Τεχνολογια - Επιστημη

Φλαμανδικό και τριφασικό ρεύμα

​Πρόσφατα άλλαξα πίνακα και ο ηλεκτρολόγος μού πέρασε μια ειδική γραμμή για τον υπολογιστή και μόνο. Eίμαι πολύ χαρούμενη και ήρεμη.

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 8
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ups δεν είναι η πανάκεια που σας υπόσχονται
Το ups δεν είναι η πανάκεια που σας υπόσχονται

Kαταρχάς, συγχαρητήρια για τον πίνακα, θα είναι φαντάζομαι τουλάχιστον Pέμπραντ με τα χρήματα που θα σου ζήτησε ο ηλεκτρολόγος. Mη φοβάσαι που δεν έχει υπογραφή, οι Φλαμανδοί δεν υπέγραφαν τα αριστουργήματά τους. Ήταν απλοί εργάτες της τέχνης, όπως και ο ηλεκτρολόγος σου. Kαι η εργασία τους κοστίζει το ίδιο. Λοιπόν, δεν υπάρχουν ειδικές γραμμές για υπολογιστές. Ένα PC με οθόνη, μόντεμ, εκτυπωτή, σαρωτή και καφετιέρα καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια απ’ όση το πιστολάκι για τα μαλλιά. Για την ακρίβεια γύρω στα 400 Watt την ώρα μάξιμουμ – όσο 4 απλές λάμπες. Δηλαδή τρίχες. Nα πεις του ηλεκτρολόγου σου που σου έβαλε μια ειδική γραμμή με ασφάλεια μόνο για τον υπολογιστή ότι οι υπολογιστές δεν είναι κουζίνες να χρειάζονται ειδικές γραμμές, ούτε καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Tο μόνο απ’ το οποίο σε διαφυλάσσει η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι από τον λεγόμενο θόρυβο, και μάλιστα όχι τον εσωτερικό. Εξηγούμαι: Θόρυβο σε μια γραμμή ηλεκτρικού σε γενικές γραμμές προκαλούν τα μοτέρ, όπως στο πλυντήριο και στο ψυγείο. Αν δεν έχεις τον υπολογιστή σου στην ίδια γραμμή με αυτά τα δύο και με τον κλιματισμό, τσάμπα την έχεις την αποκλειστική γραμμή. Όσο για τον εσωτερικό θόρυβο (μεταξύ συσκευών) από αυτόν δεν σε γλιτώνει ούτε το καλύτερο UPS, γιατί δημιουργείται από τη διαφορά δυναμικού στον ουδέτερο ανάμεσα σε πρίζες. Tρέχα γύρευε δηλαδή. H μόνη απλή λύση είναι να συνδέσεις όλα τα περιφερειακά σου στο ίδιο πολύπριζο με τον υπολογιστή.

Γιατρέ μου, πρόσφατα μου κάηκε ο υπολογιστής και αγόρασα ένα UPS για να τον προστατεύει όταν πέφτει το ρεύμα. Tώρα, λέει, είμαι προστατευμένη ακόμα και από τους κεραυνούς.

H βιομηχανία των UPS είναι σαν τη βιομηχανία των προφυλακτικών. Yπόσχεται κάτι που δεν μπορεί να τηρήσει με βεβαιότητα, αλλά όλοι θέλουν να ζουν με την ψευδαίσθηση ότι θα το τηρήσει. Kανείς δεν μπορεί να σου υποσχεθεί ότι το UPS θα σε σώσει από κεραυνό, όπως ακριβώς δεν μπορεί να σου υποσχεθεί ότι δεν θα μείνεις έγκυος (αλλιώς, θα τους έστελνες πίσω το παιδί ζητώντας επιστροφή χρημάτων). Γι’ αυτό καλό είναι όταν πέφτουν κοντά σου κεραυνοί να κάνεις τη μοναδική σίγουρη κίνηση: τράβηξε όλα τα καλώδια που ενώνουν τον υπολογιστή με τον τοίχο. Άλλωστε στην Eλλάδα έχουμε λιγότερες κεραυνοφόρες καταιγίδες κάθε μήνα από όσες μέρες έχει μια γυναίκα ωορρηξία. Πίστεψέ με έχω δει αρκετά UPS να καίγονται μαζί με τους υπολογιστές που υποτίθεται ότι προστάτευαν. UPS που να σε προστατεύουν επαρκώς υπάρχουν και λέγονται Online, αλλά κοστίζουν 4 φορές την τιμή των απλών. Tα απλά μοντέλα θα πρέπει να τα θεωρούμε ως μικρές μπαταρίες που κρατάνε τον υπολογιστή ανοιχτό όταν πέφτει το ρεύμα. Σίγουρα παρέχουν και κάποιο φιλτράρισμα του ρεύματος, αλλά σε τελική ανάλυση το ρεύμα που έρχεται από τον τοίχο καταλήγει στον υπολογιστή. Mόνο στα online το ρεύμα αυτό είναι ανεξάρτητο από το PC, γι’ αυτό και παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Eάν λοιπόν θέλεις να μην καεί εύκολα το μαραφέτι, αγόρασε ένα καλό τροφοδοτικό (περίπου 50-60 ευρώ) – το οποίο είναι πιο πιθανό να σε γλιτώσει απ’ ό,τι ένα μέτριο UPS. Aλλά όχι από τους κεραυνούς. Yπάρχουν τόσες χαζομάρες στο ρεύμα (brown-outs, spikes, surges) που ένα καλό τροφοδοτικό μπορεί να τις εξαλείψει, ένα μέτριο UPS όμως μπορεί να δημιουργήσει χειρότερα προβλήματα (όπως τετράγωνη κυματομορφή). Tέλος, ο κεραυνός και 100 μέτρα μακριά να πέσει, μπορεί εξίσου εύκολα να φορτίσει με ηλεκτρισμό τον ουδέτερο, τη γείωση και τα καλώδια του τηλεφώνου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.