Τεχνολογια - Επιστημη

Κάτι παίζει στο Athens Science Festival - Οι εντυπωσιακές συμμετοχές από τη Βρετανία

Οι ομιλίες και δράσεις που έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
347431-721279.jpg

Άνοιξε τις πόρτες του την Τετάρτη στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων το Athens Science Festival 2017, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 2 Απριλίου.

Οι λάτρεις της τεχνολογίας και της επιστήμης έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη συνάντηση των δύο τελευταίων με τα εικαστικά, το θέατρο και πολλά άλλα ενδιαφέροντα πεδία.

Ευφάνταστες διαδραστικές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα είναι διαθέσιμα για τους επισκέπτες που θα βρεθούν στην Τεχνόπολη και το φεστιβάλ.

Ανάμεσα στις εντυπωσιακές φετινές συμμετοχές, ξεχωρίζουν όμως, μεταξύ άλλων, και οι ομιλίες και δράσεις με φιλοξενούμενους  διακεκριμένους βρετανούς επιστήμονες που θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους και θα απαντήσουν σε ερωτήματα που απασχολούν το κοινό.

Αναλυτικά, οι συμμετοχές από τη Βρετανία στο φεστιβάλ έχουν ως εξής:

Επιστήμη + Τεχνολογία + Τέχνη = Ένας αναπάντεχα υπέροχος συνδυασμός

«Εξερευνώντας τη βιωματική οικονομία: μια αναγέννηση στην επιστήμη, την τεχνολογία και την τέχνη»

Ομιλία από τον Ben Koppelman

Τίτλος δράσης: Exploring the experience economy: a renaissance in science, technology and the art // Ημερομηνία & Ώρα: 31 Μαρτίου, 20.00-20.50

Mια βουτιά στη βιωματική οικονομία μας επιφυλάσσει ο ομιλητής του Athens Science Festival Ben Koppelman. Ως διευθυντής της Επιτροπής Επιστημονικών Θεμάτων Διεθνούς Ασφάλειας του Royal Society, έχει προσφέρει τις συμβουλές του σε κυβερνήσεις, αλλά και βιομηχανίες, για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, από την πυρηνική ενέργεια και την υδραυλική ρωγμάτωση, μέχρι τη βιολογική, χημική, πυρηνική ή διαδικτυακή ασφάλεια, τον εξοπλιστικό έλεγχο και την αντιτρομοκρατία. Στην ομιλία του υπόσχεται, μεταξύ άλλων, να μας αποκαλύψει πώς επιστήμη, τεχνολογία, αλλά και τέχνη, συγκλίνουν και αναγεννιούνται.

Athens Science Festival

Από τα σκουλήκια, στην ποπ

«Η Επιστήμη του Πολιτισμού»

Ομιλία από τον Armand Marie Leroi

Τίτλος δράσης: The Science of Culture // Ημερομηνία & Ώρα: 1η Απριλίου, 18.00-18.50

Πώς εξελίσσεται ο πολιτισμός; Μπορεί ένας αλγόριθμος να προβλέψει ποια τραγούδια θα γίνουν επιτυχίες; Ποιος διαμορφώνει την εξέλιξη της λογοτεχνίας; Αφήστε τον καθηγητή Leroi να σας αποκαλύψει αυτά και πολλά ακόμη ευρήματά του στην ομιλία του την 1η Απριλίου. Δεν είναι πρωταπριλιάτικη πλάκα, είναι υπόσχεση αληθινή.

Σε έναν κόσμο… κβαντικό

«Είναι η ζωή κβαντομηχανική; Η αναδυόμενη επιστήμη της κβαντικής βιολογίας»

Ομιλία από τον Jim Al-Khalili

Τίτλος δράσης: Είναι η ζωή κβαντομηχανική; Η αναδυόμενη επιστήμη της κβαντικής βιολογίας || Ημερομηνία & Ώρα: 1 Απριλίου, 20.00-20.50

Το Athens Science Festival, θα τολμήσει να μας αποκαλύψει και έναν άλλον, νέο και περίπλοκο κόσμο, αυτόν της Κβαντικής Βιολογίας. Μπορούν τα κβαντικά φαινόμενα να εξηγήσουν την προέλευση της ζωής; Μπορεί η έμβια ζωή, όπως την ξέρουμε, να διέπεται από ακατανόητους κανόνες; «Ο κβαντικός κόσμος είναι τόσο περίεργος, που ακόμη και οι ιστορίες για απαγωγές από εξωγήινους μοιάζουν απολύτως λογικές», ισχυρίζεται ο Jim Al-Khalili, ένας από τους πιο διάσημους επιστήμονες στη Μ.Βρετανία.

Η Επιστήμη ανοίγει τις πόρτες της στο ευρύ κοινό

FameLab 2017 Μεγάλος Tελικός

Ημερομηνία & Ώρα: 1 Απριλίου, 21.00-23.00

Μη χάσετε τον Μεγάλο Τελικό του φετινού FameLab. Μάθετε πρώτοι ποιός ή ποιά θα αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στο Διεθνή Διαγωνισμό FameLab στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του Cheltenham!

Το FameLab είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που διοργανώνει το British Council, με στόχο την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης. Πρωτοξεκίνησε το 2005 στη Βρετανία από το Φεστιβάλ Επιστήμης στο Τσέλτενχαμ (Cheltenham Science Festival) και γρήγορα καθιερώθηκε ως υποδειγματικό μοντέλο για τον επιτυχή εντοπισμό, την εκπαίδευση και καθοδήγηση επιστημόνων με απώτερο σκοπό την επικοινωνία της επιστήμης στο ευρύ κοινό.

Athens Science Festival

micro:προγραμματίζουμε: Εργαστήρι προγραμματισμού με το BBC micro:bit (10 – 14 ετών)

Ημερομηνία & Ώρα: Τετάρτη 29 - Παρασκευή 31/3 στις 09.00-14.00, Σάββατο 1 – Κυριακή 2/4 στις 11.00-16.00)

Το micro:bit είναι ένας μικροϋπολογιστής που σχεδιάστηκε από το BBC, με σκοπό τη χρήση του στην εκπαίδευση στη Βρετανία. Απευθύνεται κυρίως στους μαθητές του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό.

Το πολύ μικρό του μέγεθος (μικρότερο από μία πιστωτική κάρτα) και το γεγονός ότι διαθέτει δελεαστικά χαρακτηριστικά, όπως πυξίδα, μαγνητόμετρο, αισθητήρα φωτός, 25 LED ενδείξεων κ.ά, το έχει κάνει ήδη πολύ δημοφιλές στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς.

Η κυκλοφορία του πραγματοποιήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και αυτή τη στιγμή έχουν μοιραστεί πάνω από 1.000.000 micro:bits σε σχολεία της Βρετανίας. Στόχος του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουν και στην Ελλάδα οι μαθητές τη συγκεκριμένη συσκευή και τις δυνατότητές της και να εισαχθούν στον κόσμο του προγραμματισμού. Σε συνεργασία με τη Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου και τη Microsoft.

* Γενικές Πληροφορίες:

Διάρκεια: 29 Μαρτίου – 2 Απριλίου

Ημέρες & Ώρες λειτουργίας:

Τετάρτη – Παρασκευή: 09.00 έως 22.00

Σάββατο & Κυριακή: 11.00 έως 22.00

 

Γενική Είσοδος: 3 ευρώ

Άνεργοι & ΑμεΑ: 2 ευρώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.