- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οι αλγόριθμοι κάνουν καλό (και) στην υγειονομική περίθαλψη
Η νέα έρευνα από την Κίνα που προβληματίζει
Νέα έρευνα από την Κίνα έρχεται να δώσει και άλλους πόντους στην τεχνητή νοημοσύνη όσον αφορά τη χρήση της στην ιατρική. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine στις 11 Φεβρουαρίου και συνυπογράφει ένας μακρύς κατάλογος Κινέζων και Αμερικανών επιστημόνων, διαπιστώνει ότι ένα σύστημα AI μπορεί να τα πάει καλύτερα από αρκετούς γιατρούς όταν πρόκειται για τη διάγνωση κοινών παιδικών ασθενειών. Το σύστημα που εξετάστηκε ήταν κάθε άλλο από αδιάβαστο: «εκπαιδεύτηκε» με τη χρήση βαθιάς μάθησης (deep learning) και 101 εκατομμυρίων σημείων-δεδομένων που προέκυψαν από τα ηλεκτρονικά αρχεία των 1,3 εκατομμυρίων επισκέψεων ασθενών σε ιατρικό κέντρο στην πόλη Guangzhou. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σύστημα ήταν σε θέση να τα πάει εξίσου καλά (αλλά και να ξεπεράσει ορισμένες φορές) 2 ομάδες γιατρών με μικρή εμπειρία στην ακριβή διάγνωση μιας σειράς ασθενειών όπως το άσθμα, η πνευμονία και η ιγμορίτιδα. Ήταν επίσης σε θέση να ισοφαρίσει ή να ξεπεράσει τις διαγνωστικές επιδόσεις και ορισμένες ομάδες γιατρών με μεγάλη εμπειρία σε παθήσεις του αναπνευστικού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σύστημα ήταν σε θέση να διαγνώσει με ακρίβεια από 90% έως 95% και σε καμία περίπτωση δεν έπεσε κάτω από το 79%.
Υπάρχει όμως προβληματισμός για τα αποτελέσματα της μελέτης. Είναι αυτό που συμβαίνει συχνά με την τεχνητή νοημοσύνη, οι αλγόριθμοι ελέγχονται πάνω σε παρόμοια δεδομένα με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευσή τους και έτσι καταλήγουν να είναι προκατειλημμένοι (ναι, έχουν και οι αλγόριθμοι τις προκαταλήψεις τους). Όλα τα δεδομένα του συστήματος προέκυψαν από ένα και μοναδικό ιατρικό κέντρο στην Κίνα, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής του εκτός της χώρας και ακόμη και εκτός της πόλης Guangzhou.
Ακόμα, η μελέτη έρχεται να προστεθεί στο διαρκώς αυξανόμενο όγκο των ερευνών που αποδεικνύουν την επιτυχία της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική διάγνωση. Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, επίσης από την Κίνα, αφορούσε ένα αλγόριθμο που προβλέπει με ακρίβεια 88% αν θα ξυπνήσουν ασθενείς που βρίσκονται κατάσταση «φυτού». Αυτό ήρθε λίγους μήνες αφότου η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τη διάγνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Επίσης, το 2018 ένα έξυπνο σύστημα ήταν καλύτερο τους γιατρούς στην ακριβή διάγνωση όγκων του εγκεφάλου σε διαγωνισμό που έγινε στο Πεκίνο. Η Quantib, μια εταιρεία από το Ρότερνταμ πήρε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για το Neurodegenerative, ένα εργαλείο μηχανικής μάθησης που υποστηρίζει τους ακτινολόγους στην ανάγνωση των μαγνητικών τομογραφιών. Το λογισμικό μετράει την ατροφία του εγκεφάλου και ανιχνεύει τις ουλές της λευκής ουσίας οι οποίες είναι μεταβολές που σχετίζονται με τη γήρανση, την άνοια και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ωστόσο ότι αυτά τα συστήματα είναι πιο πιθανό να χρησιμεύσουν ως χρήσιμα διαγνωστικά εργαλεία για τους γιατρούς παρά να τους αντικαταστήσουν εντελώς σύντομα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μεγάλο μέρος αυτής της έρευνας προέρχεται από την Κίνα. Η χώρα έχει επενδύσει τεράστια ποσά για την σχετική έρευνα με τον αριθμό των σχετικών επιστημονικών δημοσιεύσεων να αυξάνεται κατά 400% σε σχέση με το 2007. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας για την τόνωση της ιατρικής περίθαλψης έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα καθώς προσπαθεί να βελτιώσει τη φροντίδα σε τεράστιες αγροτικές περιοχές, να αντιμετωπίσει τη γήρανση του πληθυσμού και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα ενός συστήματος υγείας με έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών.
Με πληροφορίες από qz.com