- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Πρέπει να αργείτε να πάτε το πρωί στη δουλειά, το λένε και οι επιστήμονες
Έρευνες δικαιώνουν τους αργοπορημένους
Σίγουρα πολλοί από εμάς θα προτιμούσαν να ζουν σε ένα κόσμο όπου όλες οι δουλειές, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα ξεκινούσαν στις 10 το πρωί. Όπως απέδειξε και μια επιστημονική έρευνα η επιθυμία μας αυτή είναι απόλυτα φυσιολογική εφόσον το σωματικό μας «ρολόι» δεν είναι σχεδιασμένο να ξυπνά πριν τις 10 το πρωί, συνεπώς δεν μπορούμε να έχουμε καλές επιδόσεις μέχρι εκείνη την ώρα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Πωλ Κέλεϊ οι κιρκαδικοί ρυθμοί των ατόμων κάτω των 55 ετών, δηλαδή το σωματικό τους ρολόι, δεν μπορούν να συγχρονιστούν με το κλασικό ωράριο 9-5. Όπως δηλώνει και ο ίδιος για το συγκεκριμένο ωράριο εργασίας: «Απειλεί σοβαρά την απόδοση, τη διάθεση και τη διανοητική υγεία των εργαζομένων».
Πειραματικές μελέτες των κιρκαδικών ρυθμών έχουν δείξει πως το μέσο 10χρονο παιδί δεν μπορεί να συγκεντρώθεί επαρκώς για ακαδημαϊκές επιδόσεις πριν από τις 8.30 το πρωί. Αντίστοιχα, ένας 16χρονος έφηβος θα πρέπει να ξεκινά στις 10 το πρωί για καλύτερα αποτελέσματα και ένας φοιτητής δεν μπορεί να αποδώσει πριν τις 11. Ο δόκτωρ Κέλεϊ πιστεύει πως η απλή μετάθεση του σχολικού ωαρίου θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των βαθμών των μαθητών κατά 10%. Αντίστοιχα, επισημαίνει ότι οι εταιρίες που πιέζουν τους εργαζόμενους να ξεκινούν νωρίς τη δουλειά μπορεί να μην εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις διανοητικές και πρακτικές τους ικανότητες, κάτι που θα άλλαζε με μια απλή προσαρμογή του ωραρίου εργασίας.
Ο καθηγητής καταλήγει λέγοντας: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους κιρκαδικούς μας ρυθμούς, καθως ο υποθάλαμος του εγκεφάλου μας είναι συντονισμένος με το ηλιακό φως. Ουσιαστικά όσοι ξυπνούν με το ζόρι το πρωί είναι σαν να υπόκεινται στο βασανιστήριο της στέρησης ύπνου». Συνεπώς, το να πηγαίνει κανείς νωρίτερα για ύπνο δεν θα άλλαζε κάτι γιατί οι κιρκαδικοί ρυθμοί μας δεν αλλάζουν έτσι εύκολα!
Επίσης, έρευνα προτείνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε όχι μόνο το ωράριο εργασίας μας αλλά και το πόσες ώρες δουλεύουμε!
Έρευνα του καθηγητή Ψυχολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Άντερς Έρικσον, αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος μπορεί να είναι παραγωγικός μόνο για 4 με 5 ώρες την ημέρα. Μιλώντας σχετικά ο καθηγητής σχολίασε: «Αυτός είναι ο μέγιστος χρόνος συγκέντρωσης μέσα στη μέρα και όταν οι επαγγελματικές συνθήκες πιέζουν τους εργαζόμενους να αποδίδουν ακόμη περισσότερο, είναι πολύ πιθανό να οδηγούνται σε κακές συνήθειες. Το χειρότερο, αυτές οι κακές συνήθειες θα μπορούσαν να μειώνουν ακόμη περισσότερο το χρόνο που οι άνθρωποι είναι πραγματικά παραγωγικοί».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Ευχάριστα τα νέα από την αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία
Όλος ο χρόνος του σύμπαντος δεν αρκεί σε έναν χιμπατζή για να γράψει τυχαία έργο του Σαίξπηρ
Μια συζήτηση για τη σημασία του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων και το ποια θα μπορούσε να είναι η μελλοντική κατεύθυνση της Αστρονομίας
Πρωταγωνίστρια και πάλι η Momo
Πώς η τελευταία έκδοση συνέβαλε να χαθούν...όλα τα δεδομένα
Εντυπωσιακά ευρήματα - Πάνω από 6.500 κτίρια θαμμένα κάτω από τη βλάστηση
Ρωγμές και διαρροές συνιστούν κορυφαίο κίνδυνο ασφάλειας
Λίγο πριν λανσάρει το ιδιωτικό cloud τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επαναπροσδιορίζει τη συγγραφή βιβλίων;
Πάνω από 2.000 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα κληθούν μέσα στο 2025 να συμμορφωθούν
Μία προσωπική εμπειρία και πολλά ερωτήματα
O Σουηδός πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας εξηγεί τι συμβαίνει με τα ψηφιακά ίχνη κάθε χρήστη του διαδικτύου όταν αυτός φύγει από τη ζωή
Από τα Robotaxi της Tesla στο διαστημόπλοιο Starship της SpaceX
Η AI θα πρέπει να υποβάλλεται σε περιορισμούς ορθής χρήσης, με τη διαφορά ότι αυτοί καλό είναι να τίθενται και να εφαρμόζονται εν είδει αυτορρύθμισης από τους ίδιους τους χρήστες
Έρευνα αποκάλυψε ότι το προσωπικό έκανε κατάχρηση του συστήματος δωρεάν σίτισης
Πόσο ασφαλές είναι το εγχείρημα;
Οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι η Ευρώπη μπορεί να υποστηρίζει ζωή από το 1970
Ο πύραυλος κατάφερε να προσγειωθεί πίσω στην εξέδρα εκτόξευσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.