Τεχνολογια - Επιστημη

Τέλος από το Instagram οι ψεύτικοι ακόλουθοι και τα επί πληρωμή likes

Τι θα συμβεί με τους λογαριασμούς που χρησιμοποιούν εφαρμογές τρίτων μερών για να αυξήσουν τεχνητά το κοινό τους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αισθανθήκατε ποτέ ότι κάποιος που ακολουθείτε στο Instagram συγκεντρώνει πραγματικά παράλογα μεγάλο αριθμό likes από το πουθενά;

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την απαγόρευση των likes και των ακόλουθων «έναντι αμοιβής» τις προσεχείς εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των χρηστών και των διαφημιζόμενων της.

«Πρόσφατα, έχουμε δει τους λογαριασμούς να χρησιμοποιούν εφαρμογές τρίτων μερών για να αυξήσουν τεχνητά το κοινό τους», σημειώνει η πλατφόρμα σε μια νέα ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.

«Οι άνθρωποι έρχονται στο Instagram για να έχουν πραγματικές εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων πραγματικών αλληλεπιδράσεων. Είναι δική μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι εμπειρίες δεν θα διαταραχθούν από μη νόμιμη δραστηριότητα» τονίζεται.

Αξιοποιώντας μια σειρά από νέα «εργαλεία μηχανικής μάθησης» που αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν στον εντοπισμό των προφίλ «ύποπτων» χρηστών, το Instagram θα ξεκινήσει την κατάργηση των πλαστών likes, των παρατηρήσεων και των σχολίων από λογαριασμούς που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούν υπηρεσίες τρίτων για να αυξήσουν τη δημοτικότητα και τον αριθμό των ακόλουθων τους.

Με βάση τη νέα πολιτική, οι παλιές αναρτήσεις δεν θα μπουν στο στόχαστρο αναδρομικά.

Με την αλλαγή, οι παλιές δημοσιεύσεις θα συνεχίσουν να εμφανίζουν τα «αγορασμένα» likes και σχόλια, αλλά στις νέες θα είναι αναγκαστικά χαμηλότερος ο αριθμός των likes. «Περιττό να ειπωθεί... ότι είναι πολύ ντροπιαστικό», σχολιάζεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Vogue.

«Οι ψεύτικοι ακόλουθοι και τα πλαστά likes πάντοτε ήταν ρητά ενάντια στους όρους και τις προϋποθέσεις της Instagram και η πλατφόρμα έχει αφαιρέσει εδώ και καιρό ψεύτικους λογαριασμούς, αλλά η νέα ανακοίνωση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που υιοθετεί σθεναρή στάση απέναντι στη ψεύτικη δραστηριότητα, την οποία τώρα θεωρεί "κακή, ανεπιθύμητη συμπεριφορά"», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Αν και η ψεύτικη δραστηριότητα έχει βοηθήσει αναμφισβήτητα το Instagram να γίνει μια πολύ κερδοφόρα πλατφόρμα, φαίνεται ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, το ηθικό ζήτημα είναι πιο σημαντικό, αναφέρεται στο δημοσίευμα.