Τεχνολογια - Επιστημη

«Ολική Επαναφορά» για ποντίκια

Επιστήμονες «εμφύτευσαν» ψευδείς μνήμες μέσω φωτός

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το να ξεχάσεις το pin μπροστά από το ΑΤΜ είναι απλά ενοχλητικό. Το να είσαι σίγουρος ότι έζησες κάτι που δεν συνέβη ποτέ είναι απλά ακραίο. Ωστόσο, επιστήμονες του ΜΙΤ απέδειξαν πως κάτι τέτοιο ενδεχομένως να είναι εφικτό, «εντυπώνοντας», μέσω φωτός, σε εγκεφάλους πειραματόζωων ψευδείς μνήμες, έτσι ώστε να νομίζουν ότι είχαν βιώσει συγκεκριμένες εμπειρίες, τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί στην πραγματικότητα.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science. Η ομάδα με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα, Σουσούμου Τονεγκάβα, χρησιμοποίησε ποντίκια τα οποία είχαν τροποποιηθεί γενετικά έτσι ώστε κάποιοι νευρώνες τους να «ενεργοποιούνται» μέσω φωτός. Η τεχνική αυτή (οπτογενετική) επέτρεψε στους ερευνητές να «ενεργοποιήσουν», με τη σειρά τους, μια μνήμη, κατά την οποία το ποντίκι πίστευε πως είχε βιώσει ηλεκτροσόκ σε ένα συγκεκριμένο κουτί, αν και δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα το συγκεκριμένο πετυχημένο πείραμα επιδεικνύει πως οι μνήμες είναι στην ουσία δραστηριότητες διαφορετικών κυττάρων, οι οποίες μπορούν να μεταβληθούν μέσω της ενεργοποίησης άλλων κυττάρων. Η εν λόγω τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ατόμων που πάσχουν από νοητικές διαταραχές ή προβλήματα ψυχιατρικής φύσης. Η παραπομπή σε ιστορίες επιστημονικής φαντασίας όπως η «Ολική Επαναφορά» (Total Recall), που πραγματεύονται την κατά παραγγελία εντύπωση ψεύτικων αναμνήσεων στο μυαλό του «πελάτη» ή το «Inception» είναι αναπόφευκτη.

Λ.Χ.