«Ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος θα είναι αυτός που θα ασχοληθεί με την εξόρυξη στο διάστημα»
Το θέμα της εξόρυξης μεταλλευμάτων στο διάστημα, ξαναήρθε στην επιφάνεια
Ο διάσημος αστροφυσικός Neil deGrasse Tyson, είχε δηλώσει το 2015 πως «ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος θα είναι αυτός που θα εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους των αστεροειδών.» Το θέμα της εξόρυξης μεταλλευμάτων στο διάστημα, ξαναήρθε στην επιφάνεια μέσα από μια σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων.
Το Russia Today δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος θα είναι αυτός που θα ασχοληθεί με την εξόρυξη στο διάστημα», αναφερόμενο τόσο στις παλαιότερες δηλώσεις του Neil deGrasse Tyson, όσο και ισχυρισμούς της Goldman Sachs που κυκλοφόρησαν το 2017 (σχετικά με τι πιθανότητα εξόρυξης πλατίνας από αστεροειδή), και αναφέρουν «Ενώ το ψυχολογικό εμπόδιο για την εξόρυξη σε αστεροειδείς είναι υψηλό, τα πραγματικά οικονομικά και τεχνολογικά εμπόδια είναι πολύ χαμηλότερα. Οι διαστημόπλοια-ανιχνευτές μπορούν πιθανώς να κατασκευαστούν για μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια το καθένα και το Caltech έχει προτείνει ότι ένα διαστημικό σκάφος που θα μπορούσε να «συλλάβει» έναν αστεροειδή θα μπορούσε να κοστίσει $ 2,6 δις.»
Τα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια ακούγονται πολλά, αλλά (συγκριτικά) είναι μόνο το ένα τρίτο του ποσού που έχει επενδυθεί στην Uber, θέτοντας την τιμή πολύ κοντά στα σημερινά αρχικά επενδυτικά κεφάλαια πολλών νέων εταιριών. Είναι επίσης συγκρίσιμο με το κόστος δημιουργίαςς ενός κανονικού ορυχείου στη Γη. (Το MIT εκτιμά ότι ένα νέο ορυχείο σπάνιων γαιών μπορεί να κοστίσει μέχρι και 1 δισεκατομμύριο δολάρια)
Η τιμή ενός διαστημικού ταξιδιού κινείται πτωτικά τα τελευταία χρόνια, χάρη στους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους της SpaceX του Elon Musk και της Blue Origin του Jeff Bezos. Κάποτε κόστιζε 35 εκατομμύρια δολάρια για να σταλει ένα άτομο στο διάστημα. Σήμερα, η Virgin Galactic ελπίζει να μεταφέρει διαστημικούς τουρίστες στο διάστημα έναντι μόλις $ 250.000. Σε γενικές γραμμές, οι τιμές μειώνονται με την πάροδο του χρόνου:
Με το κόστος εκτόξευσης φορτίου και εξοπλισμού σε τροχιά να βρίσκεται σε πτώση, κυρίως χάρη στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες των Elon Musk και Jeff Bezos κτλ, αλλά και εξαιτίας της «απουσίας» των γιγάντων του διαστήματος όπως η NASA από το χώρο, δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε μια ταχύτητα αναπτυσσόμενη και κερδοφόρα αγορά. Οι σχετικές τεχνολογίες βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα, ωστόσο όπου υπάρχει χρήμα, υπάρχει και τόλμη…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ξεκλειδώνει το μεγάλο μυστικό της φύσης», λένε ειδικοί
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.