Foreshadow: To τρίτο σοβαρό κενό ασφαλείας στους επεξεργαστές της Intel
Mετά τα Spectre και Meltdown
Ερευνητές εντόπισαν ένα ακόμη σοβαρό κενό ασφαλείας στους επεξεργαστές της Intel, το οποίο θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν χάκερ για να υποκλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες. Το νέο κενό με την ονομασία Foreshadow είναι το τρίτο μετά τα Spectre και Meltdown, που είχαν ανακαλυφθεί φέτος τον Ιανουάριο.
Η Intel κυκλοφόρησε ήδη ένα «μπάλωμα» που περιορίζει το πρόβλημα, το οποίο αφορά «τσιπάκια» κατασκευασμένα μετά το 2015, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς.
Η αμερικανική εταιρεία πάντως καθησύχασε, ανακοινώνοντας αφενός ότι δεν γνωρίζει αναφορές για πραγματική κυβερνο-παραβίαση στους επεξεργαστές της και αφετέρου ότι τα μελλοντικά τσιπ της θα είναι έτσι κατασκευασμένα, ώστε να μην είναι ευάλωτα στο Foreshadow.
Η ανακάλυψη του νέου κενού ασφαλείας έγινε από ομάδα συνεργαζόμενων ερευνητών από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο, το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία και του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ.
Αφότου οι ερευνητές ανίχνευσαν το Foreshadow και ενημέρωσαν εμπιστευτικά την Intel, η εταιρεία ανακάλυψε μόνη της άλλα δύο κενά ασφαλείας, σχετικά μικρότερης σημασίας. Αυτή τη φορά, το πρόβλημα έγινε γνωστό δημοσίως, αφότου η Intel είχε μάθει για το Foreshadow και είχε στο μεταξύ χρόνο να δημιουργήσει μία ενημέρωση ασφαλείας για την προσωρινή -έστω και μερική- αντιμετώπιση του κενού, εωσότου δώσει την οριστική λύση με τη νέα γενιά υπολογιστών της που βρίσκεται υπό ανάπτυξη.
Αυτό είχε επιτρέψει στις μεγάλες εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες στο υπολογιστικό «νέφος» (Amazon, Microsoft, Google κ.α.) να εφαρμόσουν έγκαιρα το «μπάλωμα» στους υπολογιστές-εξυπηρετητές τους (servers). Δεν απέτρεψε όμως την πτώση της μετοχής της Intel στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μόλις έγινε γνωστό -έστω και ετεροχρονισμένα- το νέο πρόβλημα με το Foreshadow.
Από την άλλη, η ανταγωνίστρια εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών AMD ανακοίνωσε ότι τα δικά της προϊόντα δεν επηρεάζονται από το νέο κενό ασφαλείας.
Οι ειδικοί κυβερνοασφάλειας επανέλαβαν την τυπική συμβουλή ότι οι μεμονωμένοι χρήστες πρέπει να «κατεβάζουν» και να εγκαθιστούν στους υπολογιστές τους όποιες ενημερώσεις ασφαλείας είναι διαθέσιμες για το λειτουργικό σύστημά τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ξεκλειδώνει το μεγάλο μυστικό της φύσης», λένε ειδικοί
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.