- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Flash Gordon
Χοντρικά, το 70% των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι χρήστες μου πριν 5 χρόνια αφορούσε τον κακοφτιαγμένο Internet Explorer 5.5 και 6.
Χοντρικά, το 70% των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι χρήστες μου πριν 5 χρόνια αφορούσε τον κακοφτιαγμένο Internet Explorer 5.5 και 6. Ιοί, κόρες, προγράμματα που απαιτούσαν λίγο χώρο πάνω στο dekstop χωρίς να πάρουν την άδειά σου, κρασαρίσματα και ό,τι άλλο βάλει ο νους. Ύστερα ήρθε ο Firefox 0.8 και μέσα σε δύο μήνες τους είχα μεταφέρει όλους. Στην αρχή η ζωή δεν ήταν εύκολη με τον Firefox, που προσπαθούσε να επιβιώσει σ’ έναν κόσμο φτιαγμένο μόνο για Internet Explorer. Ήταν όμως τόσο εμφανή τα πλεονεκτήματά του, που γρήγορα καθιερώθηκε. Και τα προβλήματα σχεδόν εξαφανίστηκαν.
Θα μου πείτε πως αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό, καπιταλιστικά μιλώντας, καθώς, όπως λέει το παλιό ρητό, πρέπει να σπάσει το τζάμι για να δουλέψει ο τζαμάς. Στην πραγματικότητα, όμως, ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με τις ανορθολογικότητες του καπιταλισμού και μπορεί να έγινα λίγο φτωχότερος, αλλά σίγουρα πολύ πιο ήρεμος.
Εδώ και δύο χρόνια, όμως, ένα νέο φάντασμα πλανάται πάνω από το web και τους χρήστες μου. Το Flash Player. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά κακογραμμένο πρόγραμμα που γονατίζει ακόμα και τους πιο καλούς υπολογιστές με πολύ απλές εργασίες, όπως το να βλέπεις ένα βιντεάκι ή να παίζεις ένα εντελώς ανεγκέφαλο και γραφιστικά μινιμαλιστικό, στα όρια παρεξήγησης, παιχνιδάκι. Ναι, ναι σαν κι αυτά του facebook.
Για να είμαστε λίγο δίκαιοι με την Adobe, το Flash Player χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει ολόκληρη οικοσκευή. Πάνω στην πλάτη του υλοποιήθηκε ό,τι είχε σχέση με web και πολυμέσα. Πριν από αυτό, το βίντεο στο ίντερνετ ήταν κάτι τόσο προβληματικό και γεμάτο ασυμβατότητες, που δεν άξιζε τον κόπο να ασχοληθείς μαζί του. Πάνω στο φλας δημιουργήθηκαν ιντερνετικές αυτοκρατορίες, όπως το youtube, το facebook ή και στην Eλλάδα το zoo. Οι διαφημιστές οργίασαν με interactive σποτάκια και γενικά τα πάντα βασίστηκαν επάνω του. Παρόλ’ αυτά, μετά από τρία χρόνια δεν είναι δυνατόν να γονατίζει ένας γρήγορος υπολογιστής επειδή τρέχει δύο βιντεάκια χαμηλής ανάλυσης και τρεις διαφημίσεις, τη στιγμή που ξέρεις πως τα ίδια βιντεάκια, όταν τα βλέπεις σ’ ένα άλλο πρόγραμμα, όπως το VLC ή το MPC, καταναλώνουν το 1/6 της ισχύος. Και πουθενά αλλού δεν είναι πιο εμφανές αυτό από τα κακόμοιρα netbooks, που δεινοπαθούν χωρίς λόγο και αιτία.
Όπως όμως η αδράνεια της Microsoft με τον IE την έκανε να χάσει την αγορά, έτσι και η αδράνεια της Adobe με τον Flash Player έχει οδηγήσει τα μεγαθήρια (Google, Αpple, Νokia) να ψάχνουν τον αντικαταστάτη του στο HTML5, που είναι σχεδόν έτοιμο. Ήδη το youtube ανακοίνωσε πως ξεκινά την υποστήριξή του. Φυσικά ακόμα είμαστε στα πρώτα βήματα και θα πρέπει να περιμένουμε λίγο καιρό μέχρι να δούμε κάποια αποτελέσματα, τουλάχιστον όμως θα έχουμε κάτι να ελπίζουμε.
Και για τα παιδιά της Apple, όχι, το HTML5 δεν θα έχει προλάβει να διαδοθεί μέχρι την κυκλοφορία του iPad. Δυστυχώς, ακόμα υπάρχει ένας καβγάς για τον κωδικοποιητή που θα χρησιμοποείται για τα βίντεο. Google και Apple χρησιμοποιούν τον Η.264 που η άδειά του κοστίζει μερικά εκατομμύρια το χρόνο, τη στιγμή που ο Firefox και ο Opera υποστηρίζουν τη λύση του ανοιχτού λογισμικού (Ogg Theora). Από την Apple δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό, όμως μέχρι σήμερα η Google μάς έχει συνήθισει σε πιο ανοιχτές λύσεις στην προσπάθειά της να κατακτήσει ολόκληρο το σύμπαν.
Όπως φαίνεται, ο δρόμος προς το HTML5 δεν θα είναι χωρίς εμπόδια και παιδικές «ασθένειες» και ίσως είναι πολύ νωρίς να αποχαιρετήσουμε το Flash Player και τη βαριά κι ασήκωτη κληρονομιά του.