- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το Chang'e-4 έφτασε στην Σελήνη (εικόνες, video)
Θα επιχειρήσει να προσσεληνωθεί στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού
Το κινεζικό σκάφος Chang'e-4, μετά από ένα ταξίδι 4,5 ημερών, έφθασε στη Σελήνη την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου και ήδη τέθηκε σε ελλειπτική πολική τροχιά γύρω της, πλησιάζοντας σε απόσταση έως 100 χιλιομέτρων από το φεγγάρι.
Το σκάφος είχε εκτοξευθεί πάνω σε ένα κινεζικό πύραυλο Long March 3B στις 7 Δεκεμβρίου.
Το βάρους 1,2 τόνων Chang'e-4, που αποτελείται από μια στατική διαστημική άκατο και ένα μικρό ρόβερ βάρους 140 κιλών, θα επιχειρήσει να προσσεληνωθεί στη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού, κατά πάσα πιθανότητα στον μεγάλο κρατήρα Φον Κάρμαν διαμέτρου 186 χιλιομέτρων.
Η Κίνα δεν έχει δώσει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά αυτό αναμένεται να συμβεί στις αρχές Ιανουαρίου του επομένου έτους.
Η κινεζική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το σκάφος βρίσκεται σε καλή κατάσταση και ότι θα αρχίσει τις δοκιμές επικοινωνίας με τη Γη μέσω του κινεζικού δορυφόρου αναμετάδοσης Queqiao που είχε εκτοξευθεί το Μάιο.
Η αποστολή - η πρώτη στη διαστημική ιστορία που, αν όλα πάνε καλά, θα «πατήσει» στην πίσω πλευρά της Σελήνης, η οποία παραμένει μόνιμα αόρατη από τη Γη- θα μελετήσει με τις κάμερες και τα επιστημονικά όργανά του το έδαφος και το υπέδαφος από ένα τμήμα του δορυφόρου μας, το οποίο έως τώρα έχει μελετηθεί μόνο από ψηλά.
Θα ακολουθήσει, μάλλον στο τέλος του 2019, η αποστολή Chang'e-5, με την οποία η Κίνα για πρώτη φορά θα επιχειρήσει να συλλέξει δείγματα από το έδαφος της Σελήνης.