- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γίνε και εσύ cyborg
Πώς θα σας φαινόταν ένα πρωτότυπο gadget που φοριέται στο πρόσωπο και επιτρέπει τη σιωπηλή επικοινωνία με αντικείμενα και άλλους ανθρώπους;
Cyborg είναι ένας οργανισμός που αποτελείται από βιολογικά αλλά και μηχανικά-τεχνολογικά συστατικά. Παρόλο που, όταν το ακούμε, το μυαλό μας πάει σε ταινίες όπως το «Terminator» και το «Blade Runner», κάποιος θα μπορούσε να θεωρηθεί cyborg αν έχει τεχνητή βαλβίδα καρδιάς, κοχλιακά εμφυτεύματα ή αντλία ινσουλίνης. Αν θέλουμε ένα πιο «εξωτικό» παράδειγμα, υπάρχει ο Άγγλος Neil Harbisson που γεννήθηκε το 1984 με ένα σπάνιο είδος αχρωματοψίας και μπορούσε να δει μόνο αποχρώσεις του γκρι. Δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια, όμως, και από το 2004 μπορεί να ακούσει όλες τις αποχρώσεις που δεν μπορεί να δει. Αυτό γίνεται μέσω του «eyeborg», μιας κεραίας που έχει εμφυτευθεί στο κρανίο του η οποία αντιλαμβάνεται τα χρώματα, που στη συνέχεια τα επεξεργάζεται μέσω ενός τσιπ και τα εκπέμπει ως δονήσεις στο κεφάλι του. Αυτές οι δονήσεις γίνονται ήχοι, που του επιτρέπουν να ταυτοποιεί τα χρώματα τα οποία δεν μπορεί να δει. Τέτοιου είδους «βελτιώσεις» είναι πλέον προσβάσιμες σε όλους μας είτε θέλουμε να μετράμε το αλάτι που τρώμε είτε να κάνουμε σαν επαγγελματίες με το μίνιμουμ της προπόνησης. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα...
Πώς θα σας φαινόταν ένα πρωτότυπο gadget που φοριέται στο πρόσωπo και επιτρέπει τη σιωπηλή επικοινωνία με αντικείμενα και άλλους ανθρώπους;
Το 2013, όταν η Amal Graafstra άρχισε να κατασκευάζει και να πουλάει εμφυτεύσιμα προϊόντα RFID (ελληνιστί ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων), οι πελάτες της ήταν μικρές πολύ εξειδικευμένες ομάδες ατόμων – αυτοαποκαλούμενοι ως biohackers. Τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, έχει αρχίσει να προσεγγίζει όλο και περισσότερους συνηθισμένους καταναλωτές που ενδιαφέρονται να εμφυτεύσουν ηλεκτρονικά τσιπάκια στο σώμα τους. Με την ελπίδα ότι θα απευθυνθεί σε ακόμα πιο πολλούς, κατασκευάζει το VivoKey Mini (ένας κύλινδρος διαμέτρου 2 και μήκους 12 χιλιοστών), που θα μπορεί να εμφυτευτεί στο χέρι μας. Το VivoKey θα μας βοηθά να αποδείξουμε την ταυτότητά μας όταν συνδεόμαστε online στον τραπεζικό λογαριασμό μας – σκανάροντας το με το smartphone μας. Θα μπορούμε να δημιουργήσουμε και ένα προφίλ με τη φωτογραφία μας και άλλα στοιχεία, έτσι ώστε όποιος σαρώνει το χέρι μας να δει αυτές τις πληροφορίες.
Η Graafstra λέει ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θέλουν να αξιοποιήσουν το προϊόν το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη Αυγούστου με τιμή μόλις 99 δολάρια.
Το AlterEgo είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε από τον Arnav Kapur, φοιτητή στο Media Lab του MIT. Αφορά τη δημιουργία ενός πρωτότυπου gadget που φοριέται στο πρόσωπo και επιτρέπει τη σιωπηλή επικοινωνία με αντικείμενα και άλλους ανθρώπους. Ο Kapur το χρησιμοποιεί για να κάνει πράγματα, όπως να αλλάζει κανάλια στην τηλεόρασή του ή να παραγγείλει πίτσα online. Πώς λειτουργεί;
Τα ηλεκτρόδια της συσκευής εντοπίζουν τα ανεπαίσθητα ηλεκτρικά σήματα που παράγονται από τους μύες του προσώπου και του λαιμού όταν διαβάζουμε σιωπηλά ή μιλάμε από μέσα μας και τα μεταφράζει σε λέξεις που μεταδίδονται ασύρματα στον υπολογιστή. Η συσκευή διαθέτει επίσης και ακουστικά για να ακούμε τι θέλει να μας πει κάποιος άλλος που μιλάει από μέσα του και φοράει το AlterEgo.
Ένας μικροσκοπικός ψηφιακός αισθητήρας που θα ενσωματώνεται στο στόμα των ασθενών μπορεί να μετράει με ακρίβεια την ποσότητα αλατιού ακόμα και για κάθε πατατάκι που τρώνε. Με αυτό τον τρόπο άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση θα μπορούσαν να πάρουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την πρόσληψη νατρίου. Αυτή είναι η εντυπωσιακή εφεύρεση από ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου στην Georgia των ΗΠΑ. H συσκευή στέλνει τις σχετικές πληροφορίες στο smartphone έτσι ώστε ο ασθενής να αποφασίσει αν πρέπει να αλλάξει τη διατροφή του. Ο αισθητήρας μπορεί να μπει στη γλώσσα ή τον ουρανίσκο ή πάνω σε ένα δόντι και η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να γίνει η ηλεκτρονική συσκευή μαλακή, ευέλικτη και αρκετά άνετη έτσι ώστε να «φοριέται» άνετα στο στόμα. Έτσι, η ομάδα σχεδίασε ένα τσιπ που χρησιμοποιεί κυκλώματα που μπορούν να «τεντώνονται» και είναι τοποθετημένα πάνω σε μία υπεριώδη πορώδη μεμβράνη.
Η Roam Robotics είναι μια startup που κατασκευάζει ρομποτικούς εξωσκελετούς για να μας βοηθήσει να «μπούμε» σε αθλητικές δραστηριότητες χωρίς πολλή προπόνηση. Το πρώτο προϊόν της εταιρείας φοριέται γύρω από τα γόνατα και απευθύνεται σε σκιέρ. Χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό αισθητήρων και μικροϋπολογιστών και μας επιτρέπει να κάνουμε περισσότερο και μεγαλύτερης έντασης σκι. Δύο συσκευές που μοιάζουν με τιράντες ταιριάζουν γύρω από τα πόδια και συνδέονται σε μια μπαταρία και συμπιεστή αέρα, που είναι σε ένα σακίδιο στην πλάτη.
Καθώς κάνουμε σκι, οι αισθητήρες παρακολουθούν τη στάση του σώματος, ένας υπολογιστής υπολογίζει πόση ροπή θα έπρεπε να έχει κάθε πόδι και την παρέχει «φουσκώνοντας» τις αναρτήσεις που βρίσκονται στο πλάι του κάθε γόνατος. Το προϊόν αναμένεται να είναι διαθέσιμο για ενοικίαση αυτό το χειμώνα σε πίστες των ΗΠΑ για 100 δολάρια την ημέρα, ενώ θα ξεκινήσει να πωλείται το 2020 με τιμή γύρω στα 2.000 δολάρια.