Τεχνολογια - Επιστημη

Η κλιματική αλλαγή «εξαφάνισε» τα μαμούθ

Νέα έρευνα αθωώνει εν μέρει τον άνθρωπο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
48787-100266.JPG

Ερευνητές βρήκαν αποδείξεις, οι οποίες εμφανίζουν την αλλαγή του κλίματος και όχι τον άνθρωπο ως το βασικό παράγοντα που οδήγησε τα τριχωτά μαμούθ της Ευρώπης σε εξαφάνιση. Η ανάλυση γενετικού υλικού (DNA) από 300 τριχωτά μαμούθ έδειξε ότι ένας σημαντικός αριθμός των ζώων είχε αρχίσει να μειώνεται παράλληλα με την αλλαγή του κλίματος και πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν οι ερευνητές μέχρι σήμερα, γεγονός που αποδυναμώνει την εκδοχή ότι έφταιγε το συστημικό κυνήγι των μαμούθ από τον προϊστορικό άνθρωπο.

Η νέα γενετική σουηδο-βρετανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ο σημαντικός πληθυσμός των τριχωτών μαμούθ στην Ευρώπη άρχισε να εξαφανίζεται σιγά σιγά πριν από 30.000 χρόνια. Τα αποτελέσματα της έρευνας με επικεφαλής τον παλαιογενετιστή δρ. Λαβ Ντάλεν του Σουηδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό βιολογίας "Proceedings of the Royal Society B" της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας. Η κυρίαρχη άποψη ότι τα τριχωτά μαμούθ της Ευρώπης ήταν ένα ανθεκτικό και σε πληθώρα είδος αναθεωρείται σήμερα και εν αντιθέσει πιστεύεται ότι τα ζώα πέρασαν από κατά τόπους εξαφανίσεις, επεκτάσεις και μετακινήσεις πληθυσμών. 

Σύμφωνα με τη γενετική ανάλυση πριν από περίπου 120.000 χρόνια τα μαμούθ σχεδόν κινδύνευσαν να εξαφανιστούν, όταν ανέβηκε η θερμοκρασία του πλανήτη. Ωστόσο ανέκαμψαν, καθώς η Γη εισήλθε σε μια νέα εποχή παγετώνων. Η νέα μείωση του πληθυσμού τους, η οποία οδήγησε στην οριστική εξαφάνισή τους, εκτιμάται ότι ξεκίνησε πριν από 20.000 χρόνια στο αποκορύφωμα της εποχής των παγετώνων και όχι πριν από 14.000 χρόνια (όπως πιστευόταν ως τώρα) όταν είχε πια αρχίσει να ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι πριν από 20.000 χρόνια επικρατούσε τόσο κρύο, που ακόμα και το λιγοστό γρασίδι, με το οποίο τρέφονταν τα μαμούθ, είχε πλέον αρχίσει να σπανίζει. οι χορτολιβαδικές εκτάσεις όπου ζούσαν τα μαμούθ, αντικαταστάθηκαν από δάση στο νότο της Ευρώπης και από τούνδρα στο βορρά. Τα παράπανω του για το κρύο εκφράζει στο βίντεο και ο Γούλι. 

Λ.Χ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.