- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο δορυφόρος ΑΤΗΕΝΑ θα εκτοξευθεί το 2028 (video)
Η ελληνική συμμετοχή στον δορυφόρο ακτίνων-Χ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος
Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Κρήτης συμμετέχει στην επιστημονική ομάδα που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη προηγμένου λογισμικού για την λειτουργία και την ανάλυση των δεδομένων του οργάνου WFI του διαστημικού τηλεσκοπίου ακτίνων-Χ, ATHENA.
O δορυφόρος ATHENA είναι συνεργασία της Eυρωπαϊκού οργανισμού διαστήματος (ΕSA), της NASA και της Iαπωνικής Jaxa και θα παρατηρήσει την ακτινοβολία που εκλύεται στο Σύμπαν στις υψηλές ενέργειες. Η εκτόξευσή του έχει προγραμματιστεί για το 2028 και θα πραγματοποιηθεί με τον καινούριο και πιο προηγμένο πύραυλο της ESA τον Ariane 6.
Ο ATHENA θα είναι εξοπλισμένος με ένα τηλεσκόπιο 12m και δύο εξελιγμένα όργανα παρατήρησης. Το ένα θα παρέχει υψηλής ευκρίνειας φάσματα και το άλλο θα παρατηρεί το σύμπαν μέσω κάμερας με μεγάλο οπτικό πεδίο. Αυτά τα όργανα θα επιτρέψουν στο τηλεσκόπιο ATHENA να παρατηρήσει το σύμπαν με 100 φορές μεγαλύτερη ακρίβεια από τα σημερινά τηλεσκόπια ακτίνων-Χ.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να παρατηρήσει τις πιο απομακρυσμένες μελανές οπές στα κέντρα γαλαξιών καθώς και τα πρώτες συγκεντρώσεις γαλαξιών που σχηματίστηκαν στο Σύμπαν. Τα συγκεκριμένα επιστημονικά ερωτήματα τα οποία καλείται να απαντήσει ο δορυφόρος ATHENA θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα σε ένα διεθνές συνέδριο στο Παλέρμο της Ιταλίας. Οι δραστηριότητες του Εθνικού Αστεροσκοπείου σχετικά με τον δορυφόρo ATHENA της ESA υποστηρίζονται και από το πρόγραμμα AHEAD (Integrated Activities for High Energy Astrophysics) στα πλαίσια του H2020 (European Union Horizon 2020 Research Infrastructure Program).
To AHEAD αποτελεί το πιο σημαντικό δίκτυο επικοινωνίας της κοινότητας αστροφυσικής υψηλών ενεργειών στην Ευρώπη. Σε αυτό συμμετέχουν 26 από τα καλύτερα πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα από 16 ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσα τους και το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Σκοπός του προγράμματος είναι η Ευρώπη να παραμείνει στην αιχμή των τεχνολογικών και επιστημονικών εξελίξεων και να εξελίξει περαιτέρω τις υποδομές της για την κατασκευή μελλοντικών διαστημικών τηλεσκοπίων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αποστολή ATHENA. Σημειώνουμε ότι το pre-event της φετινής Βραδιάς Ερευνητή που θα διοργανώσει το ΕΑΑ την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Επισκεπτών του Θησείου, το AHEAD θα είναι εκεί για να ενημερώσει το κοινό για τον δορυφόρο ATHENA και την αστροφυσική υψηλών ενεργειών, μέσα από βίντεο, φυλλάδια και αφίσες!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eπιφανείς χρήστες εγκαταλείπουν άρον - άρον την πλατφόρμα
«Ξεκλειδώνει το μεγάλο μυστικό της φύσης», λένε ειδικοί
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.