- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
«Αστροποντικοί» στον ISS για να μελετηθεί η επιβίωση του ανθρώπου στον Άρη
Οι ποντικοί ως μέρος της έρευνας του Πανεπιστημίου Nortwestern
Το πρωί της 29/6/18, η SpaceX εκτόξευσε έναν Falcon 9 με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Ο πύραυλος μετέφερε 20 ξεχωριστούς επιβάτες που δεν ήταν άλλοι από ποντικούς που θα χρησιμοποιηθούν για να μελετηθεί η επιβίωση του ανθρώπου στο πλανήτη Άρη.
Οι ποντικοί είναι μέρος μιας έρευνας του Πανεπιστημίου Nortwestern και συγκεκριμένα του Κέντρου (μελέτης) Ύπνου και Κιρκαδιανής Βιολογίας (CSCB). 10 από τα 20 χαριτωμένα τρωκτικά θα επιστρέψουν στη Γη μετά από 30 ημέρες, ενώ τα άλλα δέκα έπειτα από 90 ημέρες. Σκοπός είναι να μελετηθούν οι κιρκαδιανοί ρυθμοί που είναι είναι μια οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία που παρουσιάζει ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια ενός 24ώρου.
Πρόκειται για συνέχεια του Πειράματος των Διδύμων, όταν ο αστροναύτης Scott Kelly έμεινε έναν ολόκληρο χρόνο στον ISS και ο δίδυμος αδερφός του (επίσης αστροναύτης) έμεινε στη Γη, για να μελετηθεί η μακροχρόνια επίδραση του διαστήματος στο ανθρώπινο σώμα. Σύμφωνα με κάποια από τα πρώτα ευρήματα που ανακοίνωσε η NASA, η παραμονή στο διάστημα επηρέασε το 7% των γονιδίων του.
Οι 20 «αστροποντικοί» διαθέτουν επίσης δίδυμα αδελφάκια που θα μείνουν στη Γη (σε ελεγχόμενο περιβάλλον και σε παρόμοιες συνθήκες φωτισμού και θερμοκρασίας), σε μια ακόμη προσπάθεια να μάθουμε περισσότερα για την επίδραση του διαστήματος σε ζωντανούς οργανισμούς.
Πριν η ανθρωπότητα τολμήσει να ταξιδέψει στον Άρη, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια (ταξίδι προς το προορισμό/παραμονή/ταξίδι επιστροφής), θα πρέπει να γνωρίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για την ασφάλεια των αστροναυτών. Ακόμη και η παραμονή τους στο προστατευμένο περιβάλλον του διαστημοπλοίου, δεν είναι χωρίς κινδύνους. Η απώλεια οστικής και μυικής μάζας λόγω έλλειψης βαρύτητας, η παρατεταμένη έκθεση σε επικίνδυνη κοσμική ακτινοβολία κτλ, είναι προβλήματα που πρέπει αν όχι να λυθούν, τουλάχιστον να μετριαστούν ως προς τις συνέπειές τους.
Το επόμενο «τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα» λοιπόν, θα επιτευχθεί και με τη βοήθεια των θαρραλέων «αστροποντικών» που βρίσκονται ήδη στον ISS.
Πηγή: Πτήση & Διάστημα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Πώς η τελευταία έκδοση συνέβαλε να χαθούν...όλα τα δεδομένα
Εντυπωσιακά ευρήματα - Πάνω από 6.500 κτίρια θαμμένα κάτω από τη βλάστηση
Ρωγμές και διαρροές συνιστούν κορυφαίο κίνδυνο ασφάλειας
Λίγο πριν λανσάρει το ιδιωτικό cloud τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει τη συγγραφή βιβλίων;
Πάνω από 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κληθούν μέσα στο 2025 να συμμορφωθούν
Μία προσωπική εμπειρία και πολλά ερωτήματα
O Σουηδός πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας εξηγεί τι συμβαίνει με τα ψηφιακά ίχνη κάθε χρήστη του διαδικτύου όταν αυτός φύγει από τη ζωή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.