- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Εκτοξεύθηκε ο ελληνικός και κυπριακός δορυφόρος HELLAS SAT 3 (εικόνες,video)
Από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Βάση Κουρού της γαλλικής Γουιάνας, με τον ευρωπαϊκό εκτοξευτήρα ARIANE 5
Με απόλυτη επιτυχία έγινε η εκτόξευση του δορυφόρου HELLAS SAT 3, που φέρει τις σημαίες Ελλάδας-Κύπρου, 15 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, η εκτόξευση του δορυφόρου HELLAS SAT 3, από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Βάση Κουρού της γαλλικής Γουιάνας, με τον ευρωπαϊκό εκτοξευτήρα ARIANE 5.
Την εκτόξευση παρακολούθησαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδος Νίκος Παππάς, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου Μάριος Δημητριάδης και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών της Ελλάδος, Βασίλης Μαγκλάρας.
Ανακοίνωση της HELLAS SAT αναφέρει ότι ο δορυφόρος κατασκευάστηκε από τη γαλλική εταιρεία THALES ALENIA SPACE.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδος, Νίκος Παππάς, δήλωσε ότι ήταν μια «εξαιρετικά σημαντική στιγμή για την Ελλάδα». Από το διαστημικό κέντρο της Γαλλικής Γουιάνας, είπε, παρακολουθήσαμε την εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3 που θα βρίσκεται τις επόμενες μέρες στην ελληνική τροχιακή θέση.
Με τη συγκρότηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και τις διευρυμένες τεχνολογικές δυνατότητες του δορυφόρου Hellas Sat3, η Ελλάδα, επεσήμανε ο κ. Παππάς, «ανακάμπτει σε ένα πεδίο που για χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένο». Σήμερα, τόνισε, «γυρίζουμε σελίδα στη διαστημική πολιτική της Ελλάδας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η ύπαρξη ενός δορυφόρου στην ελληνική τροχιακή θέση τόσο εμπορικά, όσο και επιστημονικά - ερευνητικά, προς όφελος της επιχειρηματικότητας και σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας».
Ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, διευθύνων σύμβουλος της HELLAS SAT, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, εξέφρασε ευγνωμοσύνη στις κυβερνήσεις της Ελλάδος και της Κύπρου, καθώς επίσης και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τη διοίκηση του Οργανισμού ARABSAT για τη μέχρι σήμερα πολύτιμη στήριξή τους στα δορυφορικά προγράμματα της HELLAS SAT.
H προσθήκη, σημείωσε, στο στόλο της HELLAS SAT και του δορυφόρου HELLAS SAT 3 «θα επεκτείνει τις εμπορικές δραστηριότητες και ευκαιρίες που θα έχει η εταιρεία μας στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και υποσαχάρια Αφρική, παρέχοντας στους πελάτες μας καινοτόμες και αξιόπιστες δορυφορικές επικοινωνίες».
O Κύπριος υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου Μάριος Δημητριάδης δήλωσε: «Χαιρετίζω την εκτόξευση του Hellas Sat 3, ο οποίος αποτελεί από τους πιο μεγάλους ευρωπαϊκούς δορυφόρους που κατασκευάστηκαν ποτέ».
Ο κ. Δημητριάδης συγχάρηκε την κατασκευάστρια εταιρεία, τη διοίκηση, το διευθυντή Προγράμματος και τους μηχανικούς της HELLAS SAT, που έφεραν εις πέρας, εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, την κατασκευή ενός, όπως σημείωσε, «τόσο πολύπλοκου τεχνικά δορυφόρου».
Εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στο Δ.Σ. του οργανισμού ARABSAT και την κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρέχουν αμέριστη στήριξη στο δορυφορικό πρόγραμμα Hellas Sat.
Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών της Ελλάδος, Βασίλης Μαγκλάρας, σε δήλωση του ανέφερε ότι ο δορυφόρος θα τροχιοθετηθεί σε γεωστατική τροχιά στις 39ο ανατολικά του Γκρήνουιτς, χρησιμοποιώντας διεθνώς αναγνωρισμένες ελληνικές δορυφορικές ραδιοσυχνότητες. «Πρόκειται για μια ιδιωτική επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων που θα ωφελήσει τις Τηλεπικοινωνίες της χώρας, θα ισχυροποιήσει και επαυξήσει τη θέση μας στο διάστημα και θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη του διαστημικού δυναμικού της» επεσήμανε.
Ο δορυφόρος HELLAS SAT 3 θα διαθέτει 47 ισχυρούς αναμεταδότες και είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος. Χρησιμοποιεί την πλατφόρμα 4000C4 της THALES ALENIA SPACE και ζύγιζε κατά την εκτόξευση 5,780 kg. Μετά την επιτυχή τοποθέτησή του σε τροχιά από την ARIANESPACE, άνοιξαν εν μέρει οι ηλιοσυλλέκτες του και έστειλε τηλεμετρία στα κεραιοσυστήματα λήψης στην Αυστραλία.
Έλληνες και Κύπριοι μηχανικοί θα βρίσκονται επί ποδός τις επόμενες μέρες για την τοποθέτηση πρώτα του δορυφόρου σε κυκλική τροχιά με τρεις διαδοχικές πυροδοτήσεις του γεωστατικού κινητήρα όταν θα βρίσκεται ο δορυφόρος στο απόγειό της ελλειπτικής τροχιάς ώστε να ξεκινήσουν, μετά την τοποθέτησή του σε κυκλική τροχιά στην τροχιακή θέση της Ελλάδος και της Κύπρου στις 39 μοίρες Ανατολικά οι δοκιμές παραλαβής. Αναμένεται να ξεκινήσουν οι υπηρεσίες στο νέο δορυφόρο τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.