Τεχνολογια - Επιστημη

Άνοιξε καφετέρια με σερβιτόρους-ρομπότ που ελέγχονται από παράλυτους ανθρώπους (video)

Στο Τόκιο της Ιαπωνίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ロボット接客カフェ「DAWN ver.β」 オリィ研究所 日本財団 ANA

Μία καφετέρια στο Τόκιο της Ιαπωνίας είναι η πρώτη στον κόσμο που απασχολεί ως σερβιτόρους μόνο ρομπότ, τα οποία ελέγχονται εξ αποστάσεως από παράλυτους ανθρώπους που βρίσκονται στο σπίτι τους.

Συνολικά δέκα άνθρωποι με παράλυση ελέγχουν την κίνηση των ρομποτικών σερβιτόρων στο καφέ Dawn Ver και κερδίζουν γι' αυτήν την απασχόλησή τους 1.000 γεν την ώρα (περίπου οκτώ ευρώ), δηλαδή όσο είναι το τυπικό ωρομίσθιο ενός Ιάπωνα σερβιτόρου.

Τα ύψους 1,20 μέτρου και εφοδιασμένα με κάμερες και ηχεία ρομπότ OriHime-D είναι κατασκευασμένα από τη νεοσύστατη ιαπωνική εταιρεία Ory και αρχικά είχαν δημιουργηθεί για να χρησιμοποιηθούν σε σπίτια ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες. Στη συνέχεια προσαρμόστηκαν για να χρησιμοποιηθούν σε καφέ, με στόχο οι άνθρωποι με αναπηρία να αποκτήσουν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και δυνατότητα επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους.

Οι ρομποτικοί σερβιτόροι μπορούν να κινηθούν, να παρατηρήσουν, να μιλήσουν με πελάτες και να μεταφέρουν ποτά και άλλα αντικείμενα, ακόμη κι αν ο παράλυτος τηλεχειριστής τούς κινεί μόνο τα μάτια του. Οι χειριστές, που είναι ασθενείς, ακινητοποιημένοι στο σπίτι τους με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, με πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση και άλλες παθήσεις, μπορούν να δουν και να ακούσουν ό,τι βλέπουν τα ρομπότ μέσα στο κατάστημα, δίνοντάς τους εντολές μέσω διαδικτύου.

Το καφέ θα παραμείνει ανοικτό για δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το BBC, ενώ στόχος των δημιουργών του είναι, εφόσον συγκεντρώσουν τα αναγκαία χρήματα μέσω μίας σχετικής καμπάνιας, να ανοίξουν μόνιμα το καφέ Dawn Ver από το 2020.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηχητικά βιβλία, Spotify και πνευματικά δικαιώματα
Ηχητικά βιβλία, Spotify και πνευματικά δικαιώματα

Με τα ηχητικά βιβλία, οι αναγνώστες πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση σε μια τεράστια βιβλιοθήκη – αλλά ο έλεγχος αυτής της βιβλιοθήκης εναπόκειται τελικά στην πλατφόρμα που τη φιλοξενεί

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.