- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τρία τεχνητά φεγγάρια στον ουρανό της Κίνας
Περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια γουάν θα εξοικονομηθούν
Η CASC (Εταιρεία Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας) ετοιμάζει την εκτόξευση ενός δορυφόρου, που θα λειτουργεί ως ένα τεχνητό φεγγάρι στην πόλη Τσενγκτού στα νοτιοδυτικά της Κίνας. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν τεράστιο καθρέφτη, που θα μιμείται την τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη και θα τοποθετηθεί σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από τη Γη (η Σελήνη βρίσκεται σε απόσταση 380.000 χιλιομέτρων).
Σύμφωνα με τον Wu Chunfeng, επικεφαλής της CASC, ο πρώτο δορυφόρος, του οποίου το φως θα είναι 8 φορές πιο έντονο από της Σελήνης, θα είναι έτοιμος το 2020 και αν όλα πάνε καλά τρία «φεγγάρια» θα εκτοξευτούν μέσα στο 2022. Όπως ανέφερε και στην China Daily, το εγχείρημα θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις αστικές περιοχές, αφού αναμένεται να εξοικονομηθούν με αυτό 1,2 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ), που θα ξοδεύονταν σε έξοδα ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ θα μπορούν να φωτίζονται περιοχές, όπου η παροχή ρεύματος έχει κοπεί λόγω κάποιας καταστροφής.
Όσον αφορά ανησυχίες, που προέκυψαν από την ανακοίνωση του project και μετά, σε σχέση με την διατάραξη των ζώων και των φυτών από το συνεχόμενο φως του δορυφόρου, ο Chunfeng σχολίασε: «Η ένταση του φωτός και η διάρκεια του μπορούν να προσαρμοστούν και η ακρίβεια του φωτισμού μπορεί να ελεγχθεί μέσα σε λίγα μέτρα. Όταν το ανθρώπινο φεγγάρι μπει σε τροχιά, οι άνθρωποι θα βλέπουν μόνο ένα φωτεινό αστέρι στον ουρανό».
Κατά τη δεκαετία του 90', οι Ρώσοι επιχείρησαν δύο φορές κάτι παρόμοιο, ωστόσο και οι δύο αποστολές ήταν αποτυχημένες, με την πρώτη να φτάνει στα διάστημα, αλλά εν τέλει να μην λειτουργεί ο καθρέφτης και με την δεύτερη να μην καταφέρνει να φτάσει στο σημείο που έπρεπε.
Τα εύσημα για την έμπνευση, πάντως, ο επικεφαλής της CASC έδωσε σε έναν Γάλλο καλλιτέχνη, ο οποίος στο παρελθόν είχε φανταστεί ένα περιδέραιο φτιαγμένο από καθρέφτες να κρέμεται πάνω από τη Γη και να αντανακλά το φως του Ήλιου στου δρόμους του Παρισιού όλο τον χρόνο.