- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Πώς η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει τη ζωή των κωφών
Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους των New York Times
Το «Ανάμεσα στον Ήχο και τη Σιωπή» (Between Sound & Silence) είναι ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του Op – Docs, του βραβευμένου με Έμμυ διαδικτυακού καναλιού των New York Times, το οποίο σκηνοθετεί η ανεξάρτητη δημιουργός Αϊρίν Τέιλορ Μπρόντσκι.
Στο ντοκιμαντέρ η σκηνοθέτης, η οποία είναι κόρη κωφών γονιών και μητέρα ενός κωφού αγοριού, παρουσιάζει μία σειρά συνεντεύξεων με άτομα που παρουσιάζουν απώλεια ακοής σε βαθμό που τα συμβατικά ακουστικά βαρηκοΐας δεν μπορούν να τα βοηθήσουν και έχουν καταφύγει στην χρήση κοχλιακού εμφυτεύματος.
Οι συνεντευξιαζόμενοι αναφέρουν ότι πριν το κοχλιακό εμφύτευμα ήταν δύσκολο για αυτούς να μην αισθάνονται διαφορετικοί, καθώς προκειμένου να ακούν έπρεπε να χρησιμοποιούν μία συσκευή, η οποία ουσιαστικά ήταν ένα μεγάλο τετράγωνο κουτί που κρεμόταν μπροστά από το στήθος τους και δεν υπήρχε τρόπος να μην είναι εμφανές. Από την άλλη, με το κοχλιακό εμφύτευμα έχουν τη δυνατότητα, αν θέλουν, να κρύψουν τη συσκευή σε τέτοιο βαθμό που ο υπόλοιπος κόσμος δεν συνειδητοποιεί ότι έχει απέναντι του ένα κωφό άτομο.
Όπως οι ίδιοι δηλώνουν, η ανάγκη για να το κρύψουν δεν προκύπτει στις περισσότερες περιπτώσεις ως αποτέλεσμα ντροπής για την κατάσταση της ακοής τους, αλλά είναι απόρροια του ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι φαίνεται να αισθάνονται άβολα με αυτό. Μία από τους συνεντευξιαζόμενους σχολιάζει: «Ζούμε σε μία κοινωνία, στην οποία για παράδειγμα δεν κοιτάς έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, απλά επειδή δεν θες να τον κάνεις να αισθανθεί άβολα. Δεν λες τίποτα, δεν κάνεις καμία ερώτηση. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν καν να συζητήσουν για το θέμα. Και νομίζω ότι φοβόμαστε τόσο μην γίνουμε αγενείς, ώστε υπάρχουν φορές που κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους αόρατους και δημιουργούμε ένα τείχος ανάμεσα στους εαυτούς μας και σε αυτούς. Αυτό πραγματικά με κάνει να εύχομαι οι περισσότεροι άνθρωποι απλά να ρώταγαν για την κατάσταση». Επιπλέον, κάποιος άλλος σημειώνει πως το γεγονός ότι το κρατάνε κρυφό έχει να κάνει με το ότι θέλουν όταν κάποιος τους γνωρίζει να έχει ως πρώτο πράγμα στο μυαλό του αυτούς τους ίδιους ως άτομα και προσωπικότητες και όχι την αναπηρία τους.
Η σημασία του κοχλιακού εμφυτεύματος δεν βρίσκεται μόνο στην διακριτική του εμφάνιση. Οι συμμετέχοντες στο ντοκιμαντέρ εξηγούν ότι μόλις το βγάζουν δεν αλλάζει μόνο το πώς και το κατά πόσο ακούν, αλλά και το πώς οι ίδιοι ακούγονται, «όσο περισσότερη ώρα μένω χωρίς αυτό, τόσο περισσότερο εμφανίζεται και η αναπηρία μου. Η φωνή μου γίνεται πιο μονότονη και γίνεται πιο δύσκολο το να σκεφτώ σχετικά με αυτό που λέω. Ο μόνος λόγος που ξέρω τι λέω τώρα είναι επειδή αισθάνομαι τις δονήσεις της φωνής μου. Όταν το βγάζω γίνομαι λίγο ανασφαλής ως προς το τι λέω και το πώς ακούγομαι, γιατί το γνωρίζω ότι κάτι ακούγεται διαφορετικά».
Η αίσθηση που προσφέρει η τεχνολογική αυτή εξέλιξη χαρακτηρίζεται στο ντοκιμαντέρ ως κάτι το σουρεαλιστικό, ως ένας σχεδόν κυριολεκτικός σπασμός σε όλο σου το σώμα, γιατί είναι σαν «η ζωή να εκτοξεύεται ξανά μέσα σου» και σε βοηθάει να δεις τα πράγματα πιο αισιόδοξα. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια ενός εκ των συνεντευξιαζόμενων: «Είναι κάτι το οποίο το έχω συνηθίσει, αλλά αν καθίσω να το σκεφτώ – και ποτέ δεν το σκέφτομαι αρνητικά – καταλήγω πάντα να λέω “Κοίτα πού είμαι. Κοίτα τι ξεπέρασα. Εάν έκανα αυτό τότε τα πάντα είναι πιθανά”».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.