- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
App4Refs: Ένα App για τους πρόσφυγες
Μια εφαρμογή τόσο πολύτιμη για τους πρόσφυγες
Έχουν γραφτεί πολλά για τους πρόσφυγες. Για τον ξεριζωμό τους, για τους πνιγμούς στις θάλασσες, για τα παιδιά, για τους γονείς. Για το κόστος όλων αυτών. Ο ανθρώπινος πόνος αμέτρητος. Δεν μπαίνει σε ζύγι.
Όπως το οικονομικό κόστος μετρήθηκε και καταμετρήθηκε πολλές φορές. Και δεν ήταν λίγο. Mόνο τη διετία 2015-2016, σύμφωνα με τον Guardian, διατέθηκαν στη χώρα μας για την περίθαλψη αυτών των άμοιρων ανθρώπων 803 εκατομμύρια δολάρια! Και ακόμη αναζητούνται οι τσέπες που τα έθαψαν.
Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε όλοι. Τη μεγάλη εικόνα την έχουμε μπροστά μας. Όμως το πάζλ αυτής της εικόνας αφορά μικρές ανθρώπινες ιστορίες. Σαν αυτές που ξετυλίχθηκαν πριν λίγες μέρες στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Μία από αυτές εξιστορεί την περιπέτεια του 29χρονου καθηγητή γαλλικών Σαλαχαλντίν Εντρίς που εγκατέλειψε τη χώρα του το Σουδάν λόγω πολιτικών διώξεων. Έφτασε στη Σάμο και από εκεί στην Αθήνα μόνος, χωρίς να γνωρίζει σε ποιόν θα απευθυνθεί, που θα βρει να φάει και να κοιμηθεί.
Πολλές τέτοιες περιπτώσεις κατέγραψε το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, το οποίο ζήτησε τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Αθηνών για να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι σε πρακτικά ζητήματα κατά την άφιξη τους στην Αθήνα.
Έτσι, λοιπόν προέκυψε το APP4REFS. Πρόκειται για μία νέα εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα τα οποία αποδεικνύεται ότι είναι το πιο πολύτιμο αντικείμενο που φέρουν μαζί τους οι πρόσφυγες.
Τα κινητά τηλέφωνα λοιπόν μετατρέπονται σε χρήσιμους πλοηγούς, σε πυξίδες κατεύθυνσης στη νέα τους ζωή, χάρη στην εφαρμογή APP4REFS που παρακάμπτει το εμπόδιο της γλώσσας αφού χρησιμοποιεί κατά βάση εικονίδια ώστε να μπορούν εύκολα να εντοπίσουν τις πρώτες σημαντικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση ζωτικών προβλημάτων. Όπως δομές στέγασης, νοσοκομεία, πρεσβείες, εστιατόρια, την κίνηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ακόμη και τις ΜΚΟ που ενδεχομένως θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν. Όλα με εικονίδια για να παρακαμφθεί το εμπόδιο της γλώσσας, που είναι ένα από τα σημαντικά εμπόδια τις πρώτες ημέρες προσαρμογής. Τα απαραίτητα κείμενα είναι στην Αγγλική.
Το APP4REFS δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος UNINTEGRA από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και το Ισπανικό ίδρυμα Acsar και θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Αν και θα είναι διαθέσιμη για κατέβασμα σε λίγες ημέρες, πληροφορίες βρίσκονται ήδη στην ιστοσελίδα www.app4refs.org.
Και αν τα γράφω σήμερα αυτά, είναι για να δούμε και τη θετική πλευρά αυτού του δράματος. Γιατί πίσω από αυτή την εφαρμογή βρίσκονται κάποιοι που δούλεψαν με μοναδικό κριτήριο να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους σε αυτή τη δοκιμασία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Μαντλέν Τόμας ανέπτυξε εφαρμογή που εντοπίζει όσους διαρρέουν προσωπικό υλικό χωρίς συναίνεση
Ένας στους πέντε ενήλικες στις ανεπτυγμένες χώρες έχει δεξιότητες ανάγνωσης και μαθηματικών επιπέδου δημοτικού
Η Γερμανίδα Μικαέλα Μπέντχαους πραγματοποίησε ιστορική πτήση με τη Blue Origin
Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1700 για να περιγράψει τη μαλακή λάσπη
Οι χρήστες Android πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για να προστατεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα
Η επιλογή δώρου είναι πλέον εύκολη υπόθεση
Yπόσχεται σχεδόν απεριόριστη, καθαρή ενέργεια, χωρίς τα μακροχρόνια ραδιενεργά απόβλητα της σχάσης
Η AI περνά στο mainstream της μουσικής, με τις δισκογραφικές να ποντάρουν σε νέα μοντέλα εσόδων.
Εννιά μελέτες και κλινικές δοκιμές που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας
Οι 10+1 σημαντικότερες εξελίξεις στο AI για το 2025
Η μελέτη συνδυάζει νέες παρατηρήσεις ακτίνων Χ από το τηλεσκόπιο eROSITA/SRG
Το περιοδικό τιμά τους ηγέτες της τεχνολογίας που διαμορφώνουν το μέλλον
Σταμάτησε ξαφνικά να επικοινωνεί με τη Γη - Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 6 Δεκεμβρίου
Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι πρώιμοι Νεάντερταλ κατασκεύαζαν εστίες πριν 400.000 χρόνια
Συνδυάζοντας τη μαγεία των Χριστουγέννων με τον ενθουσιασμό του αθλητισμού
Πάνω από 36% για εργασία
Πώς συγκρινόμαστε με ζώα
Για εμάς που αγαπάμε αυτό το (μη) χρώμα
Υπάρχουν τομείς όπου η τεχνολογία δεν είναι ούτε «καλή» ούτε «κακή» από μόνη της — η αξία της κρίνεται από τη χρήση και τις προθέσεις μας.
Η Κομισιόν εξετάζει αν παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.