Τεχνολογια - Επιστημη

Αυτό είναι το ηλεκτρικό μονοθέσιο που έφτιαξαν στο ΑΠΘ (εικόνες)

Η ομάδα Aristurtle αποτελείται από 35 φοιτητές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
373621-771302.jpg
ΑΠΘ

Είναι πράσινο και μαύρο, με design εντυπωσιακό και επιδόσεις εξαιρετικές, καθώς μόλις στις πρώτες εμφανίσεις του κατάφερε να προσπεράσει 85 ανταγωνιστές του. Το ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό μονοθέσιο της νεοσύστατης φοιτητικής ομάδας του ΑΠΘ Aristotle University Racing Team Electric (Aristurtle) ήλθε με... φόρα. Έπειτα από μόλις τρεις διεθνείς διαγωνισμούς, η Aristurtle εισήλθε στην παγκόσμια κατάταξη, καταλαμβάνοντας την 45η θέση ανάμεσα σε 130 ομάδες.

Η ομάδα αποτελείται από 35 φοιτητές -δευτεροετείς και άνω- από τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ), Μηχανολόγων Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών και Οικονομικού του ΑΠΘ. Όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επιστημονικά υπεύθυνος της Aristurtle, επίκουρος καθηγητής του ΤΗΜΜΥ της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Μηνάς Αλεξιάδης, «αποφεύγουμε να εντάσσουμε πρωτοετείς στην ομάδα, προκειμένου να μην αφήσουν τα μαθήματά τους».

«Τα παιδιά στην ομάδα θυσιάζουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους, αλλά και χρόνο που θα αφιέρωναν στις σπουδές τους, καθώς θέλουν να κάνουν κάτι ουσιαστικό και χειροπιαστό» ανέφερε ο ίδιος. Άλλωστε, το όραμα της ομάδας Aristurtle, όπως η ίδια το περιγράφει, είναι «η έμπρακτη εφαρμογή των πανεπιστημιακών γνώσεων των φοιτητών, η ανάπτυξη κοινωνικών και συλλογικών δεξιοτήτων των μελών της, η αναβάθμιση των σύγχρονων τεχνολογιών στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, καθώς και η ενίσχυση της ερευνητικής αριστείας του ΑΠΘ».

Βεβαίως, καμία από τις ώρες που αφιερώνουν οι φοιτητές για την ομάδα δεν πάει χαμένη, όπως αποδεικνύεται και από την επαγγελματική εξέλιξη αποφοίτων του ΑΠΘ, οι οποίοι συμμετείχαν σε προηγούμενες ομάδες, που δημιούργησαν αγωνιστικά μονοθέσια στο ΑΠΘ. «Παρακολουθούμε την πορεία των παλιών μελών μας, βέβαια όλοι φεύγουν στο εξωτερικό» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης.

Σε ό,τι αφορά το νέο ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό μονοθέσιο, ο καθηγητής διευκρίνισε πως είναι η δεύτερη φορά που η ομάδα συμμετείχε σε διεθνή διαγωνισμό με ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρικό αγωνιστικό αυτοκίνητο, το οποίο κατόρθωσε να κατασκευάσει σε διάστημα λίγων μηνών. Σε σχέση με το πρώτο μονοθέσιο, τόνισε ότι «είναι πολύ πιο ώριμο, πιο αποδοτικό, έχει καλύτερο design, είναι πιο όμορφο εμφανισιακά». Η Aristurtle συμμετείχε με επιτυχία στον διεθνή διαγωνισμό Formula Sae Italy, στο Varano της Ιταλίας, στην κατηγορία Class 1, καθώς και στους διαγωνισμούς Formula Student Germany e.V. και της Ουγγαρίας Formula Student Hungary. Οι διαγωνισμοί αφορούν τον σχεδιασμό, τη μελέτη, την κοστολόγηση, την προώθηση και την κατασκευή του αγωνιστικού αυτοκινήτου.

«Στους αγώνες αυτούς εμφανίζονται 100 ομάδες. Γίνεται ενδελεχής έλεγχος σε διάφορες κατηγορίες και κάθε ένας από τους ελέγχους διαρκεί τέσσερις ώρες. Στο τέλος τα μισά αυτοκίνητα κρίνονται κατάλληλα και κατεβαίνουν στην πίστα. Το πετύχαμε αυτό» επισήμανε ο κ. Αλεξιάδης.

Η επίσημη παρουσίαση του ηλεκτροκίνητου αγωνιστικού μονοθέσιου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017, στις 19:00, σε πολυχώρο στην οδό Γ' Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτοματισμός χωρίς όρια;
Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτοματισμός χωρίς όρια;

Η AI θα πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς ορθής χρήσης, με τη διαφορά ότι αυτοί καλό είναι να τίθενται και να εφαρμόζονται εν είδει αυτορρύθμισης από τους ίδιους τους χρήστες

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.