Το «έξυπνο» ασανσέρ ακούει τη φωνή και ανεβαίνει
Κατασκευάστηκε και εγκαθίσταται στο «έξυπνο σπίτι» της Θεσσαλονίκης
Έναν «έξυπνος» ανελκυστήρας ο οποίος ενεργοποιείται μόνο με την ανθρώπινη φωνή, χωρίς το πάτημα κάποιου κουμπιού, και βοηθά ρομπότ – φροντιστή ατόμων με κινητικά και άλλα προβλήματα να ανεβοκατεβαίνει ορόφους, κατασκευάστηκε και εγκαθίσταται στο «έξυπνο σπίτι» που βρίσκεται μέσα στους χώρους του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για μια κατασκευή, αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΕΚΕΤΑ/ ΙΠΤΗΛ με την εταιρεία KLEEMANN, που διαθέτει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες και αυτοματισμούς και θα αποτελέσει τμήμα ενός κτιρίου που λειτουργεί ως ψηφιακός κόμβος καινοτομίας, για χρήση από ερευνητικούς φορείς, ερευνητές, φοιτητές και εταιρείες που θέλουν να αναπτύξουν καινοτόμες υπηρεσίες ή συστήματα.
Στο πλαίσιο των απλών εφαρμογών του «έξυπνου ανελκυστήρα» περιλαμβάνεται η δυνατότητα που έχει να αναγνωρίζει την προσέγγιση του χρήση ώστε να ανοίγουν οι πόρτες αυτόματα. Παράλληλα, παρέχει μικρές διευκολύνσεις για τη χρήση του ασανσέρ, ειδικά σε περιπτώσεις όπου οι χρήστες έχουν συγκεκριμένες δυσχέρειες ως προς την προσβασιμότητά τους, εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο συνεργαζόμενος μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, Δήμος Ιωαννίδης.
Από την πλευρά του, ο βοηθός έρευνας και ερευνητικός συνεργάτης του ΕΚΕΤΑ / ΙΠΤΗΛ, Απόστολος Τσολάκης, σημείωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι το "έξυπνο σπίτι" στο οποίο εγκαθίσταται ο ανελκυστήρας, είναι ένα περιβάλλον που εξομοιώνει πλήρως μια κατοικία και έχει διάφορα συστήματα για πολλές και διαφορετικές εφαρμογές. Ανάμεσά τους υπάρχει και μια πρότυπη ρομποτική διάταξη, ένα ρομπότ το οποίο έχει τη δυνατότητα να περιηγείται μόνο του στους χώρους του σπιτιού και να μετακινείται από όροφο σε όροφο για να βοηθά ανθρώπους που έχουν κάποιες δυσλειτουργίες, όπως η ήπια νοητική διαταραχή, η νόσος Alzheimer, ή κινητικά προβλήματα.
Άλλωστε, το σύστημα του «έξυπνου ανελκυστήρα» λειτουργεί με τεχνολογίες που υποστηρίζουν την εγκατάσταση "Inverter" για την τροφοδοσία του, που μπορεί να αποδώσει ενέργεια στο δίκτυο ανάλογα με την εγκατάσταση. Με άλλα λόγια, μπορεί το σύστημα να καταναλώνει ενέργεια στην άνοδο και στην κάθοδο να επαναφέρει την ενέργεια που έχει αποθηκεύσει λόγω της κινητικής ενέργειας και του βάρους.
Στο μεταξύ, η έρευνα συνεχίζεται και αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες που τίθενται σε λειτουργία, ενώ είναι εφικτή η εμπορική διάθεση τέτοιων συστημάτων, με αυτοματισμούς που διευκολύνουν άτομα με παρόμοια προβλήματα, σε κλινικές, ή ακόμη και σε δημόσιους φορείς.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.