Τεχνολογια - Επιστημη

Έλληνας επιστήμονας απέδειξε ότι η γλώσσα επηρεάζει την αντίληψη μας για το χρόνο

Η έρευνα των πανεπιστημίων του Λάνκαστερ και της Στοκχόλμης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
352779-731728.jpg

Οι άνθρωποι που μιλούν παραπάνω από μια γλώσσες γίνονται αντικείμενο θαυμασμού στον κοινωνικό τους κύκλο, όμως έρχονται πολύ συχνά αντιμέτωποι με ερωτήσεις όπως «δεν μπερδεύεσαι;» , «σκέφτεσαι πάντα στη γλώσσα που μιλάς εκείνη την στιγμή;». Μια έρευνα των πανεπιστημίων του Λάνκαστερ και της Στοκχόλμης, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Journal of Experiment Psychology» αποκαλύπτει ότι οι δίγλωσσοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον χρόνο διαφορετικά, ανάλογα με το γλωσσικό πλαίσιο μέσα στο οποίο υπολογίζουν την διάρκεια των γεγονότων.

Ο καθηγητής Πάνος Αθανασόπουλος, διευθυντής του Εργαστηρίου Αντίληψης και Εκμάθησης στο πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, όπου κατέχει και έδρα στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία και ο καθηγητής Εμάνουελ Μπάιλουντ εξήγησαν ότι όσοι μιλούν δύο γλώσσες συχνά  εναλλάσσουν τις γλώσσες στη σκέψη τους συνειδητά, αλλά και ασυνείδητα. Το σημαντικό όμως είναι ότι οι γλώσσες αναφέρονται με διαφορετικό τρόπο στο χρόνο.

Για παράδειγμα, στη σουηδική και στην αγγλική γλώσσα οι ομιλητές λένε «κάνω ένα μικρό διάλειμμα», ενώ οι ομιλητές της ισπανικής γλώσσας λένε «κάνω ένα σύντομο διάλειμμα». Οι ερευνητές ζήτησαν από ντόπιους Σουηδούς, οι οποίοι μιλούν και ισπανικά, να υπολογίσουν πόσος χρόνος έχει περάσει όσο βλέπουν να σχεδιάζεται μια γραμμή στην οθόνη ή ένα δοχείο να γεμίζει.

Οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν τη λέξη «duracion» , δηλαδή την ισπανική λέξη για τη διάρκεια, ή την σουηδική «tid». Όταν λοιπόν τους ζητήθηκε να χρησιμοποιήσουν τις ισπανικές λέξεις οι συμμετέχοντες βάσιζαν τις εκτιμήσεις τους στον όγκο του υγρού που είχε γεμίσει το δοχείο. Όταν όμως χρησιμοποιούσαν τις σουηδικές, άλλαζαν συμπεριφορά και ξαφνικά αναφέρονταν στο χρόνο που κάνει να γεμίσει το δοχείο με βάση τις γραμμές που έχει καλύψει επάνω στο δοχείο, παρά στον όγκο του υγρού.

Ο καθηγητής Αθανασόπουλος δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η γλώσσα κρύβεται πίσω από τα καθημερινά μας συναισθήματα και τις αντιλήψεις μας περισσότερο από όσο συνειδητοποιούμε. Το γεγονός ότι οι δίγλωσσοι άνθρωποι, χωρίς κόπο και ασυνείδητα διαλέγουν ανάμεσα σε αυτούς τους δύο τρόπους για να υπολογίσουν τον χρόνο, ταιριάζει με τα ευρήματα ερευνών που αποδεικνύουν την ευκολία με την οποία η γλώσσα επηρεάζει τις περισσότερες από τις βασικές μας αισθήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των συναισθημάτων, του πως βλέπουμε τα πράγματα και τώρα αποδεικνύεται ότι επηρεάζει και την αίσθηση του χρόνου.

Η έρευνα δείχνει ότι οι δίγλωσσοι άνθρωποι σκέφτονται περισσότερο ευέλικτα σε σχέση με εκείνους που μιλούν μόνο μια γλώσσα. Ο καθηγητής αναφέρθηκε σε αυτό λέγοντας: «Υπάρχουν αποδείξεις ότι το να εναλλάσσει κανείς τις γλώσσες στο μυαλό του σε καθημερινή βάση προσφέρει πλεονεκτήματα όσον αφορά στην ικανότητα του να μαθαίνει νέα πράγματα και να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ενώ μακροπρόθεσμα έχει πολλά οφέλη για την πνευματική του υγεία».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.