Πώς προετοιμάζονται οι Κινέζοι για να ζήσουν στη Σελήνη
Δημιουργώντας συνθήκες που προσιδιάζουν σε αυτές του πλανήτη μας
Παρόλο που δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο διάστημα θα περάσουν στο φεγγάρι οι πρώτοι Κινέζοι εξερευνητές της Σελήνης, η χώρα ήδη σχεδιάζει την παραμονή τους για μεγαλύτερη περίοδο.
Οκτώ κινέζοι εθελοντές θα ζήσουν για έναν χρόνο στο Yuegong-1, μια «καμπίνα» με συνθήκες προσομοίωσης του διαστήματος στο Πεκίνο, ενισχύοντας τις γνώσεις και την τεχνογνωσία της Κίνας και βοηθώντας τους επιστήμονες της χώρας να καταλάβουν ακριβώς τι θα απαιτηθεί για να ζήσουν στο φεγγάρι για μεγαλύτερο διάστημα.
Οι εθελοντές, όλοι πολίτες και μεταπτυχιακοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Beihang χωρίζονται σε δύο ομάδες. Οι τέσσερις πρώτοι μπήκαν στο Yuegong-1 χθες. Οι δύο άνδρες και οι δύο γυναίκες θα παραμείνουν στην καμπίνα αυτή για 60 ημέρες. Στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από τη δεύτερη ομάδα -επίσης δύο άνδρες και δύο γυναίκες- που θα παραμείνουν εκεί για 200 ημέρες. Ύστερα από αυτό, η πρώτη ομάδα θα επιστρέψει για να περάσει εκεί τις υπόλοιπες 105 ημέρες.
Το πείραμα με την κωδική ονομασία «Yuegong-365», αποτελεί τη δεύτερη απόπειρα του Beihang να δει πώς λειτουργεί σε ένα περιβάλλον που προσομοιάζει σε αυτό της Σελήνης, το σύστημα διαβίωσης Bioregenerative Life Support System (BLSS). Το 2014 ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια αντίστοιχη δοκιμή διάρκειας 105 ημερών.
Το BLSS είναι ένα σύστημα όπου συνυπάρχουν ζώα, φυτά και μικροοργανισμοί. Το νερό και η τροφή μπορούν να ανακυκλωθούν, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον που μοιάζει με τη γη.
«Το BLSS είναι απολύτως κρίσιμης σημασίας για τις έρευνες στο φεγγάρι και τον Άρη», δήλωσε ο Λιου Τζιχένγκ από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. «Η τελευταία δοκιμή είναι ουσιαστικής σημασίας για το μέλλον των κινεζικών αποστολών στο φεγγάρι και τον Άρη και πρέπει να είναι αξιόπιστο προκειμένου να εγγυάται την ασφάλεια και την υγεία των αστροναυτών μας».
Ο Λιου Χονγκ, επικεφαλής σχεδιαστής του «Yuegong-1» δήλωσε ότι στόχος του νέου προγράμματος είναι να δοκιμάσει τη σταθερότητα του BLSS όταν αστροναύτες με διαφορετικούς ρυθμούς μεταβολισμού ζουν εκ περιτροπής στην καμπίνα και όταν αντιμετωπίζουν έκτακτες περιπτώσεις. όπως μια γενική διακοπή ρεύματος.
Το Yuegong-1 αποτελείται από ένα μεγάλο χώρο διαβίωσης και δύο «θερμοκήπια», δύο καμπίνες δηλαδή με φυτά. Η βασική καμπίνα καλύπτει επιφάνεια 42 τ.μ. και έχει το μέγεθος ενός μικρού αστικού διαμερίσματος ενώ κάθε μία από τις καμπίνες με τα φυτά έχει ύψος 3,5 μ. και επιφάνεια 50-60 τμ.
Η βασική καμπίνα περιλαμβάνει τέσσερα κρεβάτια, έναν κοινόχρηστο χώρο, ένα λουτρό, ένα χώρο διαχείρισης αποβλήτων και έναν χώρο για ζώα. Το σύστημα επιτρέπει σε τέσσερις «αστροναύτες» να πραγματοποιούν έρευνες ενώ καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες.
Πηγή: Xinhua, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ξεκλειδώνει το μεγάλο μυστικό της φύσης», λένε ειδικοί
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.