Τεχνολογια - Επιστημη

4η Βιομηχανική Επανάσταση: o νέος, γενναίος ψηφιακός κόσμος είναι εδώ

Παρακολουθήστε το 3o Facebook Live που διοργανώνει το ΔΙΚΤΥΟ, σε συνεργασία με την Athens Voice

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το 3ο Facebook live του ΔΙΚΤΥΟΥ για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, σε συνεργασία με την Athens Voice, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαρτίου στις 17:00 και θα μεταδοθεί μέσω του facebook από τη σελίδα του ΔΙΚΤΥΟΥ και της Athens Voice.

Καλεσμένος είναι ο Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής πληροφορικής στο Media Lab του MIT και ένας από τους εφευρέτες του Υπολογιστή των Εκατό Δολαρίων. Μαζί του η Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, Αννα Διαμαντοπούλου, και ο δημοσιογράφος Σταμάτης Ζαχαρός, θα συζητήσουν για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τον νέο Ψηφιακό κόσμο (Τεχνητή Νοημοσύνη, Internet of Things, 3D print), τον ρόλο της Παιδείας και το πώς θα επηρεαστεί η ζωή μας και η οικονομία από τις αλλαγές αυτές.

Ήταν 25 χρόνια πριν, όταν σε πολλές χώρες ξεκινούσαν εθνικές πολιτικές για την ανατέλλουσα τότε εποχή του διαδικτύου και της ψηφιοποίησης. Με στόχο την προετοιμασία της Ελλάδας για την είσοδό της στην πρωτοπορία της νέας συγκλονιστικής εποχής που ήδη ξεκίνησε, το ΔΙΚΤΥΟ διοργανώνει μια σειρά δράσεων, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και το συγκεκριμένο Facebook Live.

Όπως έχει δηλώσει και η Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, Άννα Διαμαντοπούλου, «Η νέα εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης δεν είναι απλά η ψηφιοποίηση και το διαδίκτυο, είναι πλέον οι νέες βιομηχανίες του μέλλοντος, η ρομποτική, οι προηγμένες βιοεπιστήμες, η κωδικοποίηση του χρήματος, οι ασφάλειες στον κυβερνοχώρο, τα μεγάλα σύνολα δεδομένων (big data) καθώς και τα γεωπολιτικά, πολιτισμικά και γενεαλογικά πλαίσια μέσα από τα οποία αναδεικνύονται. Τα παραπάνω ενδεικτικά αλλάζουν την οικονομία, την αγορά εργασίας, την υγεία, την παραγωγή στον αγροτικό τομέα, τον τρόπο συναλλαγών, την ασφάλεια των χωρών αλλά και της προσωπικής ζωής των ανθρώπων, τη δημοκρατία, την επικοινωνία της πολιτικής με τους πολίτες».

Ο διευθυντής του ΔΙΚΤΥΟΥ, Γιάννης Μαστρογεωργίου, επισημαίνει: «Η 4η βιομηχανική επανάσταση θα αλλάξει άρδην τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε, επικοινωνούμε και αντιμετωπίζουμε βασικές έννοιες, όπως καριέρα ή συνεργασία. Κανένας χώρος δεν θα μείνει απροσπέλαστος. Μαζί με τα ζητήματα τεχνολογικής αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, θα πρέπει να προσαρμόσουμε αναλόγως το νομικό μας σύστημα. Η εκπαίδευση και η διά βίου μάθηση είναι τα όπλα της νέας γενιάς. Κατάρτιση και απόκτηση νέων δεξιοτήτων θα είναι ολοένα και πιο αναγκαία».