«Έξυπνο» ρολόι θα ενημερώνει τη γυναίκα μόλις μείνει έγκυος
Με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
Πιθανόν το παραδοσιακό γρήγορο τεστ εγκυμοσύνης θα είναι παρελθόν σε λίγα χρόνια.
Επιστήμονες από την Ελβετία αναπτύσσουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ενσωματώνεται σε ένα «έξυπνο» περικάρπιο-ρολόι (smartwatch) και μπορεί να ενημερώσει μια γυναίκα άμεσα, όταν αυτή μείνει έγκυος.
Όταν ξεκινά η εγκυμοσύνη, στο σώμα της γυναίκας συμβαίνουν αδιόρατες ορμονικές και άλλες αλλαγές (στη θερμοκρασία του δέρματος, στο ρυθμό της αναπνοής, στους παλμούς καρδιάς της κ.α.), τις οποίες μπορεί να καταγράψουν οι αισθητήρες της «έξυπνης» συσκευής. Στη συνέχεια, ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης ερμηνεύει κατάλληλα τα βιολογικά σήματα και ενημερώνει τη γυναίκα με το σχετικό μήνυμα.
Χάρη στο σύστημα «βαθιάς» μάθησης που χρησιμοποιεί και της επιτρέπει να μαθαίνει τα προσωπικά χαρακτηριστικά κάθε διαφορετικής γυναίκας, η συσκευή μπορεί να την ενημερώσει όχι μόνο πότε έμεινε έγκυος, αλλά και πότε υπάρχει το καλύτερο «παράθυρο» χρόνου για να μείνει έγκυος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μοχαμέντ Σιλάιχ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ».
Το «έξυπνο» περικάρπιο-ρολόι Ava αναμένεται να κοστίζει περίπου 220 ευρώ και οι ερευνητές σχεδιάζουν δοκιμές του σε πραγματικές συνθήκες έως το τέλος του 2017. Οι έως τώρα δοκιμές δείχνουν ότι μπορεί να ανιχνεύσει την εγκυμοσύνη περίπου μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη, δηλαδή εξίσου γρήγορα με το πιο γρήγορο τεστ που υπάρχει σήμερα.
«Αντί μια γυναίκα να ξυπνά κάθε πρωί και να προσπαθεί να ουρήσει πάνω σε μια λωρίδα για να ανιχνεύσει την αύξηση της ορμόνης χοριακής γοναδοτροπίνης, θα μπορεί απλώς να φορά το περικάρπιο μέρα-νύχτα» δήλωσε ο Σιλάιχ. Όπως είπε, αν η γυναίκα συνεχίσει να φορά στο χέρι της τη συσκευή και αφότου μείνει έγκυος, μπορεί -με την κατάλληλη βελτίωση του αλγόριθμου- να λαμβάνει προειδοποιήσεις για ένα πιθανό μελλοντικό πρόβλημα, π.χ. προεκλαμψίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Πώς η τελευταία έκδοση συνέβαλε να χαθούν...όλα τα δεδομένα
Εντυπωσιακά ευρήματα - Πάνω από 6.500 κτίρια θαμμένα κάτω από τη βλάστηση
Ρωγμές και διαρροές συνιστούν κορυφαίο κίνδυνο ασφάλειας
Λίγο πριν λανσάρει το ιδιωτικό cloud τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει τη συγγραφή βιβλίων;
Πάνω από 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κληθούν μέσα στο 2025 να συμμορφωθούν
Μία προσωπική εμπειρία και πολλά ερωτήματα
O Σουηδός πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας εξηγεί τι συμβαίνει με τα ψηφιακά ίχνη κάθε χρήστη του διαδικτύου όταν αυτός φύγει από τη ζωή
Από τα Robotaxi της Tesla στο διαστημόπλοιο Starship της SpaceX
Η AI θα πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς ορθής χρήσης, με τη διαφορά ότι αυτοί καλό είναι να τίθενται και να εφαρμόζονται εν είδει αυτορρύθμισης από τους ίδιους τους χρήστες
Έρευνα αποκάλυψε ότι το προσωπικό έκανε κατάχρηση του συστήματος δωρεάν σίτισης
Πόσο ασφαλές είναι το εγχείρημα;
Οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι η Ευρώπη μπορεί να υποστηρίζει ζωή από το 1970
Ο πύραυλος κατάφερε να προσγειωθεί πίσω στην εξέδρα εκτόξευσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.