- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τον τελευταίο ενάμιση μήνα διερευνούσα ένα θέμα που το είχα κατηγοριοποιήσει στο φάκελο Big Brother. Είχα σχεδόν αποφασίσει να το θάψω για λίγο καιρό ακόμα, προκειμένου να μη στιγματιστώ ως κονσπιρασάκιας, καθώς μόλις πριν 3 βδομάδες σάς μιλούσα για το πώς η Google επιτρέπει στις υπηρεσίες πληροφοριών να παρακολουθούν κατά βούληση την υπηρεσία gmail.
Δυστυχώς για εσάς, μία είδηση στις ΗΠΑ με έκανε να ξαναφορέσω το καπέλο από αλουμινόχαρτο και να βγάλω την ιστορία μου στη φόρα. Σύμφωνα με τους μύθους των νερντ, το καπέλο από αλουμινόχαρτο το φοράνε οι κονσπιρασάκηδες προκειμένου η κυβέρνηση να μη διαβάζει τις σκέψεις τους και έχει γίνει συνώνυμο της παράνοιας. Φαίνεται όμως πως στον κόσμο που ζούμε η παράνοια αποτελεί καθημερινότητα.
Στις ΗΠΑ λοιπόν αποκαλύφθηκε πως ένα σχολείο τιμώρησε έναν μαθητή του για ανάρμοστη συμπεριφορά. Σιγά τα λάχανα θα πείτε. Η πραγματική είδηση όμως βρίσκεται στο γεγονός πως ο μαθητής τέλεσε την ανάρμοστη αυτή συμπεριφορά μέσα στο ίδιο του το δωμάτιο. Πώς διάολο ο παιδονόμος κατάφερε να συλλάβει το μαθητή; Σύμφωνα με τους σοκαρισμένους γονείς του παιδιού, το σχολείο προμήθευσε ως αποδεικτικό στοιχείο φωτογραφίες από τη webcam του λάπτοπ του μαθητή.
Το σχολείο αμύνθηκε της πολιτικής του, λέγοντας πως έπρεπε να διασφαλίσει τη χρηστή διαχείριση των λάπτοπ που το ίδιο προμήθευσε δωρεάν στους μαθητές του. Φυσικά με αυτή την απάντηση το σχολείο παραδέχθηκε πως παρακολουθεί τα λάπτοπ των μαθητών του από το ίντερνετ κάθε φορά που αυτοί συνδέονται. Τι κάνουν, ποιες σελίδες επισκέπτονται, τι αρχεία διαθέτουν ή κατεβάζουν, ποια παράθυρα έχει ανοιχτά εκείνη την ώρα στην επιφάνεια εργασίας. Ταυτόχρονα είχαν τη δυνατότητα να παίρνουν φωτογραφίες από τη webcam του υπολογιστή και να ελέγχουν το πού βρίσκεται ο υπολογιστή μέσω GPS.
Για όσους ασχολούνται με τους υπολογιστές, οι παραπάνω «υπηρεσίες» είναι γνωστό πως υπάρχουν εδώ και χρόνια. Για τους υπόλοιπους που ακόμα είναι αθώοι, μοιράζω δωρεάν καπελάκια από αλουμινόχαρτο με σταμπίτσα TechieChan για να κυκλοφορείτε στο δρόμο.
Το καινούργιο λιθαράκι σε όλη αυτή την προσπάθεια ελέγχου βρίσκεται στο επίπεδο που συμβαίνουν όλα αυτά. Παλιότερα, νόμιμα ή παράνομα, έπρεπε να εγκατασταθεί ένα πρόγραμμα στο λειτουργικό του υπολογιστή που να διεξάγει την παρακολούθηση. Το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να είναι εμφανές με κάποιο εικονίδιο δίπλα ή αφανές, χαμένο ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες του λειτουργικού που ένας απλός χρήστης δεν ελέγχει ποτέ. Σήμερα όμως, αυτές οι «υπηρεσίες» μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα πιο υπόγεια, στο επίπεδο του hardware του υπολογιστή, δηλαδή στο BIOS.
Η εταιρεία Phoenix, που διαθέτει το πρακτικό μονοπώλιο στη δημιουργία BIOS για υπολογιστές, πουλά την υπηρεσία Failsafe, που προσφέρει όλες αυτές τις δυνατότητες, διαφημίζοντας μάλιστα την ευκολία με την οποία ο καθένας μπορεί να ελέγχει απομακρυσμένα τον υπολογιστή του. Το μάρκετινγκ της υπηρεσίας γίνεται με το γνωστό φοβικό μοτίβο «προστατέψτε τον υπολογιστή σας από την κλοπή/παράνομη χρήση», ξεχνώντας φυσικά να αναφέρει την απεριόριστη δυνατότητα της εταιρείας να ελέγχει και η ίδια τα δεδομένα των υπολογιστών, και μάλιστα σε τόσο βασικό επίπεδο που θα είναι δύσκολο ακόμα και για έναν ειδικό να το πάρει χαμπάρι, ακριβώς επειδή η διαδικασία, πια, γίνεται σ’ ένα επίπεδο πιο βαθύ από το λειτουργικό σύστημα.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να αντιμετωπίσει κάποιος τέτοιου είδους ειδήσεις. Ο facebook τρόπος και ο tinfoil hat. Ο πρώτος καλεί τους πολίτες να σταματήσουν να ανησυχούν με τέτοιες «τεχνικές» λεπτομέρειες και να συνεχίσουν αμέριμνοι να τριγυρνούν στο ίντερνετ στο αγαθό κλίμα δημοκρατίας και ελευθερίας που ζούμε. Ο δεύτερος τους καλεί να φορέσουν το καπέλο από αλουμινόχαρτο και να οργανωθούν για την ανατροπή του. Κατανοώ πως κοινωνικά η δεύτερη λύση δεν είναι η πιο χαριτωμένη, αλλά μάλλον σύντομα θα είναι η μοναδική που θα διαθέτουμε. ●
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Πώς η τελευταία έκδοση συνέβαλε να χαθούν...όλα τα δεδομένα
Εντυπωσιακά ευρήματα - Πάνω από 6.500 κτίρια θαμμένα κάτω από τη βλάστηση
Ρωγμές και διαρροές συνιστούν κορυφαίο κίνδυνο ασφάλειας
Λίγο πριν λανσάρει το ιδιωτικό cloud τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει τη συγγραφή βιβλίων;
Πάνω από 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κληθούν μέσα στο 2025 να συμμορφωθούν
Μία προσωπική εμπειρία και πολλά ερωτήματα
O Σουηδός πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας εξηγεί τι συμβαίνει με τα ψηφιακά ίχνη κάθε χρήστη του διαδικτύου όταν αυτός φύγει από τη ζωή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.