- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πόση ώρα πρέπει να χρησιμοποιούμε τα social media για να είμαστε ψυχικά υγιείς;
Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια μας δίνει την απάντηση
Κατά καιρούς ακούμε πολλά για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις επιδράσεις που αυτά έχουν στη ζωή και στην – ψυχική κατά κύριο λόγο – υγεία μας. Ως επί το πλείστον τα όσα λέγονται είναι αρνητικά, με την ύπαρξη φωνών που προτείνουν τη μείωση της χρήσης τους έως και την πλήρη παύση της.
Παράδειγμα του τελευταίου είναι και ο Τζάρον Λανίερ με το βιβλίο του «Δέκα επιχειρήματα για να διαγράψεις τους λογαριασμούς σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή τη στιγμή». Σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του βιβλίου αναφέρει: «Ο αλγόριθμος προσπαθεί να σχεδιάσει τις τέλειες παραμέτρους για να χειραγωγήσει έναν εγκέφαλο, ενώ ο εγκέφαλος, προκειμένου να βρει ένα βαθύτερο νόημα, αλλάζει ως απόκριση στα πειράματα του αλγόριθμου. Επειδή τα ερεθίσματα του αλγόριθμου δεν σημαίνουν τίποτα, διότι είναι πραγματικά τυχαία, ο εγκέφαλος δεν αποκρίνεται σε κάτι αληθινό, αλλά σε κάτι φανταστικό. Αυτή η διαδικασία – το να κρατιέσαι σε μία απατηλή οφθαλμαπάτη – είναι ο εθισμός».
Τα επιχειρήματα του Λανίερ δεν είναι εσφαλμένα, αλλά όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η λύση που προτείνει είναι ακραία. Η ψυχολόγος Μελίσσα Χαντ του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια προτίμησε να προσεγγίσει το θέμα με μία πιο διαλλακτική ματιά και να βρει τον χρόνο – χρυσή τομή, που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Με τον σκοπό αυτό συγκέντρωσε 143 φοιτητές του πανεπιστημίου και τους χώρισε σε δύο ομάδες. Οι μεν θα χρησιμοποιούσαν κάθε μέρα το Facebook, το Instagram και το Snapchat για 10 λεπτά το καθένα, ενώ οι υπόλοιποι θα έπρεπε να μείνουν πιστοί στον μέχρι τότε χρόνο χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τους για ένα διάστημα τριών εβδομάδων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, της οποίας οι συμμετέχοντες έστελναν καθημερινά screenshots στους ερευνητές ως επιβεβαίωση ότι ακολουθούν τις οδηγίες, έδειξαν ότι η ομάδα με την μειωμένη χρήση είχε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα αίσθησης της μοναξιάς και κατάθλιψης, σε σχέση με την άλλη ομάδα. Την ίδια στιγμή, και οι δύο ομάδες εμφάνισαν σημαντική μείωση άγχους και φόβου, η οποία μάλλον προέκυψε από την περισσότερο ελεγχόμενη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τους.
Σε συνέντευξή της στην επιστημονική εφημερίδα Science Daily, η ψυχολόγος σχολίασε για τα αποτελέσματα της έρευνας: «Είναι κάπως ειρωνικό το ότι η μείωση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο μόνοι. Βέβαια, ένα μέρος της υπάρχουσας βιβλιογραφίας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται στα τεράστια ποσοστά κοινωνικής σύγκρισης που δημιουργούνται. Όταν κοιτάς τις ζωές των άλλων ανθρώπων, ιδιαίτερα στο Instagram, είναι εύκολο να καταλήξεις στο ότι οι ζωές όλων των άλλων είναι πιο ενδιαφέρουσες ή καλύτερες από τη δική σου». Η γενική πάντως συμβουλή, που η ίδια μας δίνει, είναι να αφήσουμε κάτω το κινητό μας και να ασχοληθούμε με τους ανθρώπους μέσα στη ζωή μας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκτακτη συνάντηση των Ελεγκτών μετά την ανακοίνωση κατάργησης των ελέγχων
Μια συζήτηση με την Professor Aynne Kokas, κορυφαία ειδικό στις σινοαμερικανικές σχέσεις στα μέσα και την τεχνολογία
Οι Financial Times σχολιάζουν την προσπάθεια του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να στήσει γέφυρα επικοινωνίας με τον Τραμπ και το δεξί του χέρι
Το 41% των εταιρειών παγκοσμίως σχεδιάζει να μειώσει το εργατικό δυναμικό μέχρι το 2030
Τι απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα όσα λέει ο ισχυρός άνδρας της Meta Platforms
Γιατί οι κινήσεις του Ζούκερμπεργκ είναι πιο επικίνδυνες από κάθε άλλου επικεφαλής τεχνολογικού κολοσσού
Γιατί ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ «παραδόθηκε» στον Ντόναλντ Τραμπ - Δριμεία κριτική στην απόφαση
Έδειξε τον δρόμο ο Ζούκεμπεργκ με το «κόψιμο» του fact checking
Τι έδειξε έρευνα για τον συνολικό κίνδυνο θνησιμότητας
Από τις 28 Απριλίου 2026, αυτό θα ισχύει και για τους φορητούς υπολογιστές
Η Meta θα ενσωματώσει τις λεγόμενες κοινοτικές σημειώσεις, όπως στην πλατφόρμα X του Ίλον Μασκ.
Aυτό υποστήριξε ο επικεφαλής της OPEN AI Σαμ Άλτμαν
Παρόμοια συστήματα θα μπορούσαν να δοκιμαστούν και σε άλλα ιατρικά περιβάλλοντα
Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Η Γραφειοκρατικοποίηση του Κόσμου στη Νεοφιλελεύθερη Εποχή» της Beatrice Hibou που κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση από τις εκδόσεις Πλήθος (2024)
Τα γεγονότα που αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σύμφωνα με το περιοδικό Nature
Σε μια εποχή που οι τεχνολογικές εξελίξεις τρέχουν, η διάδοση και η επικοινωνία της Αστρονομίας προς το ευρύ κοινό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία
Ο Χίντον που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Φυσικής, έχει πολλές φορές επισημάνει τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης
Διαστημικοί περίπατοι, ιδιωτικές αποστολές και ένα ρεκόρ παραμονής σε τροχιά 1.110 ημερών
Η πιο κοντινή προσέγγιση στον Ήλιο είναι γεγονός - Τι ερευνούσε
Οι θύρες φόρτισης USB Type-C πρόκειται να γίνουν το πρότυπο για όλα τα gadget
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.