Εφαρμογή που «κουτσομπολεύει» δημοσιογραφικά άρθρα με ανωνυμία από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Mε την υποστήριξη της Google
Το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με τη χρηματοδότηση της Google, ανέπτυξε πρωτότυπη εφαρμογή η οποία ενισχύει τη ανταλλαγή ειδήσεων μεταξύ χρηστών με ταυτόχρονη προστασία της ανωνυμίας. Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία Digital News Initiative (DNI) της Google επέλεξε να χρηματοδοτήσει την ερευνητική ιδέα «Word of Mouth».
Tο Google DNI Fund έχει ως στόχο την υποστήριξη της δημοσιογραφίας μέσω καινοτόμων ιδεών στον χώρο της τεχνολογίας. Η πρόταση Word of Mouth του Επίκουρου Καθηγητή Παναγιώτη Κοτζανικολάου και του Δρ. Γιώργου Στεργιόπουλου, κύριου ερευνητή του έργου, υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Ασφάλειας το Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επιλέχθηκε μέσα από μία πολύ ανταγωνιστική διαδικασία στον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης του Google DNI Fund. Ήταν μία από τις 124 προτάσεις που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση, από περισσότερες από 850 προτάσεις που κατατέθηκαν πανευρωπαϊκά, και η πρώτη πρόταση αμιγώς Ελληνικού πανεπιστημίου, που χρηματοδοτήθηκε από το Google DNI Fund.
Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια πρωτότυπη εφαρμογή για κινητές συσκευές Android ικανή να διανέμει δημοσιογραφικά άρθρα, αυτόματα και ανώνυμα, καθώς τα διαβάζουμε. Συγκεκριμένα, το WoM είναι μια εφαρμογή η οποία επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν πρόσφατες ειδήσεις οι οποίες σχετίζονται με την τρέχουσα τοποθεσία τους (γεωχρονικές ειδήσεις), προστατεύοντας ταυτόχρονα πλήρως την ανωνυμία και την ιδιωτικότητα των χρηστών. Παρότι οι χρήστες ανταλλάσσουν ειδήσεις μεταξύ τους (peer-to-peer), η ταυτότητα των χρηστών, οι αναζητήσεις τους καθώς και η τοποθεσία τους παραμένει πλήρως μυστική, τόσο από τους άλλους χρήστες, αλλά και από οποιονδήποτε άλλο, ακόμα και από τον server που υποστηρίζει την εφαρμογή. όσο και από το πανεπιστήμιο που υποστηρίζει την εφαρμογή.
Κύριο χαρακτηριστικό των ειδήσεων που ανταλλάσσονται μεταξύ των χρηστών μέσω της εφαρμογής WoM, είναι ότι οι ειδήσεις σχετίζονται με την τρέχουσα θέση του χρήστη – αποστολέα. Εάν δηλαδή ένας χρήστης αναζητήσει, μέσω του ειδικού Google search του WoM, και διαβάσει μία είδηση, η εφαρμογή ελέγχει εάν η συγκεκριμένη είδηση σχετίζεται με την τρέχουσα θέση του χρήστη. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια των σημείων ενδιαφέροντος (points of interest) που βρίσκονται στους χάρτες της Google: η εφαρμογή ελέγχει αυτόματα εάν η είδηση αναφέρει κάποιο σημείο ενδιαφέροντος γύρω από την τρέχουσα θέση του χρήστη. Σε αυτή την περίπτωση, η εφαρμογή αυτόματα θα «κουτσομπολέψει» (μεταδώσει) το άρθρο αυτό μόνο όμως σε χρήστες που βρίσκονται στην ίδια περιοχή. Παράλληλα, με τη χρήση εξειδικευμένης κρυπτογραφίας, κανένας χρήστης, συσκευή ή άλλη οντότητα, δεν έχει τη δυνατότητα να μάθει την ταυτότητα, την τοποθεσία ή το περιεχόμενο των ειδήσεων που διάβασε ή μετάδωσε κάθε χρήστης.
Οι βασικοί σχεδιαστικοί ερευνητικοί στόχοι της εφαρμογής WoM είναι:
Αυτοματοποιημένη, παθητική και γρήγορη διανομή δημοσιογραφικών ειδήσεων μεταξύ των χρηστών.
Στοχευμένη διανομή δημοσιογραφικών ειδήσεων με βάση την τοποθεσία.
Πλήρης προστασία της ιδιωτικότητας της τοποθεσίας των χρηστών, καθώς και των άρθρων που ψάχνουν.
Αύξηση της ευαισθητοποίησης των χρηστών για ζητήματα προστασίας της ιδιωτικότητας.
H beta έκδοση της εφαρμογής είναι διαθέσιμη μέσω του Google Play Store και αναμένεται να ανανεώνεται σε τακτά διαστήματα με νέες λειτουργίες. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Δρ. Γιώργο Στεργιόπουλο (yiorgos.stergiopoulos@gmail.com) και τον Επ.Καθηγητή Παναγιώτη Κοτζανικολάου (pkotzani@unipi.gr).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ξεκλειδώνει το μεγάλο μυστικό της φύσης», λένε ειδικοί
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.