην κατηγορία των διαδικτυακών τρολ, όσο και το ποια χαρακτηριστικά διακρίνονται σε αυτούς.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναζήτησαν την ύπαρξη και το μέγεθος στοιχείων που να συσχετίζονται με τη ψυχοπάθεια, τον σαδισμό, τη συναισθηματική ενσυναίσθηση και τη γνωστική ενσυναίσθηση. Το πρώτο συνάδει με ανθρώπους που επιθυμούν αδρεναλίνη και δεν ενδιαφέρονται για τα συναισθήματα των άλλων, το δεύτερο με την επιθυμία πρόκλησης πόνου, το τρίτο με το να μπορεί κάποιος να μπει συναισθηματικά στην θέση του άλλου και το τελευταίο με το να μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει τα συναισθήματα του άλλου.
Από αυτά, στα τρολ συναντήθηκαν κυρίως η ψυχοπάθεια και η γνωστική ενσυναίσθηση, ενώ σε μεγάλο βαθμό αυτά συνδυάζονταν και με τον σαδισμό. Με άλλα λόγια, μιλάμε για ανθρώπους ικανούς να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα των άλλων και τι μπορεί να τους πληγώσει και που εκμεταλλεύονται αυτή τους την ικανότητα για να προκαλούν πόνο, από τον οποίο οι ίδιοι θα λάβουν απόλαυση. Επιπλέον, δεν φαίνεται να έχουν κανέναν ενδοιασμό απέναντι σε αυτό, αφού έχουν πλήρη έλλειψη συναισθηματικής ενσυναίσθησης, με αποτέλεσμα να καταλαβαίνουν τον πόνο του άλλου, να χαίρονται με αυτόν, αλλά να μην μπορούν να φανταστούν πώς θα ήταν να τον ένιωθαν οι ίδιοι.
Στα τρολ συναντήθηκαν κυρίως η ψυχοπάθεια και η γνωστική ενσυναίσθηση, ενώ σε μεγάλο βαθμό αυτά συνδυάζονταν και με τον σαδισμό.
Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν έχουν αξία μόνο σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά μπορούν να επηρεάσουν προς όφελός μας τη στάση μας απέναντι στα διαδικτυακά τρολ. Όταν ξέρεις ότι κάποιος γράφει αυτά που γράφει, απλά και μόνο γιατί θα απολαύσει το να αισθανθείς άσχημα, αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι εντέλει δεν έχει καμία αξία ούτε να στεναχωρηθείς, αλλά ούτε και να καβγαδίσεις μαζί του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ξεκλειδώνει το μεγάλο μυστικό της φύσης», λένε ειδικοί
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.