Τεχνολογια - Επιστημη

Προσωρινή αποσύνδεση από το ίντερνετ σχεδιάζει η Ρωσία

Πριν από την 1η Απριλίου σύμφωνα με πληροφορίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
putin
Βλαντιμίρ Πούτιν/ ©EPA/SERGEI KARPUKHIN/POOL

Μία προγραμματισμένη αποσύνδεση από το ίντερνετ είναι στα άμεσα σχέδια της Ρωσίας ως μέρος μιας άσκησης ψηφιακού πολέμου για να διασφαλιστεί ότι η χώρα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμη και αν αποσυνδεθεί πλήρως από τις πηγές της.

Οι ρωσικές αρχές και οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου θα διεξαγάγουν μια δοκιμή για να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα που διαβιβάζονται μεταξύ των πολιτών και των οργανώσεών τους μπορούν να παραμείνουν στη χώρα αντί να κατευθύνονται σε διεθνές επίπεδο,όπως αναφέρουν πληροφορίες του MIT.

Η ακριβής ημερομηνία δοκιμής δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί πριν από την 1η Απριλίου 2019.

Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν λειτουργεί ένας προτεινόμενος νέος ρωσικός νόμος. Σύμφωνα με αυτόν οι ρώσοι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και αν αποσυνδεθούν. Το νομοσχέδιο, το οποίο εισήχθη στο κοινοβούλιο της Ρωσίας τον Δεκέμβριο του 2018, απαιτεί επίσης από τις ρωσικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών να είναι σε θέση να ανακατευθύνουν όλη την κίνηση στο Διαδίκτυο για ανταλλαγή σημείων που ενέκρινε η Roskomnadzor, η Ρουμανική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών.

Αν και κανένας από τους παρόχους διαδικτύου της Ρωσίας δεν δήλωσε ότι διαφωνεί με το νόμο, έχουν υποστηρίξει ότι η εφαρμογή του θα προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στη ρωσική διαδικτυακή κίνηση.

Τέτοιου είδους κινήσεις είναι δαπανηρές υποθέσεις όπως διαπιστώθηκε από ανάλυση που είχε γίνει το 2016. Μάλιστα τότε είχε φανεί ότι μία τέτοια κίνηση μπορεί να κοστίσει στην ρωσική οικονομία δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2017, Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σχέδια για τη δρομολόγηση του 95% του συνόλου της ρωσικής διαδικτυακής κυκλοφορίας εντός της χώρας έως το 2020. Αυτή η νέα άσκηση αποτελεί επίσης μέρος των μακρόπνοων προσπαθειών της ρωσικής κυβέρνησης να εισαγάγει ένα σύστημα φιλτραρίσματος της κυκλοφορίας του ίντερνετ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής αυτό ήταν μια αποσπασματική προσπάθεια.

Η Roskomnadzor, η κρατική εταιρεία επικοινωνιών, διατηρεί μια μαύρη λίστα απαγορευμένων εφαρμογών και ιστότοπων, η οποία περιλαμβάνει το LinkedIn και το τοπικά ίδρυμα Telegram, αλλά δεν περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως το WhatsApp, το Facebook και το Google.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.