Τεχνολογια - Επιστημη

Όταν ο Στιβ Τζομπς μιλούσε για την ιδιωτικότητα το 2010 (video)

Ο συνιδρυτής της Apple είχε εκφράσει τις ανησυχίες του και ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ βρισκόταν στο ακροατήριο

Νίκος Παπαηλιού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εδώ και χρόνια με υποθέσεις τύπου Ασάνζ, Σνόουντεν και διάφορων whistle blowers έχει γίνει γνωστό σε παγκόσμια κλίμακα ότι τα δεδομένα που κοινοποιούμε στα social media δεν είναι και τα πλέον ασφαλή.

Μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις, με το μέγα σκάνδαλο της Cambridge Analytica οι ανησυχίες για την ασφάλειά μας ή μη στο Facebook έχουν και πάλι έρθει στο προσκήνιο. Ο συνιδρυτής της Apple πάντως, Στιβ Τζομπς ένα χρόνο πριν από το θάνατό του προειδοποιούσε...

Ξεκινώντας να αναλύει την άποψή του στην ιστορική πια συνέντευξη, ο Στιβ Τζομπς διαχώριζε τη θέση της Apple σχετικά με την ιδιωτικότητα των χρηστών της από άλλες εταιρείες της SiliconValley. Παρόντος του Ζούκενμπεργκ μίλησε για πληθώρα λαθών και για καταστάσεις που οι εταιρείες έπρεπε άμεσα να διορθώσουν, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά το Facebook.

Συνεχίζοντας, ο Τζομπς ξεκαθάρισε το πόσο σοβαρά έπαιρνε την εποχή εκείνη η Apple το θέμα της ιδιωτικότητας, δίνοντας για παράδειγμα ότι εναντιωνόταν και εκείνος προσωπικά στην προσθήκη της τοποθεσίας στα κινητά τηλέφωνα. «Γιατί να μπορεί ένας 14χρονος να παρακολουθηθεί και κάτι κακό να του συμβεί εξαιτίας των τηλεφώνων μας» αναρωτιέται.

Ανακοίνωσε ότι η Apple «βλέποντας» πως έχει χαθεί κάθε έννοια ιδιωτικότητας, τουλάχιστον έδινε τη δυνατότητα στο χρήστη να ενημερωθεί και να επιλέξει ο ίδιος αν θα ήθελε να εκτεθεί σε έναν ενδεχόμενο κίνδυνο. Το AppStore ανανεώθηκε και η Apple αρνήθηκε την είσοδο εταιρειών που απαιτούσαν πολλά προσωπικά δεδομένα.

Τόνισε την ανάγκη να γίνεται κάθε φορά η ερώτηση και να παρατίθενται τα στοιχεία για τα δεδομένα τα οποία ο χρήστης παραχωρεί στις εφαρμογές που κατεβάζει, ότι πιστεύει στον ανθρώπινο νου και είναι αισιόδοξος πως οι άνθρωποι θα καταλάβουν από μόνοι τους πόσο σημαντικά είναι τα προσωπικά τους στοιχεία.

Τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών, όπως αποδείχτηκε 8 χρόνια μετά από εκείνη την ομιλία, είναι κάτι παραπάνω από σημαντικά, τόσο για την κοινωνία, όσο φυσικά και για τους ίδιους. Η δύναμη που δίνουμε καθημερινά σε εφαρμογές και εταιρείες επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων παραχωρώντας τα στοιχεία μας είναι φυσικά τεράστια. Η κριτική της Silicon Valley, τότε που τον χαρακτήριζε οπισθοδρομικό, ήταν σκλήρη αλλά και άδικη και η διορατικότητα του πάντα αισιόδοξου Τζομπς σήμερα έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα. Μένει να δούμε αν σήμερα θα τον ακούσουμε.