Τεχνολογια - Επιστημη

Ελπιδοφόρα μέθοδος διάγνωσης της κατάθλιψης με υπολογιστή

Τι δείχνει αμερικανική επιστημονική έρευνα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
348541-723402.jpg

Επιστήμονες στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν έναν υπερυπολογιστή με μηχανική μάθηση για να κάνουν διαγνώσεις σοβαρής (μείζονος) κατάθλιψης σε ασθενείς.

Σημειώνεται πως το υπολογιστικό σύστημα μελετά εικόνες από τον εγκέφαλο και εντοπίζει εκείνους τους ανθρώπους που έχουν κατάθλιψη. Η μέθοδος μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί για την έγκαιρη διάγνωση όσων κινδυνεύουν να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Ειδικότερα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γνωσιακό νευροεπιστήμονα και καθηγητή ψυχολογίας Ντέιβιντ Σνάιερ του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής "Psychiatry Research-Neuroimaging", χρησιμοποίησαν τον υπερυπολογιστή Stampede για να εκπαιδεύσουν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης στην ανάλυση εξετάσεων μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου.

Η μέθοδος δοκιμάστηκε σε 52 άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και σε 45 υγιείς. Το σύστημα είχε επιτυχία της τάξης του 75% στο να διακρίνει τους ασθενείς με κατάθλιψη, αναγνωρίζοντας κοινά χαρακτηριστικά στις εικόνες του εγκεφάλου τους.

Η μηχανική μάθηση επιτρέπει τη δημιουργία αλγορίθμων που μπορούν να μάθουν μόνοι τους από την ανάλυση των υπαρχόντων δεδομένων και, στη συνέχεια, να κάνουν προβλέψεις, όταν αναλύουν νέα στοιχεία. Έτσι, ο υπολογιστής, έχοντας βρει το «αποτύπωμα» της κατάθλιψης στον εγκέφαλο, μπορεί μετά να το εντοπίσει σε άτομα που ακόμη δεν έχουν εκδηλώσει ορατά συμπτώματα.

«Αυτό είναι το κύμα του μέλλοντος. Βλέπουμε όλο και περισσότερες επιστημονικές δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια σχετικά με την εφαρμογή της μηχανικής μάθησης για την επίλυση δύσκολων προβλημάτων στη νευροεπιστήμη», ανέφερε ο Σνάιερ.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως, παρότι αρκετά υποσχόμενη, η νέα τεχνική δεν είναι ακόμη έτοιμη για να αξιοποιηθεί κλινικά. Οι ερευνητές σκοπεύουν να την εμπλουτίσουν, τροφοδοτώντας τον υπολογιστή με περισσότερα δεδομένα, γενετικά και άλλα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.