Τεχνολογια - Επιστημη

Αυτός ο δεινόσαυρος έμεινε «άγαλμα» για 110 εκατομμύρια χρόνια (εικόνες, video)

Το πιο καλοδιατηρημένο απολίθωμα που έχει ποτέ ανακαλυφθεί προστέθηκε στη συλλογή του Βασιλικού Μουσείου «Ταϊρέλ» του Καναδά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είχε μήκος περίπου 5,5 μέτρα και έμοιαζε με τεθωρακισμένο άρμα μάχης. Σήμερα τα απολιθωμένα απομεινάρια του αποκαλύφθηκαν μέσα από τα υπαίθρια ορυχεία βιτουμινιούχων ανθράκων του Καναδά. Μοιάζει με σενάριο καλοκαιρινού blockbuster, αλλά είναι η επιστήμη σε όλο της το μεγαλείο.

Νοδόσαυρος

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της παλαιοντολογίας ανακαλύπτεται ένα τόσο καλά διατηρημένο απολίθωμα, το οποίο μοιάζει με γλυπτό. Το απολίθωμα του νοδόσαυρου είναι αυτή τη στιγμή το πιο πολύτιμο και εντυπωσιακό νέο έκθεμα στο Βασιλικό Μουσείο Παλαιοντολογίας «Ταϊρέλ», στην Αλμπέρτα του Καναδά. Αυτό που κάνει τον νοδόσαυρο μοναδικό δεν είναι το μέγεθός του, αλλά η άνευ προηγουμένου διατήρησή του μετά από τόσους αιώνες.

Η ηλικία του νοδόσαυρου εκτιμάται στα περίπου 110 εκατομμύρια χρόνια. Η σημαντική ανακάλυψη ξεκίνησε τυχαία στις 21 Μαρτίου του 2011. Ο Σον Φανκ, υπάλληλος του ορυχείου Millenium, έσκαβε όπως κάθε μέρα με μία ηλεκτρική σκαπάνη όταν αισθάνθηκε ότι χτύπησε σε κάτι πολύ σκληρότερο από το γύρω έδαφος. Ο Φανκ κατάλαβε ότι αυτό που είχε μπροστά του, «οπωσδήποτε δεν ήταν απλώς βράχος», με συμμετρικές σειρές καφέ δίσκων γύρω από αιχμηρές γκρι προεξοχές. Είχε μόλις πέσει πάνω σε ένα απολίθωμα δεινοσαύρου.

Νοδόσαυρος

Το εύρημα μεταφέρθηκε στο μουσείο της Αλμπέρτα, όπου οι ειδικοί φρόντισαν για τον καθαρισμό του. Χρειάστηκαν έξι χρόνια και 7.000 ώρες επίπονης ανακατασκευής για να μπορέσει το κοινό να θαυμάζει σήμερα το απολιθωμένο νοδόσαυρο που μοιάζει σαν άγαλμα.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου» σχολιάζει ο Ντόναλντ Χέντερσον, ένας από τους συντηρητές του μουσείου. «Από τις φωτογραφίες που μας είχαν στείλει ήμασταν πεπεισμένοι ότι πρόκειται για έναν ακόμη πλησιόσαυρο [ένα αρκετά κοινό θαλάσσιο προϊστορικό πλάσμα». 

Νοδόσαυρος

Οι νοδόσαυροι ανήκουν στο γένος των φυτοφάγων αγκυλόσαυρων και έζησαν κατά την ύστερη Κρητιδική περίοδο.