- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Καζατσόκ» το όνομα της αποστολής ExomMars στον Άρη
Η αποστολή αποτελεί κοινό εγχείρημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos
Το όνομα του ρωσικού χορού «Καζατσόκ», που έκανε θραύση στα πάρτι και στην Ελλάδα πριν μερικές δεκαετίες, απέκτησε η νέα επιστημονική πλατφόρμα (άκατος) προσεδάφισης της ευρω-ρωσικής αποστολής ExomMars, που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί τον Ιούλιο του 2020 με ένα ρωσικό πύραυλο Proton-M από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με προορισμό τον 'Αρη, όπου αναμένεται να φθάσει το Φεβρουάριο του 2021.
Η αποστολή ExoMars αποτελεί κοινό εγχείρημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, η οποία και «βάφτισε» την υπό κατασκευή πλατφόρμα. Το πρώτο σκέλος της αποστολής έχει ήδη εκτελεσθεί και είναι ο δορυφόρος Trace Gas Orbiter (TGO), που ήδη έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τον γειτονικό πλανήτη σε αναζήτηση μεθανίου και άλλων αερίων πιθανής βιολογικής προέλευσης.
Το δεύτερο, πιο δύσκολο και φιλόδοξο, σκέλος έχει ως στόχο την αποστολή στον 'Αρη του πρώτου ευρωπαϊκού ρόβερ, το οποίο βαφτίστηκε «Ρόζαλιντ Φράνκλιν», παίρνοντας το όνομα της Βρετανίδας επιστήμονα που έπαιξε ζωτικό ρόλο στην ανακάλυψη του μορίου του DNA με τις κρυσταλλογραφίες της. Το ρόβερ θα κατεβάσει στον «κόκκινο» πλανήτη η πλατφόρμα «Καζατσόκ».
Το «Καζατσόκ» (σημαίνει «μικρός Κοζάκος» και είναι ένας λαϊκός κοζάκικος χορός) κατασκευάστηκε σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία και μόλις έφθασε στην Ευρώπη με ένα μεταφορικό αεροπλάνο «Αντόνοφ» για την τελική συναρμολόγηση και τις δοκιμές του, που θα πραγματοποιηθούν στο Τορίνο της Ιταλίας από τη γαλλο-ιταλική εταιρεία Thales Alenia Space.
Μόλις το «Καζατσόκ» φθάσει στην αρειανή επιφάνεια, θα απελευθερώσει το ρόβερ για να κάνει επιστημονική έρευνα, αναζητώντας ίχνη ζωής, με τη βοήθεια ενός τρυπανιού που θα μπορεί να φθάσει σε βάθος έως δύο μέτρων. Η πλατφόρμα θα παραμείνει στατική, αλλά θα κάνει με τα δικά της όργανα τις δικές επιστημονικές μελέτες για το κλίμα, την ατμόσφαιρα, τα επίπεδα ακτινοβολίας και την πιθανή παρουσία υπόγειου νερού στον 'Αρη.
Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) σχεδιάζει να εκτοξεύσει το δικό της ρόβερ που θα αναζητήσει ζωή στον 'Αρη, επίσης τον Ιούλιο του 2020. Η αποστολή έχει το προσωρινό όνομα Mars 2020, αλλά αυτό θα αλλάξει σύντομα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μαθητικός διαγωνισμός στις ΗΠΑ για την επιλογή του καλύτερου ονόματος, όπως είχε συμβεί και με τα προηγούμενα αμερικανικά ρόβερ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.