- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Εμβόλιο κατά της ηρωίνης δοκιμάστηκε με επιτυχία σε μαϊμούδες
Φιλαράκι έχεις μια μπανάνα;
Ένα εμβόλιο που μπλοκάρει την ευφορία, την οποία προκαλεί η ηρωίνη στον οργανισμό, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ και το δοκίμασαν σε μαϊμούδες, αποδεικνύοντας ότι είναι αποτελεσματικό.
Είναι το πρώτο εμβόλιο κατά της ηρωίνης και οποιουδήποτε άλλου οπιοειδούς, που φθάνει σε αυτό το προχωρημένο στάδιο προκλινικών δοκιμών. Είχαν προηγηθεί δοκιμές του σε τρωκτικά και ακολούθησε ο έλεγχός του σε μεγαλύτερα ζώα.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps και του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, με επικεφαλής τον καθηγητή χημείας Κιμ Τζάντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (Journal of American Chemical Society), δήλωσαν αισιόδοξοι ότι το εμβόλιο σύντομα θα δοκιμασθεί και σε ανθρώπους.
Το εμβόλιο «δουλεύει» εκθέτοντας το ανοσοποιητικό σύστημα σε ένα τμήμα του μορίου της ηρωίνης, έτσι ώστε ο οργανισμός να αναπτύξει αντισώματα ενάντια στην ηρωίνη και στις ψυχοδραστικές ουσίες της. Τα αντισώματα εξουδετερώνουν τα μόρια της ηρωίνης, εμποδίζοντάς τα να φθάσουν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν το αίσθημα της ευφορίας.
Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι «φρενάροντας» αυτό το αίσθημα, θα μειωθεί δραστικά η επιθυμία πολλών εθισμένων χρηστών να κάνουν ξανά και ξανά χρήση του επικίνδυνου ναρκωτικού.
Η ανάπτυξη του εμβολίου έχει αρχίσει εδώ και οκτώ χρόνια. Η χορήγησή του σε τρεις δόσεις σε τέσσερα πειραματόζωα (ρέζους μακάκους) δημιούργησε μια αποτελεσματική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των ζώων. Το αποτέλεσμα ήταν πιο αισθητό κατά τον πρώτο μήνα μετά τον εμβολιασμό, αλλά διήρκεσε για πάνω από οκτώ μήνες. Δεν διαπιστώθηκαν κάποιες παρενέργειιες στις μαϊμούδες.
«Πιστεύουμε ότι αυτό το εμβόλιο θα αποδειχθεί ασφαλές και στις δοκιμές σε ανθρώπους» δήλωσε ο Τζάντα.
Στο παρελθόν είχαν δοκιμασθεί εμβόλια ενάντια σε άλλα ναρκωτικά κατευθείαν σε ανθρώπους, χωρίς να προηγηθούν ολοκληρωμένες δοκιμές σε μεγάλα ζώα, και είχαν τελικά αποτύχει.
Το νέο εμβόλιο προορίζεται αποκλειστικά για την ηρωίνη και όχι για άλλα οπιοειδή ναρκωτικά ή οπιούχα αναλγητικά που προκαλούν εθισμό.
Το επόμενο βήμα θα είναι οι ερευνητές να συνεργασθούν με κάποια φαρμακευτική εταιρεία για να κάνουν δοκιμές σε ανθρώπους.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.