- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
EXTREMA Athens - Το App του Δήμου Αθηναίων που προστατεύει από τον καύσωνα (εικόνες)
Μία εφαρμογή για κινητά σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που ενημερώνει για τα πιο δροσερά σημεία στην Αθήνα, παρουσιάζει ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Πρόκειται για μια απλή και εύχρηστη εφαρμογή για συσκευές κινητού τηλεφώνου (smartphone), το «EXTREMA Athens», που είναι διαθέσιμη στο Google Play και στο AppStore, και αποκοπεί στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενημερώνοντας τους πολίτες για σημεία της πόλης που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου, αλλά και τα δροσερά σημεία που είναι διαθέσιμα.
Η εφαρμογή EXTREMA Athens δίνει πληροφορίες σχετικά με:
· τον ενδεχόμενο κίνδυνο: αξιολογεί τον εξατομικευμένο θερμικό κίνδυνο σε πραγματικό χρόνο και εάν είναι υψηλός προειδοποιεί και προτείνει κατάλληλα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου
- δροσερά σημεία: προτείνει σε χάρτη ένα δίκτυο δροσερών σημείων στα οποία κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης μπορούν να ζητήσουν δροσιά κατά τη διάρκεια ακραίων θερμοκρασιών. Επίσης, αναφέρονται πληροφορίες, ώρες λειτουργίας και οδηγίες για να μεταβείτε στο πλησιέστερο σε σας δροσερό σημείο
- πολλαπλά προφίλ χρηστών: Υποστήριξη πολλών χρηστών. Η λειτουργία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν θέλετε να προφυλάξετε τους ηλικιωμένους συγγενείς σας: καταχωρώντας το προφίλ και τη θέση τους λαμβάνετε εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο ρίσκο που διατρέχουν και πληροφορίες για το πλησιέστερο σε αυτούς σημείο ανακούφισης.
«Προγράμματα όπως το EXTREMA Athens εντάσσονται στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ανθεκτικότητας και του Σχεδίου για το Κλίμα και αποτελούν μέρος των ολοκληρωμένων λύσεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Αθήνας», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης. «Ο δήμος Αθηναίων έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο τη μείωση των υψηλών θερμοκρασιών, με την εισαγωγή της χρήσης ψυχρών υλικών στα δημόσια έργα, καθώς και την προστασία των πολιτών με τη συνεχή ενημέρωσή τους».
Την εφαρμογή EXTREMA Athens ανέπτυξε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων, με στόχο την άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών σε περιόδους αυξημένων θερμοκρασιών και καυσώνων. Μετά την Αθήνα, δύο ακόμα ευρωπαϊκές πόλεις το Παρίσι και το Ρότερνταμ ανέπτυξαν και χρησιμοποιούν φέτος την ίδια εφαρμογή (Εxtrema Paris και Εxtrema Rotterdam αντίστοιχα) ενώ ακολουθούν και άλλες πόλεις. Στην Αθήνα το πρόγραμμα υλοποιείται από την εταιρία πληροφορικής του δήμου Αθηναίων Δ.Α.Ε.Μ. Α.Ε., σε συνεργασία με το Γραφείο Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας του δήμου Αθηναίων.
Σύμφωνα με την κυρία Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου, κύρια ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «η καινοτομία τουΕXTREMA έγκειται στη μετατροπή της υπάρχουσας επιστημονικής γνώσης σε άμεση ενημέρωση για το ευρύ κοινό μέσω της χρήσης των κινητών συσκευών (smartphones). Ένας εξαιρετικός συνδυασμός προηγμένων τεχνολογιών του Διαστήματος και της Πληροφορικής στα χέρια των κατοίκων της πόλης».
Μετά την επιτυχημένη συνεργασία ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων και το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το EXTREMAεντάχθηκε στις υπηρεσίες διεθνών δικτύων πόλεων όπως το “100 Resilient Cities – Pioneered by The RockefellerFoundation” και το “C40 Cities” και έτσι πλέον εφαρμόζεται και σε άλλες πόλεις. Παράλληλα, το πρόγραμμα διευρύνει το αντικείμενό του και στο φαινόμενο των ακραίων θερμοκρασιών κατά τη χειμερινή περίοδο.
«Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καύσωνες στην Αθήνα επηρεάζουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών» δήλωσε η αντιδήμαρχος Πρασίνου, Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, κυρία Ελένη Μυριβήλη. «Είμαστε περήφανοι που η επιτυχημένη εμπειρία της Αθήνας αποτέλεσε ήδη παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες πόλεις όπως το Παρίσι και το Ρότερνταμ».
Η εφαρμογή EXTREMA Athens χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα σε συνδυασμό με ατμοσφαιρικά μοντέλα, προκειμένου να εντοπιστούν σε πραγματικό χρόνο οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.