Τεχνολογια - Επιστημη

Βάλε brain password, πέτα το post-it με το 123456

Ένας νέος τύπος βιομετρικού στοιχείου, μοναδικός για τον καθένα αλλά μπορούμε να τον κάνουμε και reset αν μας τον υποκλέψουν

Θανάσης Παναγόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έχεις και εσύ post-it με τα passwords; Συνέχεια ακούμε ότι για να είμαστε ασφαλείς πρέπει να χρησιμοποιούμε διαφορετικό password για κάθε πτυχή της online ζωής μας. Άλλο για το laptop άλλο για το facebook, άλλο για το twitter, διαφορετικό για κάθε τράπεζα κλπ. Ακόμα χειρότερα πρέπει να αλλάζουμε αυτούς τους κωδικούς κάθε 2-3 μήνες για περισσότερη ασφάλεια. Οι μελέτες έχουν δείξει όμως ότι μπορούμε να απομνημονεύσουμε το πολύ μέχρι 10 κωδικούς και αυτό δύσκολα. Επιπλέον, τα κλασικά passwords (αυτά δηλαδή από γράμματα, σύμβολα και αριθμούς) είναι σχετικά εύκολο να υποκλαπούν.

1 πρόσωπο, 2 μάτια, 10 δάχτυλα. Για να γλιτώσουμε από τον πονοκέφαλο ανακαλύψαμε την ταυτοποίηση μέσω των βιομετρικών στοιχείων. Τα δακτυλικά αποτυπώματα, η αναγνώριση προσώπου και η σάρωση της ίριδας χρησιμοποιούνται πλέον καθημερινά για να αποδεικνύουν ότι είμαστε αυτοί που ισχυριζόμαστε. Το καλό με τα παραπάνω είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να αντιγραφούν. Το κακό είναι ότι έχουμε μόνο 1 πρόσωπο, 2 μάτια και 10 δάχτυλα. Αν κάποιος υποκλέψει τα βιομετρικά μας στοιχεία δεν μπορούμε να κάνουμε reset και να ορίσουμε καινούργια φάτσα ή διαφορετικά μάτια. Το 2015 υποκλάπηκαν τα δακτυλικά αποτυπώματα 5,6 εκατ. ομοσπονδιακών υπαλλήλων στις ΗΠΑ. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα για την ταυτοποίησή τους. Την επόμενη φορά η υποκλοπή μπορεί να αφορά τα δεδομένα σχετικά με το πρόσωπο ή την ίριδα. Η ερευνητική ομάδα του Zhanpeng Jin, από το πανεπιστήμιο του Buffalo, φαίνεται να δίνει τη λύση. Βρήκε ένα νέο τύπο βιομετρικού στοιχείου που είναι μοναδικό για τον καθένα αλλά μπορούμε να το κάνουμε και reset, αν μας το υποκλέψουν.

Κανένα μυαλό δεν είναι ίδιο. Όταν ένα άτομο κοιτάζει μια φωτογραφία ή ακούει ένα τραγούδι η αντίδραση του εγκεφάλου του μπορεί να καταγραφεί από αισθητήρες που τοποθετούνται στο κεφάλι του. Τι παρατήρησε ο Zhanpeng Jin; Κάθε φορά που κάποιος βλέπει την ίδια εικόνα ή ακούει το ίδιο τραγούδι, ο εγκέφαλος του αντιδρά πάντα με τον ίδιο τρόπο – διαφορετικά όμως από όλους τους άλλους. Επιπλέον, αυτή η διαδικασία είναι αυτόματη και ασυνείδητη, είναι αδύνατο για κάποιον να την ελέγξει και να την αλλάξει.

Εγκεφαλικά password. Κάθε φορά που χρειαζόμαστε νέο password θα κοιτάζουμε κάποιες φωτογραφίες και θα καταγράφεται η εγκεφαλική μας δραστηριότητα. Αυτό θα είναι το νέο μας brain password. Όταν προσπαθήσουμε να κάνουμε ξανά login στον τραπεζικό μας λογαριασμό θα βλέπουμε τις ίδιες φωτογραφίες. Αν είμαστε αυτοί που ισχυριζόμαστε ότι είμαστε, η εγκεφαλική μας δραστηριότητα θα είναι πάντα ίδια και θα μπορέσουμε να κάνουμε τη συναλλαγή μας. Αν κάποιος υποκλέψει τα στοιχεία πολύ απλά θα δημιουργούμε ένα νέο brain password κοιτάζοντας άλλες φωτογραφίες.