- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το Facebook πληρώνει εφήβους για να «κατασκοπεύει» τα κινητά τους
Έως και 20 δολάρια τον μήνα για να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα
Σε νέες περιπέτειες φαίνεται πως μπαίνει ο αμερικανικός κολοσσός της κοινωνικής δικτύωσης, Facebook, μετά την αποκάλυψη δημοσιεύματος που το εμφανίζει να χρησιμοποιεί μια εφαρμογή «κατάσκοπο» για να συγκεντρώνει «ευαίσθητα» δεδομένα χρηστών.
Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός κολοσσός πλήρωνε εφήβους και ενήλικες έως και 20 δολάρια το μήνα προκειμένου να «κατασκοπεύει» τα κινητά τους, τα δεδομένα τους και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν, όπως μετέδωσε το TechCrunch, εγείροντας νέες ανησυχίες αναφορικά με την στάση του Facebook απέναντι στην ιδιωτικότητα.
Το πρότζεκτ Atlas, όπου πρόθυμοι χρήστες iOS και Android συσκευών επιτρέπουν εκτεταμένη πρόσβαση στα κινητά τους, είναι σε θέση να συγκεντρώνει και να αποθηκεύει για λογαριασμό του Facebook εκτεταμένα «ευαίσθητα» δεδομένα.
Η εφαρμογή Facebook Research παρουσιάζεται σε μεγάλο βαθμό παρόμοια της εφαρμογής Onavo και μοιράζεται αρκετό από τον κώδικα προγραμματισμού, όπως σχολίασε ο τεχνικός ασφαλείας Γουίλ Στράφακ.
Νωρίτερα, η Apple είχε απαγορεύσει την εφαρμογή Onavo από το AppStore εξαιτίας παραβιάσεων της πολιτικής της εταιρείας για την ιδιωτικότητα των χρηστών.
Ωστόσο, το Facebook παρακάμπτει αυτές τις απαγορεύσεις προσφέροντας την εφαρμογή Facebook Research απευθείας στους χρήστες διαμέσου ενός προγράμματος που η Apple παρέχει στις εταιρείες που θέλουν εξειδικευμένες εφαρμογές για τους υπαλλήλους τους.
Σύμφωνα με το TechCrunch, επαναπροωθώντας μια εφαρμογή παρόμοια του Onavo και κάνοντας στρεβλή χρήση ενός προγράμματος που στοχεύει στους εταιρικούς πελάτες της Apple, οι ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο εταιρειών κολοσσών ίσως πολωθούν ακόμη περισσότερο.
Από την πλευρά του το Facebook τόνισε, διαμέσου εκπροσώπου, ότι δεν προτίθεται να σταματήσει το Facebook Reasearch εξαιτίας των παραπάνω ισχυρισμών του TechCrunch.
«Όπως πολλές άλλες εταιρείες, προσκαλούμε ανθρώπους να λάβουν μέρος σε έρευνα που μας βοηθάει να παρέχουμε στους χρήστες μας καλύτερες υπηρεσίες. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη έρευνα στοχεύει στο να βοηθήσει το Facebook να καταλάβει πώς ο κόσμος χρησιμοποιεί τις κινητές του συσκευές, παρείχαμε στους χρήστες εκτεταμένες πληροφορίες αναφορικά με το είδος των δεδομένων που συλλέγουμε και το πώς μπορούν να πάρουν μέρος. Δεν μοιραζόμαστε αυτά τα δεδομένα με τρίτους και οι συμμετέχοντες μπορούν να αποχωρήσουν οποτεδήποτε θελήσουν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Facebook.
Η Apple δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Πώς η τελευταία έκδοση συνέβαλε να χαθούν...όλα τα δεδομένα
Εντυπωσιακά ευρήματα - Πάνω από 6.500 κτίρια θαμμένα κάτω από τη βλάστηση
Ρωγμές και διαρροές συνιστούν κορυφαίο κίνδυνο ασφάλειας
Λίγο πριν λανσάρει το ιδιωτικό cloud τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει τη συγγραφή βιβλίων;
Πάνω από 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κληθούν μέσα στο 2025 να συμμορφωθούν
Μία προσωπική εμπειρία και πολλά ερωτήματα
O Σουηδός πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας εξηγεί τι συμβαίνει με τα ψηφιακά ίχνη κάθε χρήστη του διαδικτύου όταν αυτός φύγει από τη ζωή
Από τα Robotaxi της Tesla στο διαστημόπλοιο Starship της SpaceX
Η AI θα πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς ορθής χρήσης, με τη διαφορά ότι αυτοί καλό είναι να τίθενται και να εφαρμόζονται εν είδει αυτορρύθμισης από τους ίδιους τους χρήστες
Έρευνα αποκάλυψε ότι το προσωπικό έκανε κατάχρηση του συστήματος δωρεάν σίτισης
Πόσο ασφαλές είναι το εγχείρημα;
Οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι η Ευρώπη μπορεί να υποστηρίζει ζωή από το 1970
Ο πύραυλος κατάφερε να προσγειωθεί πίσω στην εξέδρα εκτόξευσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.