- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Ο Γιος του Χασάπη»: Η Τεχνητή Νοημοσύνη κέρδισε σε διαγωνισμό τέχνης
Πώς μπορεί ένα Τεχνητό Νευρωνικό Δίκτυο σχεδόν να «αναστήσει» τον Φράνσις Μπέικον
Ο Γερμανός καλλιτέχνης Mario Klingemann κέρδισε το βραβείο τέχνης Lumen Prize Gold Award 2018, για το πορτρέτο «The Butcher’s Son». Πρόκειται όμως για ένα έργο που δεν έφτιαξε ο ίδιος, αλλά ένα μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης.
Το πορτρέτο απεικονίζει έναν γυμνό, παραμορφωμένο άνθρωπο με ακρωτηριασμένα άκρα. Ο Klingemann περιέγραψε το έργο τέχνης ως «ερμηνεία της ανθρώπινης μορφής, από ένα Τεχνητό Νευρωνικό Δίκτυο», ενώ ο Brian Runciman, μέλος της Επιτροπής των βραβείων, είπε πως το πορτρέτο είναι «ο Francis Bacon όπως θα τον ξαναφανταζόταν μία Τεχνητή Νοημοσύνη».
Πώς μπορεί όμως η Τεχνητή Νοημοσύνη να φτιάξει ένα έργο τέχνης; Ο Klingemann χρησιμοποίησε μία σειρά αλγορίθμων. Για το αρχικό σχέδιο 150.000 ανθρώπινες πόζες χρησιμοποιήθηκαν για να σχεδιαστεί μια απλή εικόνα ενός ανθρώπινου σώματος σε πολύ χαμηλή ποιότητα. Σε ένα δεύτερο στάδιο οι ρυθμίσεις που έκανε, πρόσθεσαν διάφορες λεπτομέρειες που θα απέδιδαν διάσταση στο έργο, όπως η υφή το χρώμα και το βάθος.
Η Carla Rapoport, ιδρύτρια των βραβείων Lumen, είπε πως «υπάρχει έντονος φόβος και ανησυχία για το πώς θα επηρεάσει τις ζωές μας η Τεχνητή Νοημοσύνη. Την ίδια στιγμή, όμως, τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να προκαλέσουν πραγματική ευχαρίστηση, όταν οι καλλιτέχνες τα χρησιμοποιούν. Αυτό είναι η τέχνη».