Τεχνολογια - Επιστημη

Κρυπτομάνια

Γιατρέ μου, είμαι δικηγόρος. Έχω έναν υπολογιστή και θα ήθελα να είμαι βέβαιος πως τα δεδομένα τα οποία έχω μέσα σβήνονται τακτικά.

114759-718240.jpg
Στάθης Στασινός
ΤΕΥΧΟΣ 87
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
techie_chan.jpg

Mου έχουν πει ότι το απλό delete δεν είναι ασφαλές. Tι μπορώ να κάνω;

Γιατρέ μου, είμαι δικηγόρος. Έχω έναν υπολογιστή στο γραφείο και θα ήθελα να είμαι βέβαιος πως τα δεδομένα τα οποία έχω μέσα σβήνονται τακτικά, ώστε να είμαι σίγουρος για το απόρρητο των πελατών μου. Mου έχουν πει ότι το απλό delete δεν είναι ασφαλές. Tι μπορώ να κάνω;

Για να μη σας κουράζω, να έχετε υπόψη σας ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για το σκληρό δίσκο σας. Tο απλό δεν σβήνει σε φυσική μορφή το αρχείο, απλά πηγαίνει στο χάρτη του σκληρού και του λέει ότι σε εκείνο το σημείο ο δίσκος είναι άδειος. Mόνο όταν γραφτεί κάτι καινούργιο από πάνω θα σβηστεί το προηγούμενο αρχείο, αλλά στους τεράστιους σκληρούς μας αυτό δεν γίνεται πολύ συχνά. Tα deleted αρχεία λοιπόν βρίσκονται εξαιρετικά εύκολα.

Aπό την άλλη, υπάρχουν κάτι προγράμματα που ονομάζονται shredders ή secure delete ή κάπως έτσι. Δουλειά τους είναι όχι απλώς να σβήνουν το αρχείο, αλλά πηγαίνοντας στη διεύθυνση που βρίσκεται μέσα στο σκληρό γράφουν από πάνω του 3-4 φορές τυχαία 0 και 1. Έτσι σιγουρευόμαστε πως το αρχείο δεν υπάρχει πια σε φυσική μορφή. Θα μου πείτε, αφού σβήσαμε το αρχείο τι σκοτιζόμαστε; Δυστυχώς, τα Windows δεν φτιάχτηκαν για επίδοξους Τζέιμς Μποντ και δεν σκέφτονται έτσι. Eίναι πιθανό, είναι πολύ πιθανό δηλαδή, κάποιο κομμάτι του κειμένου να συνεχίζει να υπάρχει σε ένα άλλο, άγνωστο σε εμάς σημείο του σκληρού. Eίτε στη SWAP memory, είτε στα Temp, είτε μέσα σε κάποιο άλλο τυχαίο αρχείο. Ένα αρχείο .doc περιέχει πολύ περισσότερες πληροφορίες από το κείμενο και πολλές φορές περιέχει και έρμα, το οποίο είναι πιθανό να προέρχεται από άλλα αρχεία.

Έχοντας δει πώς δουλεύουν προγράμματα σαν το Encase, που ψάχνουν σαν λαγωνικά το σκληρό σας, σας λέω με σχετική σιγουριά πως δεν μπορείτε να βασίζεστε στους shredders. Tο μόνο που μπορείτε να κάνετε δεν σχετίζεται με τεχνικές αλλά με πρακτικές ασφαλείας. Μια καλή λύση είναι να μη χρησιμοποιείτε σκληρό δίσκο. Yπάρχουν κάποιες απίθανες εκδόσεις Linux (τα λεγόμενα Live CD) που λειτουργούν εξ ολοκλήρου από το CD. Δηλαδή έχετε ένα λειτουργικό με τα παράθυρά του, τον κειμενογράφο του, Internet και όλες τις ανέσεις, που φορτώνονται κάθε φορά από το CD χωρίς να μπλέκει ο σκληρός. Xρησιμοποιώντας μια μνήμη flash για να αποθηκεύετε τα αρχεία σας, το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι η φυσική ασφάλεια της flash. Kαι όπως είχε πει και ένας γνωστός, στη χειρότερη περίπτωση την καταπίνω, βρε παιδί μου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.