- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Tο πρώτο βιονικό χέρι με τεχνητή νοημοσύνη που πιάνει μόνο του (video)
Υπόσχεται να δώσει νέες δυνατότητες σε ανθρώπους με ακρωτηριασμένα άνω άκρα
Ερευνητές στη Βρετανία κατασκεύασαν ένα βιονικό χέρι με τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο βλέπει μόνο του και μπορεί έτσι αυτόματα να πιάνει τα αντικείμενα χωρίς...δεύτερη σκέψη. Η καινοτόμος προσθετική συσκευή υπόσχεται να δώσει νέες δυνατότητες σε ανθρώπους με ακρωτηριασμένα άνω άκρα.
Συγκεκριμένα, το τεχνητό χέρι διαθέτει μια κάμερα που βλέπει κάθε αντικείμενο, αξιολογεί το μέγεθος και το σχήμα του, και μετά «πυροδοτεί» την κατάλληλη κίνηση για να το πιάσει. Καθώς όλα αυτά γίνονται μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, οι κινήσεις του νέου χεριού είναι δέκα φορές πιο γρήγορες από εκείνες άλλων βιονικών χεριών που υπάρχουν ήδη στην αγορά. Το νέο χέρι διαθέτει ενσωματωμένη «εξυπνάδα» χάρη στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, η οποία επιτρέπει τη συνεχή βελτίωση των δεξιοτήτων του χεριού.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κιανούς Ναζαρπούρ του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρομηχανικής «Journal of Neural Engineering».
«Χρησιμοποιώντας υπολογιστική όραση, δημιουργήσαμε ένα βιονικό χέρι που μπορεί να αντιδράσει αυτόματα. Στην πραγματικότητα, όπως σε ένα πραγματικό χέρι, ο χρήστης μπορεί να πιάσει ένα φλιτζάνι ή ένα μπισκότο ρίχνοντας απλώς μια γρήγορη ματιά προς την κατεύθυνση του αντικειμένου. Για πρώτη φορά, το βιονικό χέρι αντιδρά χωρίς να μεσολαβήσει κάποια σκέψη», δήλωσε ο Ναζαρπούρ.
Ενώ τα υπάρχοντα τεχνητά άκρα απαιτούν εξάσκηση και αυτοσυγκέντρωση εκ μέρους του ασθενούς, το νέο χέρι αυτενεργεί άμεσα, καθώς μπορεί να αντιλαμβάνεται την πρόθεση του ανθρώπου να πιάσει κάτι. Στη συνέχεια «διαβάζει» κάθε αντικείμενο και το πιάνει με το σωστό τρόπο.
Σημειώνεται πως το «χέρι που βλέπει» έχει δοκιμασθεί σε δύο ακρωτηριασμένους, με ποσοστό επιτυχίας 90%. Αυτό σημαίνει ότι σε μία περίπτωση στις δέκα το βιονικό χέρι δεν πιάνει σωστά και το αντικείμενο πέφτει.
Εκτός από τη βελτίωση του χεριού, ώστε αφενός να πετυχαίνει ακρίβεια 100% και αφετέρου να γίνει πιο ελαφρύ, ο απώτερος στόχος των ερευνητών είναι ένα τεχνητό άκρο που θα νιώθει την πίεση και τη θερμοκρασία και το οποίο θα επικοινωνεί απευθείας και αμφίδρομα με τον εγκέφαλο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Πώς η τελευταία έκδοση συνέβαλε να χαθούν...όλα τα δεδομένα
Εντυπωσιακά ευρήματα - Πάνω από 6.500 κτίρια θαμμένα κάτω από τη βλάστηση
Ρωγμές και διαρροές συνιστούν κορυφαίο κίνδυνο ασφάλειας
Λίγο πριν λανσάρει το ιδιωτικό cloud τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει τη συγγραφή βιβλίων;
Πάνω από 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κληθούν μέσα στο 2025 να συμμορφωθούν
Μία προσωπική εμπειρία και πολλά ερωτήματα
O Σουηδός πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας εξηγεί τι συμβαίνει με τα ψηφιακά ίχνη κάθε χρήστη του διαδικτύου όταν αυτός φύγει από τη ζωή
Από τα Robotaxi της Tesla στο διαστημόπλοιο Starship της SpaceX
Η AI θα πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς ορθής χρήσης, με τη διαφορά ότι αυτοί καλό είναι να τίθενται και να εφαρμόζονται εν είδει αυτορρύθμισης από τους ίδιους τους χρήστες
Έρευνα αποκάλυψε ότι το προσωπικό έκανε κατάχρηση του συστήματος δωρεάν σίτισης
Πόσο ασφαλές είναι το εγχείρημα;
Οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι η Ευρώπη μπορεί να υποστηρίζει ζωή από το 1970
Ο πύραυλος κατάφερε να προσγειωθεί πίσω στην εξέδρα εκτόξευσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.