- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Φόρο στους κολοσσούς του διαδικτύου ετοιμάζει η Αυστρία
Κατά το παράδειγμα της Γαλλίας
Την δέσμευσή του ότι θα φορολογήσει στη χώρα του τους κολοσσούς του διαδικτύου, κατά το παράδειγμα της Γαλλίας, προανήγγειλε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, την ώρα που συνεχίζονται οι συνομιλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη γενίκευση αυτού του φόρου.
Η Γαλλία σκοπεύει να ξεκινήσει να εφαρμόζει τον φόρο αυτό, τον αποκαλούμενο Gafa (από τα αρχικά των εταιρειών Google, Apple, Facebook και Amazon) από την 1η Ιανουαρίου, χωρίς να περιμένει την απόφαση των Βρυξελλών. Και η Βιέννη σχεδιάζει να ακολουθήσει το παράδειγμά της.
"Εκτός από το ευρωπαϊκό σχέδιο... θα κάνουμε και ένα εθνικό βήμα. Θα εισάγουμε τον ψηφιακό φόρο στην Αυστρία", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κουρτς, σημειώνοντας ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ "συμφωνούν κατ' αρχάς για την αναγκαιότητα" αυτού του φόρου.
"Ο στόχος είναι σαφής: η φορολόγηση των (διαδικτυακών) εταιρειών που συγκεντρώνουν μεγάλα έσοδα χωρίς ουσιαστικά να πληρώνουν κανέναν φόρο, όπως το Facebook και η Amazon" πρόσθεσε.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χάρτβιγκ Λέγκερ, ανέλαβε να καθορίσει τις λεπτομέρειες και τον τρόπο εφαρμογής του νέου μέτρου.
Ο ψηφιακός φόρος αναμένεται ότι θα τεθεί σε ισχύ στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει το 2020.
Ο γαλλικός Gafa δεν θα περιοριστεί στον κύκλο εργασιών των εταιρειών αλλά θα επεκταθεί επίσης στα διαφημιστικά έσοδά τους και στην πώληση των προσωπικών δεδομένων.
Με βάση την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι αμερικανικοί διαδικτυακοί κολοσσοί μπορούν να επιλέξουν αν θα δηλώσουν το σύνολο των ευρωπαϊκών εσόδων τους σε όποια χώρα-μέλος επιθυμούν. Και για τον λόγο αυτό προτιμούν τις χώρες με χαμηλή φορολόγηση, όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία ή το Λουξεμβούργο. Στην ΕΕ, οι διαδικτυακές εταιρείες πληρώνουν κατά μέσο όρο φόρους ύψους 9%, έναντι 23% για όλες τις υπόλοιπες, όπως ανέφερε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.