- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Βλέπουν πίσω από τοίχους με το κινητό
Μάθε για την εφαρμογή που ανέπτυξε ο Yanzi Zhu στη νέα στήλη Techno Surfing της Athens Voice
Το Wi-Fi είναι παντού. Ο κόσμος μας είναι γεμάτος από ραδιοκύματα. Τα σπίτια, τα γραφεία, το μετρό, οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι από τα αγαπημένα μας κύματα, στα 2,4 και στα 5 GHz, στα οποία καβαλάμε με σανίδα το κινητό μας και σερφάρουμε με τις ώρες στο διαδίκτυο. Εκτός από το να χαζεύουμε βέβαια στην οθόνη καμιά φορά περπατάμε κιόλας. Και όταν κινούμαστε παραμορφώνουμε τα λατρευτά μας κύματα καθώς αυτά αντανακλώνται και διαθλώνται πάνω στο σώμα μας.
Λίγη κυματική θεωρία. Εάν οι άνθρωποι έβλεπαν το σπίτι τους όπως τον βλέπουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα θα έβλεπαν ένα παράξενο τοπίο με σχεδόν διαφανείς πόρτες και τοίχους «λουσμένο» στο φως του Wi-Fi λαμπτήρα, δηλαδή του router μας. Παρά τη διαφάνεια όμως, αυτός ο κόσμος θα ήταν δύσκολο να κατανοηθεί γιατί οι τοίχοι, οι πόρτες, τα έπιπλα, οι άνθρωποι, ο σκύλος μας αντανακλούν και λυγίζουν αυτά τα κύματα. Έτσι όλα είναι θολά και μπλεγμένα μέσα στις αντανακλάσεις. Αν όμως το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να καταλάβουμε την κίνηση αυτό δεν είναι πρόβλημα. Όσο και να παραμορφωθεί κάτι μπορείς να καταλάβεις ότι αυτό κινείται.
Κινούμαι άρα υπάρχω. Αυτό δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο και ανεκμετάλλευτο από τους επιστήμονες. Σου λέει, αφού το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο αλλάζει όταν οι άνθρωποι κινούνται γιατί να μην καταγράφουμε αυτές τις αλλαγές και να βλέπουμε έτσι τη θέση τους αλλά και τις ενέργειες τους; Και όντως, αρκετές επιστημονικές ομάδες δημιούργησαν συστήματα που χρησιμοποιούν το Wi-Fi για να δουν μέσα από τους τοίχους. Αλλά αυτά τα συστήματα έπρεπε να γνωρίζουν την ακριβή θέση του router (για να υπολογίσουν τη θέση του «θύματος» σχετικά με αυτό) αλλά και τον κωδικό του δικτύου για να δουλέψουν. Και αυτό γιατί έπρεπε να μπουν στο δίκτυο, να στέλνουν και να λαμβάνουν διαρκώς σήματα από το router.
Θέλω να δω και εγώ. Όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν ήταν αρκετό για τον απλό, σεμνό, ταπεινό, πτωχό πλην τίμιο ματάκια που το μόνο που έχει στην διάθεση του είναι ένα smartphone. Ο φίλος μας δεν έχει τρελό εξοπλισμό, δεν ξέρει που είναι το router του θύματος, ούτε τον κωδικό του δικτύου, το μόνο που μπορεί να καταλάβει είναι ότι κάπου εκεί κοντά υπάρχει Wi-Fi δίκτυο με το τάδε όνομα. Και πώς θα ζήσει ο κουτσομπόλης της γειτονιάς; Πλέον υπάρχει λύση. Μας την έδωσε ο Yanzi Zhu και οι συνάδελφοί του από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ. Αυτοί οι καταπληκτικοί τύποι μας βρήκαν τρόπο να τα βλέπουμε όλα με ένα συνηθισμένο smartphone. Έφτιαξαν εφαρμογή για το smartphone που, χωρίς να ξέρει τον κωδικό του δικτύου, βρίσκει που είναι τοποθετημένο το router και καταγράφει κάθε κίνηση στον υπό παρακολούθηση χώρο, απλά και αβάδιστα. Δοκίμασαν τη μέθοδο τους με κινητά Android για να «δουν» σε 11 γραφεία και διαμερίσματα που είχαν άδεια για να το κάνουν.
Μας τρολάρουν. «Οι ασύρματες μεταδόσεις βελτιώνουν σημαντικά την καθημερινότητά μας αλλά αποκαλύπτουν όμως και πολλές προσωπικές πληροφορίες» λένε και συνεχίζουν χωρίς καμία αιδώ «με την τεχνική μας οι κακοί, χρησιμοποιώντας μόνο το κινητό τους, μπορούν πλέον να εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν τις κινήσεις οποιουδήποτε. Μπορούν να καταλάβουν αν ένα κτίριο είναι άδειο ή έχει ανθρώπους». Για να μας το γλυκάνουν οι κατασκευαστές ασχολούνται με το να αναπτύξουν άμυνες για αυτό που κατασκεύασαν. Η αποτελεσματικότερη μέθοδος λένε είναι να προστεθεί «θόρυβος» στα σήματα Wi-Fi έτσι ώστε να αποπροσανατολίζουν τους «κακούς» αλλά θέλει δουλειά ακόμα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.