- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
3 indie games για να καείς τον Αύγουστο στην οθόνη
Antihero, Darkside Detective ή Sundered; Κέρδισε το παιχνίδι που θέλεις να παίξεις
Δύσκολη η επιλογή για τον Αύγουστο καθώς είχαμε τρεις εξαιρετικούς τίτλους για όλα τα γούστα και αρκετούς που έμειναν απ'έξω (γιατί διαφορετικά δε θα κάναμε άλλη δουλειά όλο το μήνα). Το Antihero και το Darkside Detective είναι ιδιαίτερα ευχάριστα παιχνίδια που, επιπλέον, σέβονται τον περιορισμένο χρόνο μας και προσφέρουν το strategy και adventure gameplay τους σε δόσεις λογικά τεμαχισμένες, ενώ η Indie Επιλογή του Μήνα, το Sundered, αναδεικνύει την μοναδική ικανότητα της Thunder Lotus να δημιουργεί 2D κόσμους μοναδικής ομορφιάς. Επίσης, συνεχίζουμε με τους διαγωνισμούς μας – λεπτομέρειες για το πώς μπορείτε να κερδίσετε ένα εκ των Antihero, The Darkside Detective και Sundered, στο τέλος του άρθρου.
Antihero
Δεν ξέρω αν ο όρος «παιχνίδι στρατηγικής», ένα είδος που περιλαμβάνει από τα αυτοματοποιημένα βιομηχανικά συμπλέγματα του Factorio μέχρι τους παραμυθόκοσμους του Heroes of Might & Magic, είναι ο καταλληλότερος για να περιγράψει το Antihero. Νομίζω πιο ταιριαστός χαρακτηρισμός θα ήταν «ψηφιακό επιτραπέζιο». Ποια η διαφορά; Και τα δύο συχνά συμπεριλαμβάνουν διαχείριση πόρων, αλλά η δεύτερη κατηγορία συνήθως έχει μικρότερη γκάμα από αυτούς, ώστε να κυνηγάμε όσο το δυνατόν λιγότερα πλαστικά κερματάκια στα πατώματα. Το Antihero έχει δύο: χρήμα με το οποίο προσλαμβάνεις νέα μέλη για τη βικτωριανή σου συμμορία και λάμπες τις οποίες χρησιμοποιείς για να ξεκλειδώσεις νέες δυνατότητες είτε για αυτήν, είτε για τον κεντρικό σου χαρακτήρα.
Τα παιχνίδια στρατηγικής απλώνονται συχνά σε αχανείς χάρτες που θα απαιτήσουν να σκρολάρεις προς πάσα κατεύθυνση για να αποκτήσεις εικόνα της χώρας, του πλανήτη, ή του γαλαξία όπου εκτυλίσσεται η δράση. Στα επιτραπέζια, εκ των πραγμάτων, σε περιορίζουν οι τέσσερις γωνίες του τραπεζιού, επομένως μπορείς να έχεις γενική εποπτεία με μιά ματιά. Το Λονδίνο του Antihero, σαν βγαλμένο από μυθιστόρημα του Dickens, δεν εκτείνεται πέρα από μια βρωμερή, κακόφημη συνοικία που χωράει ολόκληρη στην οθόνη μας. Εκεί θα μπουκάρουμε σε αρχοντικά για να κλέψουμε κοσμήματα και ακριβούς πίνακες, εκεί θα στείλουμε τα χαμίνια μας να κάνουν κατάληψη σε κομβικά σημεία που μας παρέχουν επιπλεόν πόρους στο τέλος κάθε γύρου, εκεί θα λύσουμε τις διαφορές μας με τις αντίπαλες συμμορίες λερώνοντας με αίμα τα στενάκια μπροστά από ορφανοτροφεία και καπηλειά.
Τέλος, τα παιχνίδια στρατηγικής συνήθως απαιτούν σοβαρή χρονική δέσμευση αν ελπίζεις να φτάσεις σε κάποια ευτυχή κατάληξη. Το Civilization σου τρώει το Σαββατοκύριακο και για το Stellaris θα χρειαστεί να τσοντάρεις και δυο μέρες άδεια. Με τα επιτραπέζια σ'ένα διωράκι καθάρισες. Το Antihero είναι ακόμα πιο σβέλτο αφού κάθε μία από τις αποστολές του κρατάει με το ζόρι τριαντάλεπτο. Αυτά τα στοιχεία, αθροιστικά, συνιστούν τον απλοικό αλλά συμπαγή πυρήνα ενός συμπαθέστατου παιχνιδιού. Καλοζυγισμένοι μηχανισμοί που σου προσφέρουν ξεκάθαρες αλλά δύσκολες επιλογές, απρόσκοπτη δράση, χρονικά περιορισμένες παρτίδες για να μπορούμε να το χαρούμε και εκτός αδείας και, όλα αυτά, σερβιρισμένα με καρτουνίστικα γραφικά και το δραματικό soundtrack του Harry Mack που δένουν υπέροχα με τον κόσμο του.
Το σόλο campaign θα μπορούσε να έχει και περισσότερες πίστες (αλλά τουλάχιστον, αφού το ολοκληρώσεις, μπορείς να ασχοληθείς τόσο με το local όσο και με το online multiplayer) και ίσως στερείται του βάθους που θα σε κάνει να το παίζεις χρόνια από τώρα, όμως, έστω κι έτσι το Antihero αποτελεί ιδανικό σνακ στρατηγικής. Είναι σύντομο, είναι ευχάριστο χωρίς να εγείρει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το χρόνο ή τη σκέψη σου, και, μόλις το τελειώσεις θα θέλεις κι άλλο.
Τίτλος: Antihero
Εταιρεία ανάπτυξης: Tim Conkling
Πλατφόρμα: Windows, Mac
The Darkside Detective
Όπως επισήμανα και λίγο παλιότερα, κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα subgenres που μας έχουν προκύψει τα τελευταία δύο χρόνια είναι απόπειρες για videogame εκδοχές λιγότερο φορεμένων κινηματογραφικών ειδών, όπως τα road movies και οι buddy-cop κωμωδίες. Έρχεται λοιπόν το αχτύπητο ντουέτο μεταφυσικών ερευνητών του Darkside Detective να προστεθεί στους δολοπλόκους πράκτορες του Thimbleweed Park και να επιβεβαιώσει ότι το trend συνεχίζει και μέσα στο 2017. Το Darkside Detective είναι ένα όχι και τόσο παραδοσιακό point 'n' click adventure στο οποίο ελέγχουμε τον κρατικά επιχορηγούμενο ερευνητή του υπερφυσικού Francis McQueen. Ο ήρωάς μας, παρέα με τον σκεπτικιστή -αν και μπετόβλακα- βοηθό του Dooley, καλείται να λύσει έξι υποθέσεις στις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος με κάθε είδους απόκοσμες απειλές, από εισβολές πρασινωπών καλικαντζαραίων στο αστυνομικό τμήμα των Twin Lakes έως στοιχειωμένα τρένα να δημιουργούν κυκλοφοριακό χάος στο μετρό της πόλης.
Μία από τις βασικές ιδιαιτερότητες του Darkside Detective είναι τ'ότι θυμίζει σε κάποια στοιχεία του περισσότερο hidden object game παρά κλασικό adventure. Οι γρίφοι του είναι σχετικά απλοί καθώς τα διαδραστικά σημεία είναι περιορισμένα σε κάθε χώρο, το inventory δε θα γεμίσει ποτέ με δεκάδες αντικείμενα ν'αναρωτιέσαι ποιο κάνει τι και οι δύο χαρακτήρες δεν κινούνται στο χώρο. Αν και σχετικά στατικό οπτικά, δεν παύει να είναι πανέμορφο και να μετουσιώνει τα χοντροκομμένα pixels σε υψηλή στυλιστική επιλογή, σμιλεύοντας εξαιρετική λεπτομέρεια στα περιβάλλοντα και προσδίδοντας προσωπικότητα στους πρωταγωνιστές του, είτε πρόκειται για ανθρώπινα όντα είτε για κατοίκους της σκοτεινής πλευράς.
Η άλλη χτυπητή ιδιαιτερότητα έχει να κάνει με τον τρόπο που, όπως και το Antihero, προσαρμόζει ένα παραδοσιακά χρονοβόρο είδος στις απαιτήσεις του εργαζόμενου ή οικογενειάρχη που πιθανότερα θα ασχοληθεί μαζί τους ενώ οι νεολαίοι σφάζονται στο Dota 2. Οι έξι αποστολές του είναι σφηνάκια από adventure, μισή ώρα η καθεμία, με το ζόρι μία, αν θελήσετε να εξαντλήσετε το ρεπερτόριο από, συχνά ξεκαρδιστικές, ατάκες που διαθέτει ο αμετανόητα φυγόπονος Dooley. Οι περιορισμένες χρονικές του απαιτήσεις σε συνδυασμό με τους σχετικά απλούς γρίφους το καθιστούν ιδανικό για χαλαρωτικά sessions, που δε θα σε ταλαιπωρήσουν ιδιαίτερα και θα σε αφήσουν με την ευχάριστη αίσθηση που συνεργάζονται για να δημιουργήσουν οι όμορφες εικόνες, το ατμοσφαιρικό soundtrack του Ben Prunty και η αξιαγάπητη χιουμοριστική αφέλεια (που θυμίζει κάτι από Ghostbusters) των δύο αταίριαστων πρωταγωνιστών του.
Τίτλος: The Darkside Detective
Εταιρεία ανάπτυξης: Tim Conkling
Πλατφόρμα: Windows, Mac
Η Indie Επιλογή του Μήνα: Sundered
Κάποιες φορές προσπαθώ να φανταστώ πως θα ήταν αν έπαιρνα δύο από τους αγαπημένους μου τίτλους, τέτοιους ώστε να συμπληρώνουν ο ένας τις αδυναμίες του άλλου και τους ζευγάρωνα – τι αριστουργήματα θα προέκυπταν; Το Prey συμπεριλαμβάνεται ήδη στα αγαπημένα μου της χρονιάς αλλά πόσο ανώτερο θα ήταν αν η εκπληκτική αρχιτεκτονική και η ατμόσφαιρά του στηρίζονταν απ'το φιλοσοφικά στιβαρότερο σενάριο του SOMA; Απολαυστικοί οι μηχανισμοί μάχης του Dead Cells αλλά πόσο θα βελτιωνόταν η εμπειρία με λίγο πιο προσεγμένο level design; Κάπου εδώ (με κίνδυνο να γίνουν εμφανείς οι gaming εμμονές μου) μπαίνει στην κουβέντα η επιλογή μας για τον Ιούλιο, το Sundered.
Όπως και με το Dead Cells, έτσι κι εδώ έχουμε να κάνουμε μ'ένα 2D action brawler, ψευδομεσαιωνικού setting, βασισμένο σε μια σχεδιαστική λογική που προσπαθεί να συνδυάσει τις απρόβλεπτες μεταλλάξεις των roguelikes με την ανάγκη για σταθερή δομή των metroidvania. Το Sundered όμως τα καταφέρνει πολύ καλύτερα σ'αυτό το αταίριαστο πάντρεμα γιατί φροντίζει να γεμίζει κάθε ένα από τα τεράστια επίπεδά του με πολυάριθμους σταθερούς πυλώνες, δωμάτια ειδικού ενδιαφέροντος (το άνδρο, για παράδειγμα, ενός mini boss, ή μια αίθουσα που θα σου αποκαλύψει τμηματικά την ιστορία του περίεργου αυτού τόπου) και αφήνει μόνο κάποιους δευτερεύοντες χώρους να μεταμορφώνονται ανεξέλεγκτα σε κάθε νέα σου προσπάθεια.
Βοηθάει τη συνολική εμπειρία, φυσικά, ότι ίσως δεν υπάρχει άλλη εταιρεία που να χειρίζεται οπτικά τις δύο διαστάσεις όπως η Thunder Lotus – να θυμίσω τον προηγούμενο τίτλο της, το Jotun που ήταν σα να είχε βγει από animation του Don Bluth. Με το Sundered επιβεβαιώνει τη θέση της, προσφέροντας εικόνες αποστομωτικής ομορφιάς οι οποίες αποτελούν, μόνες τους, επαρκή ανταμοιβή για την εξερεύνηση στους κατεστραμμένους ναούς και τις κλειστοφοβικές κατακόμβες του κόσμου της. Οι μάχες, για να θυμηθούμε και τα περίεργα παντρέματα που ξεκίνησαν το review, είναι το μόνο σημείο που χωλαίνει το Sundered. Ο τρόπος με τον οποίο συχνά σε πνίγει με εχθρικές ορδές που κάποιες φορές φαίνονται να μην έχουν τελειωμό δε βοηθά, ενώ και οι μηχανισμοί του είναι κάπως άγαρμποι: λίγη παραπάνω αδράνεια στις επιθέσεις σου, λίγο ατσούμπαλος ο έλεγχος στα άλματα και τις βουτιές αποφυγής. Τουλάχιστον η αλληλουχία χτυπημάτων που σου επιτρέπει χαρακτηρίζεται από μια ροή που διατηρεί τη διαδικασία ευχάριστη αν και επαναλαμβανόμενη.
Και, όπως το πολικό του αντίθετο, το Dead Cells, έτσι και το Sundered καλύπτει το βασικό του κουσούρι τελειοποιώντας όλες τις υπόλοιπες πτυχές του. Πέρα από τις εκθαμβωτικές εικόνες και την τραγική ιστορία που λανθάνει κάτω από ερείπια και σπασμένα αγάλματα, φροντίζει με τον τρόπο που κάθε αποτυχημένη απόπειρά εξελίσσει τις δυνατότητές σου (μέσω νομισμάτων που συλλέγεις με την εξερεύνηση και τις μάχες και αναβαθμίζουν βασικά σου χαρακτηριστικά ή μέσω μοναδικών δυνάμεων που ανακαλύπτεις φυλαγμένες σε αρχαίους βωμούς), να δίνει νόημα στην ήττα και έναν επιπλέον λόγο για να ριχτείς στη μάχη ξανά. Μπορεί να μην είναι τέλειο όπως το υβριδικό παιχνίδι που θα ήθελα να φαντάζομαι, αλλά, σε μια χρονιά που το είδος φαίνεται να κυριαρχεί, το Sundered παραμένει ένα από τα καλύτερα 2D action brawlers που έχω παίξει τελευταία.
Τίτλος: Sundered
Εταιρεία ανάπτυξης: Thunder Lotus
Πλατφόρμα: PS4, Windows, Mac
Διαγωνισμός:
Για τα παιχνίδια του Ιουλίου οργανώνουμε τον διαγωνισμό μας λίγο διαφορετικά, με μια δόση προσωπικής επιλογής και, ίσως και μια δόση στρατηγικής. Συγκεκριμένα έχουμε μία κόπια για κάθε ένα από τα (όλα εξαιρετικά!) παιχνίδια που καλύπτουμε στο παρόν Κάτι Τρέχει και μπορείτε να διεκδικήσετε μία από αυτές, για τον τίτλο που σας έχει ιντριγκάρει περισσότερο.
Η διαδικασία είναι απλή: είτε στα σχόλια από κάτω είτε στην αντίστοιχη συζήτηση στο Steam group μας (οδηγίες ακολουθούν) ποστάρετε το Steam profile name σας και τον τίτλο του παιχνιδιού που σας ενδιαφέρει: Antihero, The Darkside Detective και Sundered. Μπορείτε να επιλέξετε μόνο έναν τίτλο, οπότε σκεφτείτε το καλά! Η κλήρωση θα γίνει την Παρασκευή 11/8 στις 21:00 και οι νικητές θα ανακοινωθούν αμέσως μετά μέσω του group.
Για να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό γραφτείτε στο γκρουπάκι μας είτε από εδώ είτε από τον Steam client σας πατώντας τις επιλογές Groups (κάτω από το όνομα προφίλ σας)-Browse Groups-και γράφοντας “Athens Voice” (εισαγωγικά απαραίτητα, αφού το search engine του Steam δεν είναι και το εξυπνότερο). Καλή επιτυχία!