- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τεχνολογια - Επιστημη
Το θρυλικό στούντιο Abbey Road και η Microsoft συνεργάζονται για το μέλλον των ηχογραφήσεων
Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει στη μουσική
Νικολέττα Σταμάτη
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ιστορικό στούντιο Abbey Road στο Λονδίνο έχει υπάρξει το «σπίτι» κάποιων από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, όπως είναι οι The Beatles, οι Pink Floyd, η Amy Winehouse και οι Radiohead, αλλά και ο χώρος γέννησης μεγάλων καινοτομιών του ήχου, με χαρακτηριστικότερη την στερεοφωνική μέθοδο αναπαραγωγής του ήχου το 1933.
Σήμερα, συνεχίζει να αναζητά ακατάπαυστα τεχνολογικές πρωτοπορίες, οι οποίες θα προχωρήσουν τον ήχο - και κατ’ επέκταση τη μουσική – ένα βήμα παραπέρα και πιο κοντά στο μέλλον. Στο πνεύμα αυτό εγκαινίασε μέσα στο 2018 το Abbey Road RED, «το πρώτο εκκολαπτήριο μουσικής τεχνολογίας στην Ευρώπη, το οποίο στηρίζει τις προσπάθειες των επιχειρηματιών, των ερευνητών και των προγραμματιστών».
Για την επίτευξη των στόχων του, το «εκκολαπτήριο» αυτό συνεργάζεται και με την Microsoft, ιδιαίτερα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τα πρώτα, μάλιστα, αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας φαίνεται να είναι αρκετά κοντά, αφού πλησιάζουν στην δημιουργία του «spatial audio», μίας τεχνολογίας που θα οδηγεί στην πλήρη εμβύθιση του ατόμου στον ήχο, μέσα από μία ηχητική εμπειρία 360 μοιρών, η οποία θα προσομοιάζει με την λήψη φυσικών ακουστικών ερεθισμάτων.
Αποσκοπώντας στην ανακάλυψη και την προώθηση περισσότερων ηχητικών τεχνολογικών καινοτομιών, στις 10 και 11 Νοεμβρίου το Abbey Road RED και η Microsoft διοργάνωσαν το πρώτο τους Hackathon, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 100 προγραμματιστές, μουσικοί παραγωγοί, καλλιτέχνες και χάκερς. Αυτοί συνεργάστηκαν με τους ειδικούς Τεχνητής Νοημοσύνης της Microsoft, ενώ τους δόθηκε η ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τεχνολογίες, όπως η ανάλυση του συναισθήματος και τα προγράμματα κατανόησης της γλώσσας.
Ανάμεσα στις νικητήριες ιδέες του Hackathon ήταν η HRMNI, μία εφαρμογή συλλογικής σύνθεσης μουσικής, το SoundSoup, ένα μουσικό εργαλείο σύνθεσης 13 διαφορετικών αρμονιών, και ένα συνθεσάιζερ εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, όπου ο χρήστης παράγει μουσική κλωτσώντας αντικείμενα της εικονικής πραγματικότητας.
Το μεγάλο βραβείο, όμως, πήγε στην Rapple, μία εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία παίρνει τον ρόλο του αντιπάλου σε μία μάχη ραπ. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή ακούει το freestyle του χρήστη και του απαντάει επίσης σε freestyle, το οποίο αποτελεί ανταπόδοση ακριβώς σε αυτό που είπε ο χρήστης, και αυτό, μάλιστα, άμεσα σε πραγματικό χρόνο.
Η διευθύντρια του ψηφιακού τμήματος του Abbey Road, Ντομ Ντρόνσκα, σχολίασε για το Hackathon, το οποίο έλαβε χώρα στο θρυλικό Studio One: «Για πρώτη φορά συγκεντρώσαμε τους πιο λαμπρούς επαγγελματίες της τεχνολογίας μαζί με μουσικούς παραγωγούς και δημιουργήσαμε μία μοναδική ατμόσφαιρα, γεμάτη έμπνευση, που επέτρεψε όμορφα ατυχήματα να συμβούν. Το Abbey Road πάντα επέτρεπε τη δημιουργικότητα να εκφραστεί σε όλες τις εκφάνσεις της. Σήμερα, χρησιμοποιούμε την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση για να δούμε πώς οι μουσικοί δημιουργοί μπορούν να εφαρμόσουν την τεχνολογία σε αυτή την μετα-ψηφιακή εποχή».