Τεχνολογια - Επιστημη

Βαγγέλης Ανδρικόπουλος: O 28χρονος της λίστας Forbes μιλάει στην ATHENS VOICE

Από το ΤΕΙ Πειραιά για μεταπτυχιακό στο Γουεστμίνιστερ και από την Outlier Ventures στους «30 under 30» της λίστας Forbes

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kentriki.jpg
O Bαγγέλης Ανδρικόπουλος

Φιγουράρει στο Forbes στη λίστα κάτω των 30 που ξεχώρισαν για τις επιδόσεις του στον τομέα των Οικονομικών. O Βαγγέλης Ανδρικόπουλος, δούλεψε και διάβασε σκληρά για να βρίσκεται τώρα στο Λονδίνο μαζί με μια δυνατή ομάδα, να ερευνά τις τεχνολογίες του μέλλοντος σε συνεργασία με επιχειρηματίες απο όλο τον κόσμο για να φτιάξουν την επόμενη έκδοση του ίντερνετ, το web 3.0.

Η μετάβασή του από το ΤΕΙ Πειραιά στο Πανεπιστήμιο του Γουεστμίνιστερ για περεταίρω σπουδές και έπειτα στην Outlier Ventures ως αναλυτής, έχοντας ήδη περάσει από τη Virgin έπεισε τους δημοσιογράφους του έγκριτου περιοδικού να τον κατατάξουν στους «30 under 30». Αλλά πώς τα κατάφερε μέχρι εδώ; Όπως λέει ο ίδιος στην ATHENS VOICE, ξεκίνησε με σπουδές και παράλληλα δούλευε σε διάφορες startups επενδύοντας μικρά ποσά. Ταυτόχρονα το όνειρό του ήταν να ζήσει σε μια μεγάλη πόλη στο εξωτερικό για να εκτεθεί σε καινούριες ιδέες, ανθρώπους και ερεθίσματα.

«Δεν θα μπορούσα να αφιερώνω τον χρόνο μου σε κάτι καλύτερο και πιο συναρπαστικό από το να συναναστρέφομαι και να βοηθάω τους καλύτερους founders απο όλον τον κόσμο που δουλεύουν στο web 3.0 και να συμβάλλω στην εξέλιξη των τεχνολογιών του μέλλοντος. Διαβάζω πάρα πολλά βιβλία και θεωρώ ότι είναι υποτιμημένα. Αν σου έλεγα ότι μπορείς να συζητήσεις έστω και μονόπλευρα με τον Einstein, Feynman, Αριστοτέλη και Elon Musk δεν θα το ήθελες; Μπορείς και το μόνο που θα σου κοστίσει είναι περίπου 10 ευρώ και μερικές ώρες απο τον χρόνο σου. Μου αρέσουν τα sci-fi και η αγαπημένη μου ταινία είναι το “Interstellar”,καθώς είμαι ερωτευμένος με το διάστημα».

Δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον του Βαγγέλη για όλα αυτά, καθώς από μικρός ήθελε να γίνει φυσικός. Η Φυσική άλλωστε, για όποιον την καταλαβαίνει, προσφέρει μια πιο βαθιά ματιά για το πώς λειτουργεί ο κόσμος σε θεμελιώδες επίπεδο, αλλά και πώς μπορούν να λυθούν προβλήματα χρησιμοποιώντας θεμελειώδεις αρχές. Με βάση αυτά τίποτα δεν είναι θέμα τύχης. «Υπάρχουν άγνωστοι παράγοντες ή “μαύροι κύκνοι”, όπως λέει ο Nassim Taleb, που είναι απρόβλεπτοι και επηρεάζουν τις ζωές μας δραματικά. Την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση ατυχών γεγονότων και να μεγιστοποιήσει τη θετική δράση των επιθυμητών. Αν «παίξεις τα χαρτιά σου» σωστά μπορείς να ρυθμίσεις τον παράγοντα της τύχης» μας λέει ο Βαγγέλης.

mesa.jpg
Ο Βαγγέλης Ανδρικόπουλος

Για τον δρόμο προς την επιτυχία, βέβαια, είτε προσωπική είτε ααναφορικά με ένα επιχειρηματικό εγχείρημα, παίζει ρόλο και το timing. Έχετε ακούσει για την General Magic; Έφτιαξαν τα πρώτα smartphones τo 1990 και επειδή το timing δεν ήταν σωστό, καθώς οι συμπληρωματικές τεχνολογίες και η αγορά δεν είχαν ωριμάσει, δεν πήγε πουθενά. Μετά απο μερικά χρόνια έρχεται η Apple με τα iphones. Με βάση αυτό το παράδειγμα ο Βαγγέλης εξηγεί ότι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που χρειάζεται μια στάρταπ για να πετύχει είναι το timing, η αγορά, η ομάδα και η ιδέα/λύση. 

«Χρειάζεσαι μια αναπτυσσόμενη και μεγάλη αγορά με ένα μεγάλο πρόβλημα προς λύση. Ή ακόμα καλύτερα μια αγορά που δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα, αλλά πρόκειται να αναπτυχθεί στο κοντινό μέλλον. Για παράδειγμα πριν 20 χρόνια η αγορά των ιντερνετικών καταναλωτών ήταν αμυδρή, ούτε οι millenials ήταν διατεθιμένοι να ανοίξουν τα σπίτια τους σε αγνώστους πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 (Airbnb). Μετά χρειάζεται μια ευέλικτη ομάδα της οποίας τα μέλη έχουν συμπληρωματικές δεξιότητες και επιμονή ώστε να κάνουν πολλές και γρήγορες αλλαγές για να φτάσουν στο σημείο που ακόμα και λίγοι χρήστες λατρεύουν το προϊόν τους»

Ένα νέο πεδίο που αναπτύσσεται συνεχώς και δημιουργεί ολοένα και νέα ανοίγματα στη σχετική αγορά είναι αυτό του blockchain, του internet of things και της τεχνητής νοημοσύνης. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο άνθρωπος αναθέτει τη σωματική του δύναμη σε ζώα, μοχλούς και μηχανές και την μνήμη του στο χαρτί και τώρα στον υπολογιστή. Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στον άνθρωπο να αναθέσει τις ανώτερες γνωστικές λειτουργίες του σε υπολογιστές, ενώ μέσω των blockchains μπορούμε να διαχειριζόμαστε, να παράγουμε, να διανέμουμε δεδομένα με πιο ασφαλή, διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο. Και κάπως έτσι οι ψηφιακές τεχνολογίες με το ίντερνετ μειώνουν και τα κόστη για να δημιουργήσει κάνεις μια σταρταπ, ειδικά αν μιλάμε για λογισμικό. 

«Στην Ελλάδα έχουμε πληθώρα απο ταλαντούχους μηχανικούς, παράλληλα όμως υπάρχουν προβλήματα όπως η γραφειοκρατία, το φορολογικό σύστημα, και η μικρή αγορά της Ελλάδας. Αυτά τα προβλήματα λύνονται! Είναι σημαντικό να ενταχθείς στο στάρταπ οικοσύστημα και να συναναστραφείς με άλλους σταρτάπερς που έχουν βιώσει τα ίδια προβλήματα, να μάθεις απο τα λάθη τους και να μοιραστείς τη γνώση σου. Επίσης προτείνω να "ερωτευτείς" το πρόβλημα και τους πελάτες σου παρά τη λύση/ιδέα, καθώς σου δίνει περισσότερη ευελιξία για να δοκιμάσεις διαφορετικές λύσεις και να πετύχεις τον σκοπό σου».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.