Ο ζωγράφος Γκόγια υπέφερε από μια σπάνια αυτοάνοση πάθηση, το Σύνδρομο Susac
Η εκτίμηση νέας επιστημονικής έρευνας
Ο Ισπανός ζωγράφος Φρανσίσκο Γκόγια, διάσημος για τους «σκοτεινούς» πίνακές του, είναι πολύ πιθανό ότι έπασχε από ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα, το Σύνδρομο Susac, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Μια δεύτερη μικρότερη πιθανότητα είναι να έπασχε από σύφιλη.
Το 1793, ο 46χρονος τότε Γκόγια, ο οποίος για πολλούς θεωρείται ο «πατέρας» της σύγχρονης τέχνης, αρρώστησε σοβαρά από κάποια μυστηριώδη πάθηση, που τον καθήλωσε στο κρεβάτι για σχεδόν δύο χρόνια και του προκάλεσε περιστασιακή παράλυση, συνεχείς πονοκεφάλους και παραισθήσεις, ενώ μετά βίας μπορούσε να περπατήσει.
Όταν τελικά τα συμπτώματά του υποχώρησαν, η ακοή του και από τα δύο αυτιά είχε χαθεί για την υπόλοιπη ζωή του και ο ίδιος ζωγράφιζε πια όλο και πιο «σκοτεινά» θέματα με φαντάσματα, μάγισες και εφιάλτες (κάτι που εν μέρει αποτελούσε μια σάτιρα για τις προκαταλήψεις της εποχής του).
Η Ρόνα Χερτζάνο, ειδική σε θέμα ακοής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ των ΗΠΑ, έκανε τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο ιστορικό κλινικοπαθολογικό συνέδριο (US SOM), που αφιερώνεται στις ασθένειες διάσημων ανθρώπων της ιστορίας, σύμφωνα με το "New Scientist".
Μετά από προσεκτική εξέταση όλων όσων είναι γνωστά για τα συμπτώματα και την εξέλιξη της ασθένειας του Ισπανού ζωγράφου, η ετυμηγορία είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Γκόγια έπασχε από Σύνδρομο Susac. Η νόσος αυτή, που διαρκεί ένα έως τρία χρόνια, οφείλεται στο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς επιτίθεται στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του, προκαλώντας εγκεφαλική φλεγμονή και δυσλειτουργία, απώλεια όρασης, ακοής και ισορροπίας.
Ενώ τα περισσότερα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα, η απώλεια ακοής μπορεί να είναι μόνιμη. Η σύφιλη θα μπορούσε να έχει τις ίδιες συνέπειες για την ακοή, αλλά τα υπόλοιπα συμπτώματά της δεν ταιριάζουν εξίσου καλά στην περίπτωση του Γκόγια.
Τον 19ο αιώνα δεν υπήρχε θεραπεία για καμία από τις δύο παραπάνω ασθένειες. Όπως είπε η Χερτζάνο, στην εποχή μας, ακόμη κι αν δεν είχε αποτραπεί η απώλεια της ακοής με τα κατάλληλα φάρμακα για το ανοσοποιητικό σύστημα, ο Γκόγια θα είχε δεχθεί κοχλιακά εμφυτεύματα στα αυτιά του, πράγμα που θα του επέτρεπε να ξανακούει.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Ο Μαρίνος Σιαπάνης, CEO & Co-Founder της κορυφαίας εταιρείας iGaming, μας εξηγεί τα σχέδια της επόμενης μέρας
Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε βασικά Κλίνγκον, ίσα για να συνεννοείστε στο εστιατόριο;
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από απατεώνες
Το μεγαλύτερο συνέδριο για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη επιστρέφει στις 18 Νοεμβρίου 2024 στο ΚΠΙΣΝ
Το επόμενο βήμα στη σύγχρονη εκπαίδευση
Το Amazon Haul υπηρετεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο με τους ανταγωνιστές του
Βροχή οι 70+ σε κατάστημα τεχνολογίας. Κουνούσαν με απελπισία τις έξυπνες συσκευές που τους έκαναν να νιώθουν βλάκες
Το viral μήνυμα της καμπάνιας της Telekom που μοιράστηκε η COSMOTE με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις online δημοσιεύσεις παιδικών φωτογραφιών
Το πορτρέτο του μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ δημιουργήθηκε από το Ai-Da, ένα από τα πιο προηγμένα ρομπότ στον κόσμο
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.